Drenthe, OV bereikbaar

Hooghalen Groene Wisselwandeling ~ 17km

De wandeltas wordt ingepakt, de ov-kaart zit in mijn jaszak, tijd om mij naar de trein te begeven. Autoloos ga ik door het leven, maar dit weerhoudt mij er niet van om de natuur op te zoeken. Online zijn er een heleboel wandelingen te vinden die bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, zo ook deze Groene Wissel wandeling bij Hooghalen. Reistijd vanaf Groningen? 41 minuten. Wandeltijd? 5 uur. Tijd om te genieten!


Ik ben een echt bosmeisje, ik hou van de magische sfeer die er in een bos kan hangen. Het felgroene mos dat de bodem bedekt en het geluid dempt, omgevallen bomen, compleet begroeid, alsof de tijd er heeft stil gestaan. Misschien heeft het feit dat ik opgegroeid ben in de bossen van Diever er iets mee te maken, het voelde dan ook als thuiskomen op deze wandeling bij Hooghalen. Ik heb door eindeloze bossen gezworven, zonder een mens tegen te komen. Over uitgestrekte heidevelden en langs kale akkerranden, maar vooral door dichtbegroeide bossen. Ik kon mijn geluk niet op.

Deze Groene Wissel wandeling leidt je heel kort door het kleine dorp Hooghalen, meer dan een Schots restaurant, een bakker, snackbar en supermarkt vind je er niet. Je loopt al snel het dorp uit en zodra je de spoorweg bent overgestoken loop je een vakantiepark op welke je gelukkig al snel verlaat voor een uitgestrekt heideveld. Ik ben heel wat gewend doordat het Drents Friese Wold en het Dwingelderveld jarenlang mijn achtertuin is geweest, maar dit heideveld was best indrukwekkend te noemen. Geen levende ziel te bekennen, of toch wel? Het zijn de schapen die de hei begrazen die mij geïnteresseerd aankijken. Ik hou de pas erin want er was mij bos beloofd en bos heb ik gekregen.

Je loopt vrij weinig over gemarkeerde wandelpaden, wat er waarschijnlijk voor gezorgd heeft dat ik geen mens ben tegengekomen in mijn tijd door de bossen. In het begin is het genieten, mijn gedachten schieten als een stuiterbal alle kanten op, maar op een gegeven moment begint mij toch een raar gevoel te bekruipen. Hoe kan ik zo alleen zijn in Nederland, waar is iedereen? (Waarschijnlijk aan het werk, op een kantoor, onderweg in een auto, in ieder geval ver weg verwijderd van de natuur.) Op een gegeven moment hoor ik in de verte stemmen, ik nader Kamp Westerbork. Het kampterrein zelf is geen onderdeel van de wandelroute, toch ontkom je niet aan de impact die deze plek heeft. Er hangt een rare sfeer, terwijl ik hier nu op dit moment geniet van het gebied, was het pakweg 60 jaar geleden voor andere mensen de ware hel. Ik neem een eetpauze op een picknickbank die uitkijkt op het kamp en de telescopen van het ASTRON. Een rare situatie, deze twee dingen zo naast elkaar. Ik pak mijn rugtas weer in en verlaat deze indrukwekkende plaats terwijl ik weer verander in een kluizenaar. Ik kom tot de bushalte in Hooghalen niemand tegen. Bizar toch? Misschien omdat het een bewolkte woensdagmiddag in april was of ik had gewoon geluk. Ik geef deze Groene Wissel wandeling daarom een wandelscore van een 8.8.

  • OV bereikbaarheid: 9/10

Vanaf station Assen gaat s’ochtends een keer per uur een bus naar Hooghalen en vanaf het middaguur twee keer per uur.  Vanaf de bushalte loop je zo het bos in. 

  • Wandelpaden: 9/10

90% van de wandelpaden zijn onverhard. Er is een mooie afwisseling tussen kleine kronkelpaden en bredere, rechte bospaden.

  • Dierenvriendjes: 7.5/10

Vooral veel vogels gezien, een hert en schapen. Maar verder hielden de dierenvriendjes zich rustig.

  • Kluizenaarsgehalte: 9.5/10

Je loopt veelal over niet-gemarkeerde paden, waardoor je weinig andere wandelaars tegen komt. Alleen rondom Kamp Westerbork was het enigszins druk, verder geen levende ziel tegengekomen. 


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Groene Wisselwandeling Hooghalen

Wandelafstand: 17 km

Startpunt: Bushalte busstation Hooghalen

Parkeergelegenheid: parkeerplaats Coop Hooghalen

OV start- en eindpunt: bushalte busstation Hooghalen

Horeca: in het dorp Hooghalen is alleen horeca

Online routebeschrijving: website Wandelzoekpagina

2 gedachten over “Hooghalen Groene Wisselwandeling ~ 17km”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s