5-10 km, Drenthe, Drenthe OV

Spier ‘Kibbelhoek wandeling’ ~ 6km

De wandeltas wordt ingepakt, de ov-kaart blijft deze keer thuis en in plaats daarvan pakt mijn vriendin de autosleutels. Ja ja, het is zo ver, mijn vriendin gaat mee op een van mijn wandeltochten. Als compromis wordt het wel een van bescheiden afstand; 6 kilometer. Maar met de vrieskou nog in de lucht was dit ook wel even lekker wakker worden. Reistijd vanaf Groningen? 40 minuten. Wandeltijd? 2 uur. Tijd om te genieten!


Het is krabben deze zaterdagochtend, met onze wintermutsen op gaan we met de Saxo op weg naar de boslounge in Spier. Ik was enigszins bevreesd voor de drukte, maar het parkeerterrein was nog niet voor de helft vol. Mooi. We steken de weg over en lopen het koude bos in. Onze ademwolkjes verraden onze aanwezigheid, het bos is bedekt met een laagje ijs, magisch. Magischer wordt het als we aankomen bij één van de open vlakten die deze wandeling rijk is. Een waterig zonnetje schijnt op een bevroren grasveld, een witte vlakte ligt voor ons. Ik kan niet stoppen met foto’s maken en mijn vriendin maakt van de nood een deugd en poseert met de zon. Wat kan de natuur toch prachtig zijn!

De Kibbelhoek wandeling is maar 6 kilometer lang maar laat je wel het Dwingelderveld op zijn best zien. Heidevelden, open vlaktes, waterplassen, beukenbossen, brede zandpaden en smalle bospaadjes, het is optimaal genieten op dit korte rondje. De keutels verraden de aanwezigheid van een schaapskudde, halverwege de route zien we de schapen ons op een afstand aankijken. Mijn vriendin probeert ze te lokken door verschillende dierengeluiden te maken, maar heeft geen succes. (Goh.) Het zijn de enige dieren die we zien op deze wandeling maar koning Winter maakt veel goed. Het is koud, echt winter koud, maar met stevig doorwandelen merken we daar op een gegeven moment niks meer van. Toch is de warme chocolademelk met slagroom en appeltaart op het eind bij de boslounge niet vervelend.

De Kibbelhoekwandeling is echt een prachtige wandeling voor iedereen. Niet te lang, maar toch lang genoeg om het idee te hebben even weg te zijn van alle dagelijkse hectiek. Voor iedereen zit er wat bij, bos, open vlakten, heidevelden en plassen, daarom krijgt deze wandeling een wandelscore van 7.9

  • OV bereikbaarheid: 6/10

De Boslounge is bereikbaar met het OV, maar alleen doordeweeks van 8 tot 18 uur. Vanaf treinstation Beilen pak je buslijn 35 en stap je uit bij de bushalte Dwingelderveld. Het 15-persoonsbusje rijdt 1 keer per uur maar dus niet in het weekend. 

  • Wandelpaden: 10/10

Je loopt over grote en kleine bospaden, brede en smalle paadjes, rechte en kronkelende en altijd onverhard. Al kan je er voor kiezen een stukje over een verhard fietspad te lopen, al zou ik dit in het hoogseizoen niet aanraden met alle toeristen fietsers.

  • Dierenvriendjes: 7/10

De schaapskudde is altijd wel in de buurt, maar verwacht ze niet altijd van super dichtbij te zien. Ondanks dat wij verder geen dieren tegen kwamen, lijkt deze route zeer geschikt om wild te spotten. Maar misschien niet zo in de winter rond het middaguur.

  • Kluizenaarsgehalte: 8.5/10

Wij kwamen maar twee groepjes andere wandelaars tegen en een handjevol fietsers, maar ik weet ook uit ervaring dat het hier in het hoogseizoen druk kan zijn. Zeker aangezien het een bewegwijzerde route is vanaf de boslounge in Spier, het startpunt voor vele toeristen. Ga hier dus vooral heen buiten het hoogseizoen om heerlijk in stilte te genieten. 


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Kibbelhoekwandeling Staatsbosbeheer

Wandelafstand: 6 km

Startpunt: Boslounge Spier

Parkeergelegenheid: parkeerplaats Oude Postweg Spier

OV start- en eindpunt: bushalte Spier Dwingelderveld

Horeca: Boslounge Spier

Online routebeschrijving: website Staatsbosbeheer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s