Een trekkershut op Beek en Hei: hoe en wat
Trekkershut 2 was voor mij, de gaskachel stond al een paar uur te branden vertelde de eigenaar, waardoor het aangenaam warm binnen was. We parkeerden de auto voor het hutje, laden alles uit, Chris ging nog een keer naar de wc en vertrok weer terug naar Groningen. Ik voelde me schuldig, dat ze helemaal op en neer reed omdat ik zo nodig in mijn eentje in een hutje moest zitten. Maar lang om te treuren was er niet want de zon begon al langzaam onder te gaan en dit was de enige zonnige dag die voorspeld was. Dus tijd om vlug op wandelpad te gaan! Ik had een wandelkaart bij de receptie gekregen en ik zag dat er een rondwandeling in de buurt was van maar 2.5 kilometer. Perfect voor die laatste twee uurtjes licht.
Ik had geen idee hoe de trekkershut er van binnen uit zou zien, op de website van de camping was alleen een foto van de buitenkant beschikbaar en ook op Google kon ik maar weinig vinden. Wel was er een korte omschrijving van de spullen die aanwezig waren en wat je sowieso zelf mee moest nemen. De trekkershut was klein maar fijn en basic, maar wat ben je eigenlijk meer nodig als je overdag aan de wandel bent? In de trekkershut stonden twee stapelbedden, dus keus genoeg voor mij alleen. Ik deed een hoeslaken over het matras, gooide mijn eigen kussen op de kussen die er al lag en legde mijn slaapzak op het bed. Het nest was gemaakt. Verder stond er een kleine tafel met 4 stapelbare, plastic stoeltjes en een kookstel met 2 pitjes en een fluitketel. Voor de wc en de douche moest ik naar het (verwarmde) sanitair gebouw op de camping. Telkens stelde ik mij in op de bittere kou als ik naar de wc moest, maar het viel reuze mee. Een kwestie van goed plannen (niet teveel thee voor het slapen gaan) en warm aankleden.
Wandelen vanuit de trekkershut op Beek en Hei
De trekkershut bevond zich dus op de camping Beek en Hei in Otterlo, midden op de Veluwe. Vanuit de hut liep je dan ook zo de natuur in. Aan de ene kant bevond zich het Roekelse Bos, natuurgebied de Planken Wambuis, het Mosselse Zand met daarachter de Valenberg. Ging je de andere kant op dan ging je richting de Otterlose bossen en kon je doorlopen naar de ingang van het Nationale Park de Hoge Veluwe. De trekkershut bleek zich dan ook op de ideale locatie te vinden. Ik liep in die 3 dagen dat ik er was welgeteld 4 wandelroutes, mijn benen waren op de vertrekdag uitgeput, die konden echt niet meer. Oeps, tot zover het ‘bijkomen’ van al het werken, haha.
Een heerlijk weekend weg op de Veluwe
Het was een fantastisch avontuur, in mijn eentje in die trekkershut op camping Beek en Hei. Wakker worden om 8 uur, een schaaltje yoghurt eten, broodjes met pindakaas smeren voor onderweg, een banaan en een koekreep inpakken, de Clean Kanteen fles vullen met water, voor de zekerheid de regenjas opgerold in de tas en om 8:50 de hut uitstappen. S’avonds warmde ik bakjes eten op die ik van huis had meegenomen, las ik een boek en was ik om 9 uur al te moe om mijn ogen open te houden en ging ik slapen. Het was niet het mooiste weer, maar ik heb het overwegend droog gehouden en de prachtige herfstkleuren maakten veel goed. De trekkershut ervaring is geslaagd, dit kan ik wel eens vaker gaan doen.
Dingen die je van te voren wil weten
- Een deel van de camping is officieel Natuurkampeerterrein en een deel is een 'gewone' camping. Voor het Natuurkampeerterrein moet je in het bezit zijn van het Groene Boekje.
- Reserveren doe je ouderwets via de mail
- Er zijn verschillende trekkershutten aanwezig, waarvan enkele ook toegankelijk zijn met hond. In de winter krijg je een kacheltje om het warm te houden.
- Camping Beek en Hei is het hele jaar geopend, dus ook in de winter kun je heerlijk kamperen of overnachten in een trekkershut.
- Vanaf de camping wandel je zo verschillende natuurgebieden in en geniet je van de prachtige Veluwe.