Wandelroute boswachterij Gieten-Borger – 6.8 km

Delen?
intro

Wandelroute Boswachterij Gieten-Borger

De boswachterij Gieten-Borger is immens en leent zich uitstekend voor een mooie wandeling. Er lopen verschillende paaltjesroute van Staatsbosbeheer door deze boswachterij en als je er twee combineert kom je uit op een mooie afstand van bijna 7 kilometer. De paaltjesroutes starten beiden vanaf dezelfde parkeerplaats maar laten je twee verschillende kanten van de boswachterij Gieten zien. Beiden wandelroutes hebben met elkaar gemeen dat je over leuke, kronkelende bospaadjes loopt en je een stukje heide te zien krijgt. Gaat de hond mee, start dan vooral met de rode paaltjesroute, deze gaat door het losloopgebied van Gieten-Borger.

Startpunt

Parkeerplaats Boswachterij Gieten-Borger

OV startpunt

Geen

Horeca gelegenheid

Geen

Parkeergelegenheid

Parkeerplaats Boswachterij Gieten-Borger

Mijn wandelervaring

Paaltjesroute boswachterij Gieten-Borger

Het is prachtig weer, ik rij over een zonovergoten snelweg richting Gieten. Zonnebril op, de zomerse muziek schalt uit de radio terwijl ik hard mee ‘zing’, ik heb er zoveel zin in! Ik werd er oprecht chagrijnig van dat het dagen lang regende en als ik dan een dag vrij was van werk kwamen er stormen aan land. Angstvallig had ik buienradar dagen van te voren al in de gaten gehouden en ik was vastberaden om te gaan wandelen. Ik verlaat de grote weg en rij ineens op een asfaltweg dwars door het bos. De parkeerplaats is tamelijk leeg en er staat ook nog eens in een informatiepanel met een omgevingskaart inclusief routes. Vanaf de parkeerplaats starten er redelijk korte wandelingen, een oranje stippellijn valt mij op. Hij gaat dwars door de hele boswachterij, maar na snel Google geraadpleegd te hebben blijkt het om een wandeling van dik 17 kilometer te gaan. Met de voorspelde regen, onweer en hagel in de middag lijkt mij dat geen slim idee. Maar 3 kilometer vind ik toch wel wat kort, dus ik besluit twee routes te lopen. Zo kom ik uiteindelijk toch bijna aan de 7 kilometer, een prima afstand voor deze onvoorspelbare winterdag. Ik begin met een gele paaltjesroute van 3.5 kilometer.

Wandelen rondom Gieten - Borger

De lucht is op sommige plekken strakblauw en zonnestralen banen zich een weg door het dichte naaldbos. Het valt mij nog mee hoe nat de wandelpaden zijn, ik kan prima doorstappen zonder als een balletdanseresje langs de plassen te hoeven dansen. Het gefluit van de vogels is overal hoorbaar, ze laten zich ook zonder problemen zien en lijken soms zelfs een stukje met mij mee te hippen. Koolmeesjes, merels, spechten, pimpelmeesjes en ineens is daar het onmiskenbare geluid van een roofvogel. Eigenlijk ben ik te druk met foto’s maken van de prachtige blauwe luchten en mezelf (kuch) totdat het mij opvalt dat het geluid wel heel lang aanhoudt. Ik kijk nogmaals naar boven en zie ineens 5 roofvogels rondjes zweven. Wauw! Het bos lonkt weer en de route vervolgt zich over kronkelende bospaadjes en brede boslanen. De rust wordt bruut verstoort door een tractor met een grote borstel voorop en een bladblaasinstallatie aan de achterkant. Wat een tijd om de fietspaden schoon te maken met nog veel meer wind en regen in het verschiet. De wilde dieren kan ik wel vergeten met deze herrie, misschien heb ik meer geluk bij de tweede wandeling.

Genieten in de boswachterij Gieten-Borger

Ik kom weer uit bij de parkeerplaats en eet een plakje bananenbrood terwijl ik buienradar check. Over precies een uur moet er een hevige bui aankomen, ik red het misschien net wel of misschien net niet om voor de regen terug bij de auto te zijn. Ik besluit het risico te nemen, mijn rugzak heeft tenslotte een waterdichte cover en mijn winterjas heeft een prima muts en kan redelijk wat regen hebben. De tweede wandeling gaat naar de gletsjerkuil en wordt gemarkeerd met rode paaltjes.

Meteen besluit ik dat ik deze wandeling mooier vind als de eerste. Misschien zijn het de kronkelende bospaadjes, het glooiende landschap, de bemoste bomen en takken die het bos een sprookjesachtige uitstraling geven. De zon krijgt ondertussen steeds meer moeite om zich te laten zien en ik stap stevig door. Die gletsjerkuil wil ik zien, ik denk er te zijn maar het blijkt ‘gewoon’ een zandafgraving of iets dergelijks te zijn. Er komt echt een enorm dreigende lucht aan en ik besluit alvast de waterdichte cover over mijn wandeltas te trekken en mijn muts op te doen. Precies op tijd want de hemel barst open met hagel die het landschap doet veranderen in een winters tafereel. Het komt echt met bakken uit de hemel maar het kan mijn humeur eigenlijk niet verpesten, ook omdat ik weet dat het bij deze bui blijft en na 10 minuten kan de muts alweer af. De paden zijn wit maar het bos is nog groen en ook de lucht veranderd al snel weer in een helder blauw met witte wolken doek. Dit waren nog eens twee mooie wandelingen, het ene moment vol in de zon en het andere moment midden in een hagelstortbui. Voor die oranje rondwandeling van 17 kilometer kom ik zeker terug, maar mocht je dit te lang vinden dan kan ik je deze twee korte rondwandelingen zeker aanraden.

ontdek

Ontdek meer wandelroutes van Wandelmaara

Benieuwd naar meer wandelroutes? Bekijk hier onder de verschillende wandelroutes.

Omdat wandelen altijd een goed idee is

Heb jij een goed idee voor een samenwerking? Neem dan contact op