10-15 km, Overijssel, Overijssel OV

Trage Tocht Dalfsen ~ 14km

De wandeltas wordt ingepakt, het e-ticket staat geladen op mijn telefoon, tijd om mij naar de trein te begeven. Autoloos ga ik door het leven, maar dit weerhoudt mij er niet van om de natuur op te zoeken. Er zijn meer mensen zonder auto met wanderlust en waar een wil is, is een weg. Daarom zijn er online een heleboel wandelingen te vinden die bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Zo ook de Trage Tocht van Dalfsen. Reistijd? 1 uur en 11 minuten. Wandeltijd? 4 uur. Tijd om te genieten!

Met drie andere mensen stap ik uit op station Dalfsen, bekend terrein voor mij door een vriendin die hier vandaan komt. De twee andere mensen verlaten het station richting het centrum, ik voel me opgelucht, het lijkt erop dat ik de enige ben die vandaag op wandelpad ga. Ik pak mijn telefoon erbij en lees de routebeschrijving, ‘steek het spoor over, ga linksaf en pak het eerste bospaadje naar rechts.’ De Trage Tochten zijn ontwikkeld door ene meneer Rob Wolfs en zijn online te vinden, wat als gevolg heeft dat er geen fysieke bewegwijzering is en je dus of met je telefoon in je hand loopt of je de routebeschrijving moet uitprinten. Eigenlijk heb ik een hekel om met de telefoon in de hand te wandelen, maar de moeite die het kost om mijn printer aan de praat te krijgen heeft het van mijn weerstand gewonnen en daarom loop ik alsnog met mijn telefoon in de hand. Ik probeer wat vooruit te lezen zodat ik niet continu op mijn telefoon hoef te kijken, maar ik kom al meteen zoveel mooie dingen tegen dat ik alsnog mijn telefoon erbij pak om foto’s te maken.

Als ik wandel loop ik nooit in een strak tempo van punt A naar punt B. Ik word veelal afgeleid door mooie natuurverschijnselen, dieren die zich op mijn pad begeven of eetbaar onkruid. Al deze afleidingen bevonden zich op deze Trage Tocht in overvloed, ondanks dat de route maar 14 kilometer was en ik deze prima in 3 uur had moeten kunnen lopen, heb ik er ruim 4 uur over gedaan. Ik kwam dwarrelende citroenvlinders tegen, een overvloed aan spechten die een poging deden een nieuw huisje te maken, roodborstjes die luid kwetterden, een veldmuisje dat vlug zijn holletje in schoot toen ik voorbij liep, een buizerd die lang rondjes boven mijn hoofd bleef vliegen en een dikke pad die midden op het zandpad heerlijk lag te zonnen. Ik at madeliefjes en weerstond de verleiding om jonge brandneteltoppen te plukken voor thee. Bovenop al dit groene geluk scheen daar ook nog eens de zon en was het op een gegeven moment zo warm dat ik mijn winterjas om mijn middel bond en in mijn shirt liep.

De Trage Tocht leidde mij over verscheidene landgoederen, door bossen, over heidevelden en deed mij klein voelen tussen de statige beuken- en eikenlanen die deze wandeling rijk was. Ik kwam tijdens mijn wandeling amper mensen tegen, hoorde nauwelijks verkeer en kwam een overvloed aan dieren tegen. Wandelscore voor deze Trage Tocht is daarom een 8.8.

  • OV bereikbaarheid: 10/10

Vanaf Zwolle gaat 2 keer per uur een trein naar Dalfsen en je loopt zo vanaf het station het bos in.

  • Wandelpaden: 8.5/10

90% van de wandelpaden zijn onverhard. Wel veel brede, lange zandpaden en minder kleine kronkelende paadjes. 

  • Dierenvriendjes: 9/10

Een overvloed aan dieren gezien op deze wandeling, klein en groot.

  • Kluizenaarsgehalte: 7.5/10

Ik kwam weinig mensen tegen tijdens de wandeling, maar doordat je over landgoederen wandelt en langs boerderijen is de bewoonde wereld nooit ver weg. 


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Trage Tocht Dalfsen

Wandelafstand: 14 km

Startpunt: treinstation Dalfsen

Parkeergelegenheid: parkeerplaats treinstation Dalfsen

OV start- en eindpunt: treinstation Dalfsen

Horeca: op het treinstation in Dalfsen

Online routebeschrijving: website Wandelzoekpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s