Friesland, OV bereikbaar

Beetsterzwaag Groene Wisselwandeling ~ 13km

De wandeltas wordt ingepakt, de ov-kaart zit in mijn jaszak, tijd om mij naar de bus te begeven vandaag. Autoloos ga ik door het leven, maar dit weerhoudt mij er niet van om de natuur op te zoeken. Online zijn er een heleboel wandelingen te vinden die bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, zo ook deze Groene Wissel wandeling bij Beetsterzwaag. Reistijd vanaf Groningen? 45 minuten. Wandeltijd? 3 uur. Tijd om te genieten!


Veelal heb ik uit het raam van de bus gekeken terwijl ik onderweg was naar mijn werk in Gorredijk, mijzelf afvragend of je hier in de omgeving van Beetsterzwaag niet mooi kon wandelen. Ik had zelfs al een adres opgeslagen in mijn telefoon om later op te zoeken of je vanaf de bushalte bij restaurant Het Witte Huis mooi kon wandelen. Het was dan ook niet gek dat ik deze week besloot te zoeken naar een ov wandeling in Friesland en uitkwam bij deze Groene Wisselwandeling in Beetsterzwaag. Ik was bekend met de busverbinding en dus stond ik woensdagochtend om 10 uur in de hoofdstraat in Beetsterzwaag. Klaar om mij te laten verrassen door de Friese Wouden.

Eerst een kleine detour langs de kerk van het dorp wat niet bijster interessant is en ik ben dan ook blij als ik snel de smalle onverharde paadjes mag betreden. Over een eeuwenoud kerkenpad loop ik het weiland in met paarden. Even twijfel ik, is dit wel juist? Maar de routebeschrijving zegt van wel en in mijn hoofd schiet de score voor de dierenvriendjes al naar een 10. Dit wordt alleen maar bevestigd als ik de wei verlaat via de klapdeurtjes en in het volgende weiland (waar ik jammer genoeg niet doorheen hoef) een merrie met veulen aantref, ik zou bijna wegsmelten, ware het niet dat het zo koud was. De strakblauwe lucht en het zonnetje spelen vals, de wind is de gemenerik deze dag die de gevoelstemperatuur doet dalen. Het deert de dieren niks, want even verderop als ik over een lang bospad loop tussen de weilanden zie ik twee herten rustig aan de rand van de akker grazen. Het is duidelijk, deze wandeling gaat hoog scoren op het onderdeel dierenvriendjes. Paarden, herten, vogels, vlinders, alles passeert de revue op deze wandeling. Ik word notabene bijna onderdeel van een luid kwetterend gevecht als een bonte specht en twee koolmezen uit de boom komen vallen en praktisch voor mijn neus elkaar proberen aan te vliegen.

Waar deze wandeling niet hoog op gaat scoren is het kluizenaarsgehalte. De uitgesleten paden bewijzen dat de omgeving van Beetsterzwaag graag bezocht wordt. Ik kom geregeld mensen tegen en het geluid van auto’s is nooit ver weg. Tijdens deze wandeling moet je zelfs noodgewongen een stuk over een asfaltweg en fietspad lopen, waar de auto’s je voorbij scheuren. Het is even doorzetten want de bossen van Olterterp wachten op je in deze wandeling. Het tweede gedeelte van de wandeling, wanneer je bij restaurant Het Witte Huis de bossen intrekt, is mijn favoriete gedeelte. Prachtige oude bossen, een verscholen bankje bij een ven, de ware kunstwerken die iemand in de bomen heeft achtergelaten en een enorme ven midden in het bos. De omgeving van Beetsterzwaag is prachtig, helaas zijn meer mensen daarvan op de hoogte, waardoor je nooit helemaal alleen bent. Iets wat ik zelf enorm fijn vind tijdens het wandelen. Ik geef deze Groene Wissel wandeling daarom een wandelscore van een 7.6.

  • OV bereikbaarheid: 9/10

Vanaf het Van Knobeldorffplein in Drachten gaat 2 keer per uur een bus naar Beetsterzwaag. Drachten zelf is uitstekend bereikbaar met de bus vanuit alle richtingen. 

  • Wandelpaden: 7.5/10

70% van de wandelpaden zijn onverhard en bestaan uit een mengeling van kleine bospaden en brede zandpaden. Jammere van deze wandeling is vooral het stuk waar je langs een redelijk drukke asfaltweg loopt en je een lang, saai, fietspad moet volgen om weer het bos in te komen. 

  • Dierenvriendjes: 9/10

Je loopt notabene door een weiland met paarden, er zijn veel vogels actief en ook de herten zijn niet bang om zich te laten zien. 

  • Kluizenaarsgehalte: 5/10

De uitgesleten wandelpaden zijn het bewijs dat er hier veel mensen geregeld wandelen. Je volgt veel gemarkeerde wandelpaden en mensen zijn nooit ver weg.


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Groene Wisselwandeling Beetsterzwaag

Wandelafstand: 13 km

Startpunt: Bushalte Hoofdstraat Beetsterzwaag

Parkeergelegenheid: parkeerplaats Commissieweg

OV start- en eindpunt: bushalte Hoofdstraat Beetsterzwaag

Horeca: In Beetsterzwaag is horeca

Online routebeschrijving: website Wandelzoekpagina

3 gedachten over “Beetsterzwaag Groene Wisselwandeling ~ 13km”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s