5-10 km, Drenthe, Drenthe OV

Staatsbosbeheer route Mensingebos ~ 7km

De wandeltas wordt ingepakt, de ov-kaart zit in mijn jaszak, tijd om mij naar de bus te begeven vandaag. Autoloos ga ik door het leven, maar dit weerhoudt mij er niet van om de natuur op te zoeken. Online zijn er een heleboel wandelingen te vinden die bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, zo ook deze wandelroute van Staatsbosbeheer in het Mensingebos te Roden. Reistijd vanaf Groningen? 30 minuten. Wandeltijd? 2 uur. Tijd om te genieten!


Deze keer zocht ik het dichter bij huis en koos ik voor een tamelijk korte route. Het hoeft niet altijd een lange afstandswandeling te zijn om te genieten van de natuur. Ik had mijn zinnen gezet op Leek of Roden, beiden goed te bereiken met de buslijnen 3 en 4 die door de gehele stad Groningen rijden en beiden gelegen in een prachtige omgeving. Na wat Googlen kwam ik uit op de website van Staatsbosbeheer en vond ik daar de wandelroute Mensinge van 7km. De beschrijving gaf voor mij de doorslag, het werd lijn 4 naar Roden.

Mensinge is Drenthe in een notendop: hoge ogen. Je vindt hier alle elementen van het klassieke Drentse landschap bij elkaar: bos in verschillende soorten en leeftijden, een authentieke havezate, heide, vennen, een lieflijk beekdal met een kronkelende beek, houtwallen en een es. ~site Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer heeft een route van 7 kilometer uitgezet door en om het Mensingebos, gemarkeerd met blauwe paaltjes. Dit keer dus geen mobiele telefoon met routebeschrijving in de aanslag maar gewoon paaltjes volgen, ook wel eens lekker. Al snel loop ik het Mensingebos binnen en gaat mijn hart sneller kloppen. HOE kan ik dit bos niet kennen, het is prachtig! Statige bomen, die meters de lucht in schieten, al het verse, limoen groene blad dat mij tegemoet schittert en de vogels die mij voorzien van een luid fluitconcert. Ik vergeet al snel dat de paden lang, breed en recht zijn en kijk mijn ogen uit in dit bos. De route is zeer simpel te volgen en telkens als ik weer een paaltje zie hoop ik dat het nog heel lang duurt voordat ik de route uitgelopen heb. Deze route van Staatsbosbeheer is echt Drenthe in het klein.

Eenmaal het bos uitlopend kom je langs een beekje dat met een beetje hulp van Staatsbosbeheer vrolijk meandert door het landschap. Je volgt een grindpad en eindigt op een asfaltweg, niet mijn favoriete wandelpad maar deze keer kan ik er mee leven want de huizen die zich aan deze weg bevinden gaap ik met open mond aan. Allemaal droomhuizen, op een perfecte locatie, als ik het geld er toch voor had… Na 1 of 2 kilometer over de rustige asfaltweg te hebben gelopen kom ik weer aan bij het Mensingebos. Weer spreekt dat stemmetje in mijn hoofd, ‘de route is toch nog niet klaar he, ik wil hier langer zijn.’ Gelukkig dwaal ik nog kilometers door het bos, over een klein heideveld en langs een enorme ven. Twee uur later bevind ik mij weer bij de bushalte in Roden, compleet voldaan en gelukkig. Dit is een plekje om vaker naar terug te komen, want het is echt Drenthe in het klein en ik word heel gelukkig van Drenthe. Daarom krijgt deze wandeling een wandelscore van maar liefst een 8.4.

  • OV bereikbaarheid: 10/10

Buslijn 4 rijdt vier keer per uur van Beijum naar Roden en vice versa. Je stapt uit bij het busstation Roden en loopt dan nog 5 minuten naar het begin van de wandelroute. Perfect!

  • Wandelpaden: 8/10

Het grootste gedeelte loop je over onverharde paden, midden in een bos met gigantische bomen. Het is veel recht toe, recht aan, maar dat vergeet je al snel als je door dit majestueuze bos loopt. 

  • Dierenvriendjes: 7.5/10

Het bos zat vol met kwetterende vogels en ik kwam geregeld mensen met vrolijke honden tegen. Je loopt nog een stukje door een heideveld met grazers, maar die ben helaas ik niet tegengekomen.  

  • Kluizenaarsgehalte: 8/10

Het Mensingebos is geliefd bij de mensen uit Roden en het is compleet te begrijpen waarom. Ik kwam geregeld mensen tegen die hun hond uitlieten, toch vond ik dat niet storend. Op een vrijdagochtend heb ik mij toch redelijk alleen gevoeld in dit prachtige bos. 


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Mensingebos van Staatsbosbeheer

Wandelafstand: 7 km

Startpunt: Brink Roden

Parkeergelegenheid: parkeerplaats Brink Roden

OV start- en eindpunt: busstation Roden

Horeca: In Roden is veel horeca

Online routebeschrijvingwebsite Staatsbosbeheer

3 gedachten over “Staatsbosbeheer route Mensingebos ~ 7km”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s