Gelderland, OV bereikbaar

Otterlo Groene Wisselwandeling ~ 11km

Ik ben fan van de Groene Wissel wandelingen en toen ik op zoek ging naar een mooie wandeling om te maken in Otterlo kon deze niet ontbreken. Ook al hoef ik niet met het OV deze dagen om een mooie wandeling te maken, ik kies toch voor deze Groene Wisselwandeling door de Otterlose bossen en de Planken Wambuis. Wandelafstand vanaf de trekkershut?* 10 minuten. Wandeltijd 3.5 uur. Tijd om te genieten!


Het startpunt van deze route bevindt zich uiteraard bij de bushalte van Otterlo. Maar dit is niet per see een handig startpunt voor mij vanaf de camping, daarom pak ik de kaart erbij en zie dat ik met tien minuutjes wandelen de route redelijk snel kan oppakken zonder al teveel natuur te missen. Vanaf de rotonde loop je namelijk door het dorp naar het begin van de Otterlose bossen, ik loop ook een stukje door het dorp en begin op de Zandingsweg aan deze wandelroute. Meteen loop je over kronkelige bospaadjes die bedekt zijn met bladeren en uitnodigen om omhoog te schoppen. (Wat ik uiteraard ook doe.) Eenmaal aangekomen op het brede zandpad loop je langs een hek, waarvan ik later leer dat het het hek is van het Nationale Park de Hoge Veluwe. Bijzonder, dat de natuur zo bruut gescheiden kan worden door een hek, ik loop over het ‘gratis’ natuurgebied en aan de andere kant moet je betalen om te genieten van praktisch hetzelfde landschap. Afijn, ineens doemt er een mooie vlakte voor mij op, bedekt met heide, enkele bomen in een heuvelachtige setting. Ik ben verbaasd, zo’n landschap zag ik nooit eerder en ik vind het prachtig. Mooi op de foto wil het niet, het weer is grijs en grauw en mijn telefoon is niet geschikt voor landschapsfoto’s. Daarom moet je mij maar geloven dat het mooi is.

De route volgt een gedeelte van een klompenpad route en ineens gaat die een heuvel op. Nog best een stevige klim maar eenmaal boven is het genieten. En opletten, want het pad is smal en de boomwortels lijken er op uit om je te laten struikelen. Even twijfel ik over de route en loop ik de verkeerde kant op maar dat levert wel een hele mooie foto op. Na het oversteken van een drukke autoweg duw ik het hek open naar het natuurgebied de Planken Wambuis. Ik word heel blij van de kronkelende bospaadjes en het feit dat ik gewoon niemand anders tegen kom. De zandvlakte die voor mij op doemt herken ik, het is het Mossels Zand waar ik gisteren de OERRR wandeling over maakte. Het is guur en waterkoud maar als ik een korte pauze neem op een zandduin, schijnt ineens de zon in mijn gezicht. Het zijn de laatste zonnestralen van de dag want als ik eenmaal de route vervolg trekt de lucht weer dicht.

Het laatste gedeelte van de Groene Wisselwandeling gaat door het Roekelse Bos, een redelijk recht toe, recht aan bos. Maar door de prachtige herfstkleuren is het nog steeds genieten. Ik pak Google Maps erbij en zie dat ik niet ver verwijderd ben van mijn trekkershut. Ik besluit de route te beëindigen en vanuit het Roekelse Bos terug te lopen naar camping Beek en Hei. Deze Groene Wisselwandeling is uitermate geschikt om de omgeving van camping Beek en Hei te verkennen, want het is een prachtige omgeving. Daarom krijgt deze wandeling een wandelscore van 8.8

  • Trekkershut bereikbaarheid: 9/10

Vanaf de trekkershut is het goed en simpel aan te lopen, ook als je toch vanaf het beginpunt van de wandelroute wil beginnen. Reken dan wel 15 tot 20 minuten aanlooptijd, begin je bij de Zandingsweg dan is het nog maar 10 minuutjes wandelen en start je nog steeds in het begin van de wandeling.

  • Wandelpaden: 10/10

Afgezien van het oversteken van een drukke autoweg loop je verder compleet op onverharde wegen. Voornamelijk kronkelige bospaadjes en ook stukken over de zandverstuiving. Echt genieten voor de natuurwandelaar. 

  • Dierenvriendjes: 7/10

Zelf kwam ik alleen vogels tegen, maar ik ben er 100% zeker van dat je op deze wandelroute wild kan tegen komen. Zoveel grote stukken natuurgebied waar je geen mens tegen komt en geen auto hoort. Ik had alleen het geluk niet aan mijn zijde. 

  • Kluizenaarsgehalte: 9/10

Door de bossen, over de zandverstuiving kwam ik welgeteld 6 mensen tegen. Waarvan 4 mensen hun hond uit lieten en 2 andere wandelaars die het klompenpad liepen. In het hoogseizoen zal het hier zeker drukker zijn, maar ga je op een bewolkte dag in het najaar op pad dan loop je relatief alleen. 

*Deze wandeling vond plaats toen ik 3 dagen verbleef in een trekkershut op camping Beek en Hei in Otterlo. (Zie mijn blog hierover) Vandaar dat er geen reisafstand vanaf Groningen staat en ook de OV-bereikbaarheid niet opgenomen is in het beoordelingslijstje. Wel is deze route met het OV bereikbaar, reis naar Rotonde Otterlo en volg de routebeschrijving. 

Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Groene Wisselwandeling Otterlo

Wandelafstand: 11 km

Startpunt: bushalte Rotonde Otterlo

Parkeergelegenheid: Parkeerplaats de Waldhoorn

OV start- en eindpunt: bushalte rotonde Otterlo

Horeca: In Otterlo is een heleboel horeca

Online routebeschrijving: website Wandelzoekpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s