Drenthe, OV bereikbaar

NS Wandeling Assen ~ 15km

De wandeltas wordt ingepakt, de ov-kaart wordt weer in de jaszak gestopt en ik haast mij naar de trein. Dit is de derde keer dat ik de NS wandeling in Assen loop, tijd om er maar eens een verhaaltje over te schrijven. Reistijd vanaf Groningen? 20 minuten. Wandeltijd? 3.5 uur. Tijd om te genieten!


De reis is kort, de wandeling is des te langer. Vanaf station Assen loop je door de woonwijken langzaam de stilte tegemoet. Over een betonnen fietspad leiden de paaltjes je na een kwartiertje naar een onverhard graspaadje. Nu begint het echte genieten van het Drentse platteland. Een ooievaarsnest staat parmantig in het weiland, op deze frisse zondag in oktober onbewoond. Over een stukje klinkerweg loop je tussen de boerderijen naar een onverhard pad, de vogels vliegen over de weilanden en koeien kijken geïnteresseerd terwijl ik voorbij loop. Rust is het sleutelwoord van deze wandeling. Nergens op de route verlaat je echt de bewoonde wereld, de fietspaden lijken je bijna te achter volgen. Toch ben ik op mijn drie wandelingen nooit bijster veel mensen tegen gekomen. Er is een afwisseling van open landschappen, dichte jeneverbes struiken bosjes, smalle onverharde paadjes en brede klinkerwegen. Dit alles in het prachtige Drentse aa landschap, de rivier kom je zelfs nog even tegen in zijn volle glorie op het einde van de wandeling.

Hoogtepunt van deze NS wandeling is het gebied rondom het dorpje Rolde. Pittoresk is het juiste woord om Rolde te omschrijven. Je loopt zo vanuit het bos, langs het hertenkamp, het dorp in richting de kerk. Maar ga vooral even rechtsaf bij de bushalte voor de kerk en doe even een korte pauze bij een van de kleine horeca gelegenheden. De route is namelijk op de helft en het mooiste moet nog komen. Namelijk een stukje heideveld, een hunebed en een vlonderpad langs de Drentse aa. Zo opgeschreven klinkt het nogal plat en saai, maar in het echt is het genieten. Zowel in de zon, als op een bewolkte dag als op een echte koude winterdag met sneeuw. Elk seizoen brengt zijn eigen charme aan deze wandeling. Daarom krijgt deze wandeling een wandelscore van een 7.8.

  • OV bereikbaarheid: 10/10

Station Assen is zowel per trein als per bus perfect bereikbaar. Vanaf Groningen en Zwolle gaat er 4 keer per uur een trein en ook vanuit verschillende hoeken van de provincie Drenthe rijden er geregeld bussen naar de hoofdstad.

  • Wandelpaden: 7.5/10

De verhouding verhard en onverhard is nagenoeg gelijk. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan meer onverhard maar de verharde paden zijn niet storend. 

  • Dierenvriendjes: 7/10

Nagenoeg ben ik op alle drie de keren dat ik deze route gewandeld heb weinig bijzondere dieren tegen gekomen. Vogels zijn er altijd en vlinders en libellen ook als het warm is. Maar omdat je toch veel in de bewoonde wereld blijft is het spotten van wilde dieren nog best een opgaaf.

  • Kluizenaarsgehalte: 6.5/10

Veel mensen kwam ik niet tegen, maar toch zijn de fietsers, automobilisten en andere wandelaars nooit ver weg. Ook de bebouwing achtervolgt je. Je voelt je niet echt alleen, daarom een niet al te hoog cijfer voor het kluizenaarsgehalte.


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: NS wandeling Assen

Wandelafstand: 15km

Startpunt: Treinstation Assen

Parkeergelegenheid: Q-park station Assen

OV start- en eindpunt: Treinstation Assen

Horeca: In Assen en Rolde zijn horeca gelegenheden.

Online routebeschrijving: Website NS

Een gedachte over “NS Wandeling Assen ~ 15km”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s