Drenthe, Paaltjesroute

Grolloo ‘Veenpluisroute’ ~ 7km

Verscholen in het Hart van Drenthe vind je de prachtige paaltjesroute met de mysterieuze naam ‘Veenpluisroute’. Wie weet wat veenpluis is, weet dat hem of haar een wandelroute te wachten staat waar je mond van open zal vallen. Vanaf de parkeerplaats wandel je eerst een stuk door het bos, tot je een blauwe schittering ziet. Hier wacht het hoogtepunt van deze paaltjesroute, de enorme vennen van Grolloo. Een vlonder brengt je droog naar de overkant waar je een oud karrenspoor betreed dwars over de heide. Om vervolgens via donkere bospaden terug naar het startpunt van de wandelroute te lopen. De Veenpluisroute is zo’n wandelroute die je gewoon een keer gelopen moet hebben.

Benieuwd naar mijn wandelavontuur? Lees dan hieronder verder. Meer geïnteresseerd in het praktische gedeelte? Klik dan HIER.


De Veenpluisroute in het Hart van Drenthe, meerdere keren viel mijn oog op deze wandelroute van Staatsbosbeheer. Met een zonnige dag in het verschiet werd het tijd om deze wandeling dan eindelijk een keer te lopen. Met het OV is dit redelijk onbereikbaar en in deze Coronacrisis wordt het je ontraden de bus te pakken, dus stap ik in de auto. Het zijn de rode paaltjes die ik deze ochtend mag gaan volgen en meteen als ik de parkeerplaats afloop weet ik dat het een prachtige route gaat worden. Een tapijt van naalden door een dik bos leidt mij naar het eerste hoogtepunt. Een enorm ven doemt op vanuit het bos. Met de strakblauwe lucht en een felle zon waan ik mij meteen in het buitenland. Enigszins weemoedig denk ik aan onze aankomende zomervakantie naar Slovenië die hoogstwaarschijnlijk gecanceld moet worden. Maar als het zulk lekker weer is in Nederland en we kunnen ons tentje opzetten bij zo’n natuurgebied, dan gaan we zeker ook genieten. Het is een drukte van jewelste in de bossen, de vogels vliegen mij spreekwoordelijk om de oren. Ik zie verschillende insecten rond zoemen en zweven, op zoek naar nectar en de citroenvlindertjes verrassen mij met hun aanwezigheid in het bos. De lente is ook hier echt begonnen!

De veenpluisroute verrast met zijn diversiteit. De omschrijving op de website van Staatsbosbeheer suggereert dat je je vooral in een open landschap begeeft, maar eigenlijk is het een ruime afwisseling van dicht bos en open vennen. Ook hier in het Hart van Drenthe is het duidelijk dat de bossen oorspronkelijk zijn aangelegd als productiebos. Op elke hoek ligt wel een steen met een nummer. Maar omdat de hele bosbodem bedekt is met mos, stronken en omgevallen bomen, hangt er een magische sfeer. Saai is het zeker niet! Ik heb echt een prachtige dag uitgekozen om deze wandelroute te lopen, want bij de vennen openbaart zich een wonderschoon tafereel. Meeuwen spelen met elkaar tegen een strakblauwe lucht en duiken het water in. Het wordt nu toch wel erg warm en ik besluit mijn zomerjas uit te trekken. Ik wilde eigenlijk zeggen dat dit de eerste wandelroute van 2020 is die ik in mijn zomerjas gelopen heb, maar het is zelfs de eerste wandelroute van 2020 die ik in een T-shirt gelopen heb! Afgezien van een handjevol fietsers kom ik niemand tegen, ik waan mij echt in niemandsland. Ideaal tijdens deze Coronacrisis, al verwacht ik niet dat het hier doordeweeks sowieso heel druk zal zijn.

7 kilometer is een prima afstand voor deze ochtend, 2 uurtjes doe ik erover met geregeld even een pauze om te genieten van het prachtige uitzicht. De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik op een gegeven moment wel uitkeek om mijn auto te zien. Het einde van de route is redelijk recht toe, recht aan en kent niet zulke hoogtepunten als de rest van de wandeling. Maar misschien had het er ook mee van doen dat ik nodig moest plassen, haha. Al met al ben ik zeer onder de indruk van deze wandelroute en raad ik hem iedereen aan. Want op een zonnige dag is dit een lust voor het oog!


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Veenpluisroute van Staatsbosbeheer

Wandelafstand: 7 km

Kleur paaltje: rood

Startpunt: Parkeerplaats Zandspeelplaats Grolloo

Parkeergelegenheid: Parkeerplaats Zandspeelplaats

OV start- en eindpunt: –

Honden toegestaan: ja, aangelijnd

Horeca: geen

Online routebeschrijving: website Staatsbosbeheer

5 gedachten over “Grolloo ‘Veenpluisroute’ ~ 7km”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s