Wandelevents

Strunen in het 2 duuster

Mijn moeder woont sinds kort in Hollandscheveld, een klein dorpje gelegen in het zuiden van Drenthe. Deze maand maakte ik er nog een mooie wandeling door doodstille bossen. Toen ze mij en mijn vriendin vroeg of we zin hadden om mee te gaan op een wandeltocht in het donker hoefden we niet lang na te denken. Strunen in het 2 duuster werd het op vrijdagavond 20 september in Hollandscheveld. Een avondwandeling vol verrassingen zei de flyer, en verrast heeft het ons zeker.

Tussen half acht en acht uur begon de inschrijving in het dorpscentrum ’t Anker. Heel het dorp en omgeving leek uitgelopen te zijn voor deze wandelactiviteit, want de rij stond bijna tot aan de voordeur. Verbaasd maar enigszins ook blij dat onze kans op verdwalen was geslonken tot een minimum, schuifelden wij langzaam naar de inschrijftafel. 3.50 euro gaf ons een simpele routebeschrijving, een gratis kopje koffie of thee voor vertrek en versnaperingen tijdens en na de wandeltocht. Om niet in de mensenmassa te lopen verlieten wij snel ’t Anker en liepen we in de schemer richting mijn moeders huis. “Plaspauze!” riep ik als grap maar na een vluchtige blik naar binnen om te zien dat de katten tevreden op de bank lagen, vervolgenden wij de route. De eerste stop kondigde zich aan, het kerkje van Hollandscheveld, waar een zangeres ons toe zong. Maar omdat we nog dik 7 kilometer voor de boeg hadden verlieten we de kerk alweer snel en liepen we langs de hoofdstraat van het dorp. De cafetaria waar wij net nog ons avondeten gehaald hadden, bood gratis snacks aan voor de wandelaars, dat sloegen wij natuurlijk niet af. Het werd steeds sneller donker en de hemel kleurde prachtig rood, zo vuurrood had ik het echt nog nooit gezien. Met de silhouetten van de bomen erbij en de laagvliegende vleermuizen was het echt een plaatje. Na nog enkele stops in het dorp met muziek, theater en eten, verlieten wij dan toch echt langzaam het dorp zelf om pas echt het duister te betreden.

Uiteraard had ik ook een zaklamp ingepakt, zoals de flyer had gezegd, maar de telefoon bleek toch handiger. Niet alleen om te zien waar je liep, maar ook om de routebeschrijving te kunnen volgen. Want we hebben op enkele punten toch echt even getwijfeld waar we heen moesten, dat krijg je met newbies in town.  Maar gelukkig waren daar dan weer andere wandelaars die de omgeving toch beter leken te kennen, ook in het donker, en dus zijn we geen enkele keer verdwaald. Het laatste gedeelte van de wandeltocht was mijn favoriet, het was nu echt pikkedonker en we liepen meer in de natuur. Echt het bos zijn we nooit in geweest, maar lopend langs de slootkant met aan de andere kant maisvelden en/of weilanden maakten het een bijzonder geheel. Wie wandelt er anders op vrijdagavond in het donker 7 kilometer?

We hadden geen idee wat we konden verwachten van deze wandeltocht, stiekem hadden we allemaal meer gehoopt op een echte wandeltocht door het bos. Maar wat deze wandeling zo bijzonder maakte was de gemeenschapszin die overal voelbaar was. Op iemands oprit was de drinkstop, met bekertjes frisdrank en water en een appel voor de liefhebber. De plaatselijke dansvereniging gaf een show weg waar je hart van smolt, allemaal jonge kinderen hadden de grootste lol zo dansend onder de sterren voor steeds weer een nieuw publiek. Een viertal jongeren speelden de trompet, het geluid kwam je prachtig tegemoet zo lopend langs het water in het donker. De bakker deelde koek en cake uit, er werd voorgelezen bij iemand in de tuin, op een garagedeur middels een beamer werden er foto’s van het vroegere Hollandscheveld getoond. Er is heel wat tijd en moeite gestoken in deze wandeltocht en dan is het alleen maar mooi om te zien dat de opkomst zo enorm hoog was. 259 deelnemers volgens het laatste bericht van dorpscentrum ’t Anker, wij hebben genoten van deze Strunen in het 2 Duuster wandeling!

Een gedachte over “Strunen in het 2 duuster”

  1. Wow wat mooi geschreven, alsof ik hem herbeleefde. Ik vond het een magische avond. Ik hoop nog meerde magische wandelingen te mogen beleven !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s