Drenthe, OV bereikbaar

ANWB wandeling Dwingelderveld ~ 9km

De wandeltas wordt ingepakt, de ov-kaart blijft deze keer thuis en in plaats daarvan pak ik de autosleutels. Want sinds een maand ben ik eindelijk weer in het bezit van een auto en kan ik mijn hart ophalen met de vele wandelroutes in Drenthe. Want Drenthe herbergt een heleboel moois, maar zonder auto bijna onbereikbaar. Reistijd vanaf Groningen? 40 minuten. Wandeltijd? 3 uur. Tijd om te genieten!


Ik ben opgegroeid in het dorpje Diever en had de luxe om uit meerdere nationale parken te kunnen kiezen om te wandelen. Het Dwingelderveld was daar een van, toch koos ik daar bijna nooit voor en ik kan nu zeer zeker zeggen dat dit spijtig is geweest. Want ook al koos ik ervoor om midden in het hoogseizoen mij op een mooie, droge dag, naar het Dwingelderveld te begeven, het was hemels genieten van de rust en ruimte in dit natuurgebied. Startpunt van deze route was de boslounge in Spier, heerlijk aan te rijden vanuit de stad Groningen, met genoeg (gratis) parkeerruimte voor de auto. De mobiele telefoon kon praktisch in de zak blijven want de ANWB combineerde twee goed aangegeven paaltjesroute tot een mooie route van 9 kilometer lang door bos en heidevelden.

De parkeerplaats stroomde langzaam vol met pensionado’s die de fietsen klaarmaakten voor vertrek. Enkele wandelaars stapten stevig door, tot mijn opluchting leek niemand ook maar mijn witte paaltjesroute te gaan volgen. Dus begaf ik mij alleen in het machtig mooie bos vol met enorme beuken en eiken. Na alle regen van de afgelopen dagen rook het er heerlijk en zag ik tot mijn verbazing de eerste paddenstoelen al tevoorschijn komen. Ideale omstandigheden natuurlijk voor deze natuurwondertjes, regen en warmte, ik ben benieuwd of het bos ontploft deze herfst. De witte paaltjesroute is goed aangegeven en het duurt eventjes voordat ik toch mijn telefoon er moet bijpakken om de ANWB wandeling te kunnen blijven volgen. De ANWB combineert namelijk de witte route met de gele, waarbij je de gele paaltjesroute andersom volgt. Lijkt niet heel handig maar in de praktijk is dit geen enkel probleem omdat de paaltjes goed opvallen in het open landschap. Het is zeker de moeite waard om de witte route te verlaten en de gele route te volgen want ineens bevind ik mij midden in een bloeiend heideveld. Waarom helemaal naar de Posbank afreizen als je gewoon in Dwingeloo je geluk op kan! Er vindt (uiteraard) een uitgebreide fotostop plaats voordat ik mijn route vervolg.

De ANWB wandeling krijgt nog een avontuurlijk randje als ik mij ineens op een zogenaamd ‘vlonderpad’ begeef. Ik had het al zien staan op het routebordje bij de boslounge in Spier, maar had geen idee wat ik mij van dit ‘vlonderpad’ moest voorstellen. Het is dus een verhoogd pad, op palen met drie houten planken naast elkaar, welke bedekt zijn met gaas, om je van natte voeten te behoeden. Het gebied kan namelijk nogal drassig zijn en in sommige jaargetijden onbegaanbaar. In hartje zomer is de vlonder niet echt nodig, maar het geeft wel een leuke touch aan de wandeling en nodigt uit om toch nog een keer in de herfst langs te gaan. Langzaam komt het geluid van de A28 weer in bereik en loopt de wandeling op zijn eind. Deze ANWB wandeling is een heerlijke route die voor ieder wat wils heeft, of je nou van prachtige bossen houdt of meer geniet van open (heide)velden, in Dwingeloo vind je het allemaal. Ondanks dat ik deze keer de auto had gepakt, was het ook bereikbaar geweest met het OV. Daarom krijgt deze wandeling een wandelscore van een 7.9.

  • OV bereikbaarheid: 6/10

De Boslounge is bereikbaar met het OV, maar alleen doordeweeks van 8 tot 18 uur. Vanaf treinstation Beilen pak je buslijn 35 en stap je uit bij de bushalte Dwingelderveld. Het 15-persoonsbusje rijdt 1 keer per uur maar dus niet in het weekend. 

  • Wandelpaden: 9/10

Je loopt over grote en kleine bospaden, brede en smalle paadjes, rechte en kronkelende en eigenlijk altijd over zand of gras. Of zelfs over houten vlonders midden in de natuur. Alleen op het eind loopt je terug over een speciaal aangelegd betonpad terug naar de boslounge. (Het betonpad is onderdeel van een rolstoelvriendelijke wandelroute door het Dwingelderveld)

  • Dierenvriendjes: 8/10

Het bos zat vol met kwetterende vogels, de heide zoemde van de bijen en libelle’s, vlinders fladderden vrolijk in het rond en ik zag de sporen van een hert. Als klap op de vuurpijl renden er tijdens mijn lunchpauze twee eekhoorntjes elkaar achterna in de boom. 

  • Kluizenaarsgehalte: 8.5/10

Zelfs midden in het hoogseizoen, op een prachtige, zonnige dag in augustus kwam ik bijna niemand tegen op de wandelroute. Af en toe iemand met een hond en een keer kwamen er mountainbikers voorbij maar dat was het. Zo druk als het er bij de boslounge uit kan zien, zo rustig kan het zijn op deze ANWB wandelroute. 


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: ANWB wandeling Dwingelderveld

Wandelafstand: 9 km

Startpunt: boslounge Spier

Parkeergelegenheid: parkeerplaats Oude Postweg Spier

OV start- en eindpunt: boslounge Spier

Horeca: De Boslounge in Spier

Online routebeschrijving: website ANWB

Een gedachte over “ANWB wandeling Dwingelderveld ~ 9km”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s