Groningen, OV bereikbaar

Groene Wissel wandeling Groningen-Noord ~ 8km

De wandeltas wordt ingepakt, de ov-kaart blijft deze keer thuis en ook de autosleutels blijven waren ze liggen. Deze keer kan ik wandelend naar het beginpunt van de route, ik heb namelijk gekozen voor de Groene Wisselwandeling Groningen-Noord. En laat dat treinstation op 10 minuutjes lopen vanaf mijn huis liggen. Reistijd vanaf Groningen? 5 minuten. Wandeltijd? 2 uur. Tijd om te genieten!


Ik ben heel erg benieuwd wat deze wandeling mij gaat brengen, zes jaar heb ik tegenover station Groningen-Noord gewoond en geregeld heb ik de fietstocht naar Zernike gemaakt. Bijster veel natuur heb ik daar niet gezien maar wie weet wat de maker van deze Groene Wisselwandeling voor mij in petto heeft. Het eerste gedeelte van de route loop je inderdaad door de stadswijken Paddenpoel en Selwerd. Wel over mooie kleine paadjes die je soms heel even doen vergeten dat je midden in de stad loopt. Maar de mensen en het verkeer om je heen laten luid en duidelijk weten dat je je niet midden in een natuurgebied bevindt. Het is heerlijk weer deze ochtend, het heeft dagen geregend en eindelijk is het weer een dagje droog. Het ruikt heerlijk, ineens komt daar de geur van rooibosthee mij tegemoet, midden in het park Selwerd. Bijzonder, hoe geuren en associatie werken want er was echt geen rooibosthee in de buurt. Wel brengt het mij op ideeën, dat ik snel weer een kopje rooibos thee moet drinken.

Eenmaal Zernike voorbij waan ik mij in rust en ruimte. Over het kloosterpad loop ik naar een uitkijktoren, en kom ik erachter dat hier ooit een klooster heeft gestaan, bizar. Ik vervolg mijn route langs het Van Starkenborgh kanaal om vervolgens richting het crematorium en begraafplaats Zernike te lopen. Bij het lezen van de routebeschrijving vond ik dit al een opvallend onderdeel, wandelen over een begraafplaats, mag dat wel? Wat is de toegevoegde waarde? Is het niet een beetje creepy? Enigszins twijfelachtig betreed ik de begraafplaats, ik voel mij niet helemaal op mijn plaats maar ik snap ergens wel waarom dit is opgenomen in de wandelroute. Want het is wel een hele mooie begraafplaats, waar veel eekhoorntjes rondlopen en prachtige bomen staan. Een onweersbui duikt plotseling op en ik schuil in het theehuis op de begraafplaats en drink *tromgeroffel* rooibosthee en eet een gevulde koek. Als de bui over is vervolg ik mijn route, ik ben onder de indruk van de begraafplaats, maar toch blijft het raar om te wandelen over een begraafplaats zonder dat je daar bent met een doel behalve rondwandelen. Als ik de begraafplaats verlaat is de route ook tamelijk op zijn eind en smokkel ik het einde van route omdat ik praktisch langs mijn huis kom.

Het is niet de mooiste wandeling ooit die ik gewandeld heb en ik zou er ook zeker niet van ver voor omreizen, maar als je in de stad Groningen woont is deze route zeker de moeite waard. Je leert een andere kant van de stad kennen en komt nog eens op plekken waar je nooit geweest ben. Deze wandeling krijgt een wandelscore van 6.9.

  • OV bereikbaarheid: 10/10

De trein vanaf Groningen Centraal naar Groningen Noord gaat doordeweeks 4 keer per uur en anders gaan er altijd wel bussen vanaf CS naar Noord. Het ritje met de trein duurt 5 minuten en is de moeite dus niet. 

  • Wandelpaden: 5/10

Je loopt het merendeel over asfalt, schelpenfietspaden en een enkele keer over platgelopen onverharde paadjes. Niet de meest inspirerende wandelpaden. 

  • Dierenvriendjes: 6/10

Afgezien van vogels en de eekhoorntjes op de begraafplaats was er weinig wildlife te bekennen. Niet heel verbazingwekkend voor een stadswandeling maar daarom een niet al te hoog cijfer op dit onderdeel. 

  • Kluizenaarsgehalte: 6.5/10

Je verlaat de stad niet en daarom zijn er altijd mensen om je heen, al was ik nog verbaasd over het stuk vanaf Zernike tot de begraafplaats, daar was het relatief rustig. Op de begraafplaats zelf was het vanzelfsprekend stil en kon je echt opgaan in de rust en ruimte. Wel met een klein ongemakkelijk gevoel in mijn geval, maar het had ook wel weer wat, de bezinning over de dood. 


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Groene Wisselwandeling Groningen-Noord

Wandelafstand: 8 km

Startpunt: station Groningen-Noord

Parkeergelegenheid: Station Groningen-Noord

OV start- en eindpunt: station Groningen-Noord

Horeca: Station Groningen-Noord en het theehuis op de begraafplaats Selwerd

Online routebeschrijving: Website Wandelzoekpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s