5-10 km, Drenthe

Gieten-Borger ~ 6.8 km

Eindelijk, het is droog en de zon schijnt. Tijd om de wandeltas weer van de kapstok te pakken en mijn rijbewijs op te snuffelen. Dit keer pak ik de auto naar een onbekend terrein voor mij in Drenthe. Boswachterij Gieten-Borger, Google Maps vertelt mij dat er een parkeerplaats is midden in het bos en ik heb de hoop dat er vanaf daar een wandelroute start. Reistijd vanaf Groningen: 36 minuten, wandeltijd: 2 uur. Tijd om te genieten!


Het is prachtig weer, ik rij over een zonovergoten snelweg richting Gieten. Zonnebril op, zomerse muziek schalt uit de radio terwijl ik hard mee ‘zing’, ik heb er zoveel zin in! Ik werd er oprecht chagrijnig van dat het dagen lang regende en als ik dan een dag vrij was van werk kwamen er stormen aan land. Angstvallig had ik buienradar dagen van te voren al in de gaten gehouden en ik was vastberaden om te gaan wandelen. Ik verlaat de grote weg en rij ineens op een asfaltweg dwars door het bos. De parkeerplaats is tamelijk leeg en er staat ook nog eens in een informatiepanel met een omgevingskaart inclusief routes. Vanaf de parkeerplaats starten er redelijk korte wandelingen, een oranje stippellijn valt mij op. Hij gaat dwars door de hele boswachterij, maar na snel Google geraadpleegd te hebben blijkt het om een wandeling van dik 17 kilometer te gaan. Met de voorspelde regen, onweer en hagel in de middag lijkt mij dat geen slim idee. Maar 3 kilometer vind ik toch wel wat kort, dus ik besluit twee routes te lopen. Zo kom ik uiteindelijk toch bijna aan de 7 kilometer, een prima afstand voor deze onvoorspelbare winterdag. Ik begin met een route van 3.5 kilometer met gele paaltjes.

De lucht is op sommige plekken strakblauw en zonnestralen banen zich een weg door het dichte naaldbos. Het valt mij nog mee hoe nat de wandelpaden zijn, ik kan prima doorstappen zonder als een balletdanseresje langs de plassen te hoeven dansen. Het gefluit van de vogels is overal hoorbaar, ze laten zich ook zonder problemen zien en lijken soms zelfs een stukje met mij mee te hippen. Koolmeesjes, merels, spechten, pimpelmeesjes en ineens is daar het onmiskenbare geluid van een roofvogel. Eigenlijk ben ik te druk met foto’s maken van de prachtige blauwe luchten en mezelf (kuch) totdat het mij opvalt dat het geluid wel heel lang aanhoudt. Ik kijk nogmaals naar boven en zie ineens 5 roofvogels rondjes zweven. Wauw! Het bos lonkt weer en de route vervolgt zich over kronkelende bospaadjes en brede boslanen. De rust wordt bruut verstoort door een tractor met een grote borstel voorop en een bladblaasinstallatie aan de achterkant. Wat een tijd om de fietspaden schoon te maken met nog veel meer wind en regen in het verschiet. De wilde dieren kan ik wel vergeten met deze herrie, misschien heb ik meer geluk bij de tweede wandeling.

Ik kom weer uit bij de parkeerplaats en eet een plakje bananenbrood terwijl ik buienradar check. Over precies een uur moet er een hevige bui aankomen, ik red het misschien net wel of misschien net niet om voor de regen terug bij de auto te zijn. Ik besluit het risico te nemen, mijn rugzak heeft tenslotte een waterdichte cover en mijn winterjas heeft een prima muts en kan redelijk wat regen hebben. De tweede wandeling gaat naar de gletsjerkuil en wordt gemarkeerd met rode paaltjes. Meteen besluit ik dat ik deze wandeling mooier vind als de eerste. Misschien zijn het de kronkelende bospaadjes, het glooiende landschap, de bemoste bomen en takken die het bos een sprookjesachtige uitstraling geven. De zon krijgt ondertussen steeds meer moeite om zich te laten zien en ik stap stevig door. Die gletsjerkuil wil ik zien, ik denk er te zijn maar het blijkt ‘gewoon’ een zandafgraving of iets dergelijks te zijn. Er komt echt een enorm dreigende lucht aan en ik besluit alvast de waterdichte cover over mijn wandeltas te trekken en mijn muts op te doen. Precies op tijd want de hemel barst open met hagel die het landschap doet veranderen in een winters tafereel. Het komt echt met bakken uit de hemel maar het kan mijn humeur eigenlijk niet verpesten, ook omdat ik weet dat het bij deze bui blijft en na 10 minuten kan de muts alweer af. De paden zijn wit maar het bos is nog groen en ook de lucht veranderd al snel weer in een helder blauw met witte wolken doek. Dit waren nog eens twee mooie wandelingen, het ene moment vol in de zon en het andere moment midden in een hagelstortbui. Voor die oranje rondwandeling van 17 kilometer kom ik zeker terug, maar mocht je dit te lang vinden dan kan ik je deze twee korte rondwandelingen zeker aanraden. De wandelscore is dan ook een 8.9

  • bereikbaarheid: 10/10

Met het OV kom je hier niet, maar met de auto is het zo gepiept. Vanaf de grote weg is het nog maar 10 minuutjes rijden over prima asfaltwegen die ook met slecht weer goed bereikbaar zijn. De parkeerplek biedt plaats aan een tiental auto’s en er is gelegenheid om eventueel in een berm te parkeren mocht het vol staan.

  • Wandelpaden: 9/10

Het asfalt raak je tijdens deze twee wandelingen alleen maar aan bij de start van de routes. Verder zijn het voornamelijk kleine bospaden die kronkelend door het bos gaan. Er zitten een paar rechte stukken bij, maar deze zijn zeker niet storend te noemen. 

  • Dierenvriendjes: 7/10

In februari zat het hier vol met vogels, inclusief roofvogels. Voor de herten en hazen had ik er misschien wat eerder moeten zijn, want er lopen meer dan genoeg wildsporen door het bos. Ook vertelt het informatiepanel dat er vossen moeten zitten, dus zeker de moeite waard om aan het begin of einde van de dag heen te rijden. 

  • Kluizenaarsgehalte: 9.5/10

Ik kwam op deze woensdagochtend in februari maar 4 mensen tegen. Twee hardlopers, iemand die zijn hond uit liet en de bladblaas meneer. Verder was het stil in het bos en ik denk dat dit ook niet per se heel anders is op andere doordeweekse dagen. In het weekend zal het hier vast drukker zijn, omdat het ook zo goed aan te rijden is vanuit de omgeving. 


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Gele en Rode paaltjesroute

Wandelafstand: 6.8 km

Startpunt: Parkeerplaats boswachterij Gieten-Borger

Parkeergelegenheid: Parkeerplaats boswachterij Gieten-Borger

OV start- en eindpunt: – 

Horeca: Geen

Online routebeschrijving: Nee

2 gedachten over “Gieten-Borger ~ 6.8 km”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s