Drenthe, OV bereikbaar

Diever Groene Wissel ~ 15km

Ook als je niet met het openbaar vervoer komt, is de Groene Wisselwandeling Diever een aanrader. Op deze niet gemarkeerde wandelroute ontdek je de nog echt stille paden van het Drents Friese Wold. Liefhebbers van bos kunnen hun hart op halen tijdens deze wandelroute, het is 15 kilometer dwalen door dicht dennenbos en de toevallige loofboom. Wees niet bang, je krijgt zeker wel de lucht te zien, zoals op één van de kleine open heideveldjes die verscholen liggen in het bos. De Groene Wisselwandeling Diever is een echt cadeautje voor de wandelaar die gebonden is aan het openbaar vervoer. Maar ook de wandelaar die met een ander vervoersmiddel komt zou deze wandelroute moeten opslaan, het is echt een pareltje!

Benieuwd naar mijn wandelavontuur? Lees dan hieronder verder. Meer geïnteresseerd in het praktische gedeelte? Klik dan HIER.


Groene Wissel Diever

Het is hondenweer, het regent dat het giet en mijn uitzicht vanuit de bus is treurig. Als het goed is moet het om 11 uur weer droog worden, daar heb ik al mijn hoop op gevestigd. Langzaam begint het minder te regenen en als ik uitstap bij de bushalte begint zelfs de zon te schijnen. Timing! Omdat de bushalte de Brink niet langer meer bestaat stap ik in de Hoofdstraat uit en pak ik met nog geen 20 meter de routebeschrijving weer op. Handig als je het dorp kent waar je gaat wandelen. Het laat niet het mooiste stukje van het dorp zien, zo langs alle nieuwbouw en het woonwagenkamp, maar gelukkig loop ik al snel het bos in. Er komen allemaal herinneringen naar boven, dit is het pad waarover de spooktocht ging van het verjaardagsfeestje van een vriendinnetje toen we in groep 6/7 zaten. Met kettingzagen en ouders die ermee uit de bosjes kwamen rennen aan toe, geen genade voor kleine kinderzieltjes. Waar ik toen wegrende voor die enge ouders heb ik nu stevig de pas erin omdat er toch nog een klein buitje gearriveerd is. Gelukkig bevind ik mij al vrij snel weer onder het dichte bladerdak van het Drents Friese Wold en kan de capuchon weer af.

Wandelen rondom Diever

De afgelopen dagen heeft het veel geregend, zoveel dat mijn komst voor alle dieren duidelijk hoorbaar is. Het is soppen geblazen op de wandelpaden. Al snel verlies ik de herkenning van het bos en loop ik over drassige bospaden waar ik nog nooit eerder geweest ben. Zonde, want het is hier overal zo mooi! Je moet echt van bos houden om deze wandeling goed op waarde weten te schatten, want het is bijna 4 uur lang je omgeving. Het is enorm groen, ook in januari en de stilte is oorverdovend. Ik kom gedurende de gehele wandeling 6 mensen tegen, waardoor je het gevoel krijgt echt in niemandsland te zijn beland. Halverwege de route wordt er je een open stuk natuur gegund, waar je vanaf een bankje even heerlijk van kan genieten. In de zomermaanden zal het hele veld paars kleuren door de heide, nu heeft het een roestige gloed door de zon, wat ook zo zijn charme heeft. De zon laat zich nu echt goed zien, er komt een heldere blauwe hemel tevoorschijn en ik voel mij intens gelukkig. Deze wandeling was ik echt even nodig, het voelt als thuiskomen. Meer dan 10 jaar heb ik in Diever gewoond, evenveel als dat ik nu in de stad Groningen woon. Maar tijdens deze wandeling werd het voor mij heel duidelijk, liever ga ik terug naar Diever. Deze natuurpracht, op steenworp afstand van je huis, daar kan ik alleen maar gelukkig van worden.

Genieten in het Drents-Friese Wold

Misschien is het dat ik teveel loop te dagdromen over dat huisje in Diever, maar ik merk op dat ik de route kwijt ben. Dat derde kruispunt ben ik niet tegen gekomen en opeens sta ik op de Witte Bergen. Een bekend plekje in het Drents Friese Wold maar voor mij onbekend hoe ik weer terug op de route kom. Het is kwart voor drie en het einde van de wandelroute is in zicht, over een half uur gaat er weer een bus terug naar Assen en ik besluit mijn eigen route terug te maken. Over een van mijn favoriete paden waar mijn fantasie altijd met mij aan de haal gaat. Het is een heuvelig pad, begroeid met mos en omringd door dennenbomen waar ik een keer een hele mooie ontmoeting had met een hert op nog geen 3 meter afstand. Helaas kom ik dit keer geen hert tegen maar betoverend blijft het wel. Woorden schieten tekort om deze wandeling goed te beschrijving, daarom extra veel foto’s om een goede indruk te krijgen van deze prachtige groene wisselwandeling.


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Groene Wisselwandeling Diever

Wandelafstand: 15km

Startpunt: bushalte Dingspilhuus Diever

Parkeergelegenheid: parkeerplaats COOP Diever

OV start- en eindpunt: bushalte Dingspilhuus Diever

Honden toegestaan: ja, aangelijnd en een stukje los nabij de Witte Bergen

Horeca: In het dorp Diever bevinden zich verschillende horeca gelegenheden

Online routebeschrijving: Wandelzoekpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s