OV bereikbaar, Overijssel

OV Stapper Bomendijk ~ 18km

De wandeltas wordt ingepakt, de ov-kaart zit in mijn jaszak, tijd om mij naar de trein te begeven vandaag. Autoloos ga ik door het leven, maar dit weerhoudt mij er niet van om de natuur op te zoeken. Online zijn er een heleboel wandelingen te vinden die bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, zo ook deze oude NS-wandeling, nu onder de naam OV-stapper Bomendijk van Deventer naar Klarenbeek. Reistijd vanaf Groningen? 1 uur en 26 minuten. Wandeltijd? 5 uur. Tijd om te genieten!


In 2001 kwam de NS met deze prachtige wandeling door een historisch landschap nabij Deventer. De tocht leidde je de stad uit, over de dijk richting het plaatsje Wilp, waarna je de eeuwenoude dijken betrad die je naar Klarenbeek brachten. De wandelroute werd een groot succes, honderden wandelboekjes vlogen over de toonbank bij de NS en het werd een van de populairste NS wandelingen. Tot mevrouw Antoinette Quarles van Ufford-Baronesse Van Lynden er schoon genoeg van had, al die mensen op haar kwetsbare, historische dijk, weg ermee! De LAW Marskramerpad liep ook al over de dijk, maar die leverde maar een handjevol wandelaars op. Om te garanderen dat de LAW kon blijven voortbestaan hebben ze bij de NS een jaar later besloten de wandelroute te sluiten. Maar, omdat de voormalige NS-wandeling voornamelijk het Marskramerpad volgde, kon het zo zijn dat ik 18 jaar naar dato nog steeds deze wandeling over de Bomendijk kon maken. En ik begreep al heel snel waarom er duizenden mensen naar Deventer waren gekomen om deze wandeling te maken.

Je vangt een glimp op van de knusse binnenstad van Deventer terwijl je naar de voetveer wandelt. Deventer stad is geen onbekend terrein voor mij, de voetveer wel. Een glimlach vormt zich op mijn gezicht, wat een mini-avontuur op deze wandeling, met een bootje de IJssel oversteken. Ik betaal 1 euro 10 en met een paar minuten sta ik aan de overkant. Tijd om de dijk op te trekken, de zon schijnt fel in mijn gezicht maar er staat een verfrissende wind, waardoor ik al minder spijt krijg dat ik mijn korte broek toch niet meegenomen heb. De weg is lang en het landschap uitgestrekt, normaal niet mijn favoriete wandelpad maar met dit weer is het heerlijk. Eenmaal aangekomen in het pittoreske dorpje Wilp klim ik een andere dijk op. Eentje die niet met asfalt bedekt is maar met grastegels, waardoor ik geen fietsers of motorrijders meer tegenkom en de stilte overheerst. Waar er in 2001 nog tientallen wandelaars over dit pad liepen, kom ik op de gehele dijk maar vier wandelaars tegen op deze zonnige donderdagmiddag.

Ik raak net gewend aan de wijdse vergezichten als ik na het oversteken van een asfaltweg de bomendijk op loop. Wauw! Hier is het de wandeling allemaal om te doen, een 13e eeuwse dijk die door het landschap meandert omgeven door grote, oude bomen. Ik ben nog volop aan het genieten als ik bij het beruchte bordje aankomt die deze NS wandeling de das om heeft gedaan. ‘Prive terrein, verboden te betreden’. Om het bordje extra kracht bij te zetten is er een kleine takkenbos op het pad gegooid, de verleiding om eroverheen te stappen is groot maar als de brave burger die ik ben volg ik het bordje ‘dijkpad’ naar beneden. Ik loop een heel eind om, om weer op de bomendijk te belanden. Langzaam komt er een einde aan de dijk en moet ik een drukke weg oversteken om langs akkerranden ineens een bos in te lopen. Deze wandeling heeft echt alles; bos, wijdse vergezichten, lange rechte (asfalt) paden en kronkelende bospaden. Dit was 5 uur lang puur genieten, de route bleek 18 jaar na dato nog tip top in orde. Genoeg reden dus om deze ov-stapper in het zonnetje te zetten met een wandelscore van maar liefst een 9.3.

  • OV bereikbaarheid: 10/10

Station Deventer is uitstekend bereikbaar en in Klarenbeek vertrekt 2 keer per uur een trein in de richting van Zutphen en Apeldoorn. 

  • Wandelpaden: 9/10

Het eerste stuk loop je een heel eind over een asfaltweg over de dijk, welke zeer geliefd is bij fietsers en motorrijders. Maar er is de mogelijkheid om op een hoger gelegen graspad te lopen zodat je daar geen last van hebt. Zodra je bij Wilp de dijk opgaat zijn alleen eventuele andere wandelaars je tegenliggers en is het geen recht-toe-recht-aan wandeling meer.

  • Dierenvriendjes: 9/10

Voor vogelliefhebbers is dit een prachtige wandeling, een hele familie zwanen vloog mij tegemoet, de buizerds lieten zich graag zien en het gekwetter van de kleinere vogels vergezelden mij op de bomendijk. Daarnaast veel insecten en vlinders gezien en holen van hoogstwaarschijnlijk of hazen/konijnen of toch misschien wel een vos. 

  • Kluizenaarsgehalte: 9/10

In het begin kom je nog veel mensen tegen, voornamelijk fietsers in mijn geval. Maar vanaf Wilp ben ik welgeteld 4 mensen op de dijk tegengekomen. Niks in vergelijking met hoe het er in 2001 moet zijn geweest. 


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: OV Stapper Bomendijk

Wandelafstand: 18 km

Startpunt: station Deventer

Parkeergelegenheid: Q-Park P+R Handelskade

OV start- en eindpunt: station Deventer

Horeca: In Deventer is een heleboel horeca

Online routebeschrijving: website Wandelnet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s