5-10 km, Drenthe

Veenpluisroute Grolloo ~ 7km

De Veenpluisroute in het Hart van Drenthe, meerdere keren viel mijn oog op deze wandelroute van Staatsbosbeheer. Met een zonnige dag in het verschiet werd het tijd om deze wandeling dan eindelijk een keer te lopen. Met het OV is dit redelijk onbereikbaar en in deze Coronacrisis wordt het je ontraden de bus te pakken, dus stap ik in de auto. Reistijd vanaf Groningen: 40 minuten, wandeltijd: 2 uur. Tijd om te genieten!


Het zijn de rode paaltjes die ik deze ochtend mag gaan volgen en meteen als ik de parkeerplaats afloop weet ik dat het een prachtige route gaat worden. Een tapijt van naalden door een dik bos leidt mij naar het eerste hoogtepunt. Een enorm ven doemt op vanuit het bos. Met de strakblauwe lucht en een felle zon waan ik mij meteen in het buitenland. Enigszins weemoedig denk ik aan onze aankomende zomervakantie naar Slovenië die hoogstwaarschijnlijk gecanceld moet worden. Maar als het zulk lekker weer is in Nederland en we kunnen ons tentje opzetten bij zo’n natuurgebied, dan gaan we zeker ook genieten. Het is een drukte van jewelste in de bossen, de vogels vliegen mij spreekwoordelijk om de oren. Ik zie verschillende insecten rondzoemen en zweven, op zoek naar nectar en de citroenvlindertjes verrassen mij met hun aanwezigheid in het bos. De lente is ook hier echt begonnen!

De veenpluisroute verrast met zijn diversiteit. De omschrijving op de website van Staatsbosbeheer suggereert dat je je vooral in een open landschap begeeft, maar eigenlijk is het een ruime afwisseling van dicht bos en open vennen. Ook hier in het Hart van Drenthe is het duidelijk dat de bossen oorspronkelijk zijn aangelegd als productiebos. Op elke hoek ligt wel een steen met een nummer. Maar omdat de hele bosbodem bedekt is met mos, stronken en omgevallen bomen, hangt er een magische sfeer. Saai is het zeker niet! Ik heb echt een prachtige dag uitgekozen om deze wandelroute te lopen, want bij de vennen openbaart zich een wonderschoon tafereel. Meeuwen spelen met elkaar tegen een strakblauwe lucht en duiken het water in. Het wordt nu toch wel erg warm en ik besluit mijn zomerjas uit te trekken. Ik wilde eigenlijk zeggen dat dit de eerste wandelroute van 2020 is die ik in mijn zomerjas gelopen heb, maar het is zelfs de eerste wandelroute van 2020 die ik in een t-shirt gelopen heb! Afgezien van een handjevol fietsers kom ik niemand tegen, ik waan mij echt in niemandsland. Ideaal tijdens deze Coronacrisis, al verwacht ik niet dat het hier doordeweeks sowieso heel druk zal zijn.

7 kilometer is een prima afstand voor deze ochtend, 2 uurtjes doe ik erover met geregeld even een pauze om te genieten van het prachtige uitzicht. De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik op een gegeven moment wel uitkeek om mijn auto te zien. Het einde van de route is redelijk recht toe, recht aan en kent niet zulke hoogtepunten als de rest van de wandeling. Maar misschien had het er ook mee van doen dat ik nodig moest plassen, haha. Al met al ben ik zeer onder de indruk van deze wandelroute en raad ik hem iedereen aan. Want op een zonnige dag is dit een lust voor het oog! Daarom krijgt deze wandelroute een wandelscore van 8.8

  • bereikbaarheid: 10/10

Met het OV kom je hier niet, maar met de auto is het zo gepiept. Je verlaat bij Assen de A28 om op de provinciale autoweg verder te rijden naar Grolloo. De parkeerplaats biedt plaats aan een tiental auto’s.

  • Wandelpaden: 8/10

Er is weinig asfalt te bekennen tijdens deze route, alleen een paar fietspaden die je moet oversteken. Er zijn een aantal leuke, smalle, bospaden te vinden en een vlonder door een prachtig weids landschap. Maar toch zijn het ook veel bredere, rechte bospaden. Gelukkig kan de prachtige natuur dit goed compenseren, des te meer de tijd en ruimte je hebt om goed om je heen te kijken. 

  • Dierenvriendjes: 8/10

In april gonst het van de vogels en bang zijn ze ook niet echt. Ik heb verschillende spechten zonder enkele moeite goed kunnen observeren. Ook de insecten laten zich op deze zomerse dag goed zien. Veel wildpaden heb ik niet gespot, maar toch heb ik een gevoel dat je hier s’ochtends en in de avondschemer zeker herten kan tegenkomen. 

  • Kluizenaarsgehalte: 9/10

Ik kwam geen enkele andere wandelaar tegen op deze zonnige maandagochtend in april. Al kan het ook iets met de Coronacrisis van doen hebben. Toch denk ik dat als je hier op welke doordeweekse dag dan ook zou komen, je bijna geen mensen tegen zal komen. Ook al is het vanaf het startpunt de enige bewegwijzerde route, ik denk dat de lokale bevolking zijn eigen rondje wel maakt. 


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Veenpluisroute van Staatsbosbeheer

Wandelafstand: 7 km

Startpunt: Parkeerplaats Zandspeelplaats Grolloo

Parkeergelegenheid: Parkeerplaats Zandspeelplaats

OV start- en eindpunt: –

Horeca: geen

Online routebeschrijving: website Staatsbosbeheer

5 gedachten over “Veenpluisroute Grolloo ~ 7km”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s