0-5 km, Drenthe

Eext Evertsbos ~ 5km

Door het Coronavirus lijkt iedereen de Nederlandse natuur ineens te vinden. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten vragen mensen om weg te blijven en sluiten parkeerplaatsen van druk bezochte natuurgebieden. Maar waar kan je dan nog wel terecht? Veel van mijn favoriete wandelplekken zijn geliefd bij velen, die vielen dus al af. Ik keek wat rond op de website van Staatsbosbeheer en checkte adressen op Google Maps. Ineens was die daar, een wandeling door het Evertsbos in Eext. De parkeerplek zag er klein uit, dat was al een goed teken. Daarom werden de autosleutels gepakt en ging ik dit keer met mijn vriendin en later nog een keer alleen, naar het Evertsbos. Reistijd vanaf Groningen 30 minuten, wandelplezier 1.5 uur. Geniet mee!


Het is rustig op de parkeerplek, daar word ik altijd al vrolijk van maar nu met het Coronavirus nog meer. Het worden deze dag de gele paaltjes. Na het tweede paaltje zien we het eerste groepje mensen al, een groep mountainbikers die bij het vismeer pauze houden. Wij duiken snel de bossen in en wandelen langs een archeologisch monument in de vorm van een grafheuvel. De vogels kwetteren er luid op los, tot we een open vlakte bereiken. Wauw! Wat een prachtig uitzicht. De tweede keer dat ik deze route liep hing er een dichte mist en was er eigenlijk niks te zien. Tot ik geritsel achter mij hoorde en een hert vlak achter mij het zandpad over stak en de bossen in verdween. Het bleek niet de enige keer te zijn dat ik die dag een hert tegen kwam, want een half uur later in een heel ander stuk werd ik weer aangestaard door een hert. Ik was er de tweede keer ook al om 9 uur s’ochtends en de eerste keer pas om half elf. Eerder opstaan heeft dus zeker zijn voordelen bewijst deze wandelroute. Maar ook tijdens de eerste keer kwamen wij een heleboel dierenvriendjes tegen, inclusief een enorm mierennest. Blijft toch indrukwekkend om die enorme bult te zien waar al die kleine zwarte beestjes hard aan werken om hem nog groter te maken.

De route gaat via een klein slingerpaadje over de heide en verdwijnt dan weer het bos in. Ineens begint de grond een beetje te trillen en zien we een prachtig mooi tuigpaard met een sulky aan komen draven. We groeten de mensen en vervolgen onze weg richting het tweede archeologisch monument. Hetgeen waar Drenthe om bekend staat, waar notabene de weg naar vernoemd is die je neemt om in Eext te komen, het hunebed! Hij staat er prachtig bij, op beiden dagen maak ik er een foto van want het blijft indrukwekkend. Wat ook indrukwekkend is, is het pinetum waar je langs komt. Hij is niet opgenomen in de wandelroute zelf maar ik kan je het ten zeerste aanraden om er even een rondje over te lopen. Ook als je niks met coniferen en naaldbomen hebt is dit toch mooi om te zien. En anders kan je altijd nog een enorme dennenappel mee naar huis nemen zoals ik deed. Het is even opletten na het pinetum bij de T-splitsing, het paaltje is hier afgebroken en lag hulpeloos op de grond, maar je moet linksaf voor het urnenveld langs. Daarna ga je snel weer via een klein kronkelpaadje verder het bos in en is het echt genieten van de stilte. De eerste keer liepen wij deze wandelroute op een zondagochtend en dat was toch wel te merken omdat we geregeld mensen tegen kwamen. De tweede keer liep ik er op een dinsdagochtend en kwam ik helemaal niemand tegen en als bonus spotte ik ook nog eens twee herten.

Ik had voor deze wandelingen nog nooit gehoord van het Evertsbos maar ik ben fan van dit bos en deze paaltjesroute. Ik liep hem tenslotte niet voor niks al twee keer in twee weken. Het is super makkelijk aan te rijden vanuit Groningen en het bos is gewoon heel erg mooi. Ik kom zeker vaker in dit bos, niet om deze paaltjesroute te lopen maar om meer van het Evertsbos te ontdekken. Daarom krijgt deze wandelroute een wandelscore van een 9.

 

  • Bereikbaarheid: 10/10

Met het OV kom je hier moeilijk, het is niet onmogelijk maar dan moet je nog wel 1 tot 2 kilometer wandelen voordat je de route kan oppakken. Kom je met de auto dan is het juist heel fijn en makkelijk aan te rijden. Je verlaat de snelweg om via de Hunebedhighway de afslag naar Eext te nemen en dan is het nog geen 5 minuten rijden naar de parkeerplek. 

  • Wandelpaden: 9/10

Er komt geen asfalt kijken bij deze wandelroute. De complete wandeling is onverhard en je loopt voornamelijk over smalle bos- en heidepaden. Vaak kronkelt het ook nog eens sprookjesachtig door de bossen en over de heide, daarom een hoog cijfer.

  • Dierenvriendjes: 10/10

Twee herten op 1 ochtend, een enorm mierennest, roofvogels, ganzen, spechten, koolmezen, kikkers en muizen. Ik ben ze allemaal al tegen gekomen op deze wandelroute. Dit bos wemelt van de dieren, een walhalla voor dierenliefhebbers

  • Kluizenaarsgehalte: 7/10

Helaas niet een al te hoog cijfer op dit gedeelte. De lokale bevolking weet dit bos goed te vinden en laat graag zijn hond hier uit. Ook al kwam ik op de mistige dinsdagochtend niemand tegen, op een zondagochtend was dat wel even anders. Toen was het toch echt even slalommen geblazen op sommige stukken en was de parkeerplaats vol toen wij om 12 uur terug kwamen. Toch als je goed timet kan je hier zeker je kluizenaarshart ophalen.


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Evertsbos van Staatsbosbeheer

Wandelafstand: 5km

Startpunt: Parkeerplaats Galgwanderveen in Eext

Parkeergelegenheid: Parkeerplaats Galgwanderveen

OV start- en eindpunt: 

Horeca: geen

Online routebeschrijving: website Staatsbosbeheer

4 gedachten over “Eext Evertsbos ~ 5km”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s