0-5 km, Gelderland

OERRRwandeling Otterlo ~ 2.5km

Ik ben net aangekomen op de camping Beek en Hei, het zonnetje schijnt op deze prachtige herfstdag. Omdat er voor de resterende dagen alleen maar bewolking en regen voorspeld is wil ik zo snel mogelijk op pad. Ik heb niet lang meer, de zon zal met twee uurtjes alweer onder zijn. Gelukkig blijkt er een korte rondwandeling in de buurt te zijn, tijd om mij op het Natuurmonumenten OERRRpad te begeven. Wandelafstand van de trekkershut?* 10 minuten. Wandeltijd? 1 uur. Tijd om te genieten!


De rondwandeling start vanaf vakantieresort de Wije Werelt. Dit is nog geen tien minuten wandelen vanaf camping Beek en Hei. Ik kom op deze zondagmiddag meerdere wandelaars tegen, maar niemand die het campingterrein in slaat. Wat ik ergens ook wel begrijp want het voelt raar om zomaar een camping op te lopen als je daar niet verblijft. Het begin van de rondwandeling is duidelijk aangegeven en is niet te missen. De OERRR speelplaats is er namelijk precies naastgelegen en de geluiden van spelende kinderen is dan ook niet te missen. Maar omdat ik zo laat in de middag nog op pad ga zijn de wandelpaden zelf leeg. De route is aangegeven met kleine groene pijltjes die niet zo heel zichtbaar zijn, gelukkig zijn de palen van Natuurmonumenten een stuk duidelijker. Deze wandelroute is bedoeld voor ouders met kinderen en je komt geregeld hoge houten palen tegen waar een opdrachtje opstaat voor de kinderen. Zoals: ‘ren deze heuvel op’ en ‘laat het zand stuiven’. Ik heb dan wel geen kinderen mee, dit weerhoudt mij er niet van om lekker mee te doen met de opdrachten.

Het eerste stuk loop je door het bos, maar al snel doemt er een berg zand op en je weet gewoon dat daarachter iets moois op je staat te wachten. Ik ren de heuvel op, zoals het bord suggereert en weet niet hoe snel ik mijn camera erbij moet pakken. DIT is pas een zandverstuiving. Niet de grootste die ik ooit gezien heb, maar wel machtig mooi met een ondergaande zon en geen mens te bekennen. Het is heerlijk in het ondergaande zonnetje, ik laat het zand stuiven met mijn voeten en geniet van het weidse uitzicht. De route leidt mij terug het bos in, waar het licht speelt met mijn verbeelding. Kronkelende bospaadjes brengen mij nog een keer terug naar de zandverstuiving waar ik nog een laatste foto neem. Het duurt niet heel lang voor ik weer terug ben bij de OERRR speelplek en vanaf daar weer terug wandel naar de camping. Onderweg kom ik nog een prachtige, grote maan tegen op een achtergrond van een lila hemel. Dit is een goed begin van mijn trekkershut avontuur. Ik kan niet wachten tot ik morgen uren mag struinen door deze omgeving. Deze wandeling krijgt als wandelscore een 8.

  • Trekkershut bereikbaarheid: 10/10

Vanaf de Trekkershut is het nog geen 10 minuten lopen naar het startpunt van deze route en ook de aanlooproute is geen straf, zo over een zandweg door een bos. 

  • Wandelpaden: 9/10

Alleen om bij het startpunt van de route te komen loop je over het asfalt van de camping maar eenmaal door het klaphekje loop je over zachte bospaden en struin je over de zandverstuiving.

  • Dierenvriendjes: 6/10

Ondanks dat je langs een dierenrustgebied wandelt ben ik geen dier tegen gekomen afgezien van de usual suspects: de vogels. Ik denk dat deze wandelroute ook niet zo geschikt is om wild tegen te komen omdat het toch een kinderwandeling is en kinderen over het algemeen niet zo stil zijn. 

  • Kluizenaarsgehalte: 7/10

Ik kwam dan wel weinig mensen tegen, maar dat wijd ik ook aan het feit dat ik pas om 4 uur op een zondagmiddag in november deze wandeling maakte. Ik kan mij voorstellen dat je hier in het zomerseizoen en met mooi weer midden op de dag veel mensen (met kinderen) zal tegen komen. 


*Deze wandeling vond plaats toen ik 3 dagen verbleef in een trekkershut op camping Beek en Hei in Otterlo. (Zie mijn blog hierover) Vandaar dat er geen reisafstand vanaf Groningen staat en ook de OV-bereikbaarheid niet opgenomen is in het beoordelingslijstje. Wel is deze route met het OV bereikbaar, aldaar er een bushalte bij camping de Wije Werelt is van waaruit je makkelijk naar het startpunt van de route kunt lopen. 

Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Oerrrrrwandeling Otterlo van Staatsbosbeheer

Wandelafstand: 2.5km

Startpunt: Vakantieresort de Wije Werelt

Parkeergelegenheid: parkeerplaats de Wije Werelt

OV start- en eindpunt: bushalte camping de Wije Werelt

Horeca: op vakantiepark de Wije Werelt is restaurant de Houtzagerij

Online routebeschrijving: Website Natuurmonumenten

2 gedachten over “OERRRwandeling Otterlo ~ 2.5km”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s