5-10 km, Drenthe, Drenthe OV

Diever Natuurmonumenten route Berkenheuvel ~ 8km

Als je op zoek bent naar een plek waar je een goed ‘bosbad’ kan nemen, dan is het wel op landgoed Berkenheuvel in Diever. Vanaf de parkeerplaats loop je het dorp Diever uit en treed je al snel het bos binnen vol met dieren, om deze pas na 2 uur weer te verlaten. Reistijd vanaf Groningen? 50 minuten. Wandeltijd? 2 uur. Tijd om te genieten!


Het voelt als thuiskomen als ik Diever binnen rij. Toch voelt het ook vreemd om hier weer te zijn, ik vertrok in 2009 voor mijn studie naar Groningen en sinds mijn moeder vorig jaar verhuisd is naar Hollandscheveld kom ik nog maar weinig in het dorp waar ik ben opgegroeid. Het is toch nog best een eindje rijden vanaf de stad, al voelt dat niet zo. Het is een kwestie van de A28 oprijden, er bij Spier eraf en via een kronkelende provinciale weg door het bos langs Dwingeloo het dorp Diever binnen rijden. Er is een grote parkeerplaats tegenover het Tourist info point van waaruit een aantal verschillende wandelroutes starten. Op deze prachtige vrijdagochtend kies ik voor de 8 kilometer lange route over het Landgoed Berkenheuvel. Het zijn de kleine gele pijltjes van Natuurmonumenten die ik moet volgen, ze leiden mij het dorp uit, een zandpad op langs een akker vol met ruggen voor de aardappelen. Het uitzicht schetst een ydillisch plaatje met de kerktoren die duidelijk zichtbaar is. Al snel word ik het bos ingeleid, tijd om te gaan bosbaden!

Op een prachtig brede beukenlaan hoor ik een luid orkest van vogels die allemaal het hoogste woord willen voeren. Aan mijn linkerkant doemt er ineens een ingesloten weiland op, de pijltjes wijzen naar rechts maar ik zie mijn kans schoon om eventuele reeen te spotten. Het is tenslotte pas 9 uur en ja hoor! Op hun gemak staat een paartje te grazen in de grasgroene weide. Ze hebben geen oog voor mij en ik geniet van dit magische moment. Niet veel later springt er ineens een ree verschrikt op en hupst een paar passen weg van mij. Wow, gewoon al drie reeen gespot! Dat vroege opstaan betaald zich heel goed uit. Ik ga een klaphek door en loop nu in een natuurgebied waar zich Schotse Hooglanders bevinden. Maar het landgoed is groot en ik kom ze niet tegen. Wat ik nog wel tegenkom zijn twee andere reeen, vijf reeen in een uur tijd, dit is een record voor mij! Als kers op de taart (of nouja, kers..) ligt er midden op mijn wandelpad een perfect gedraaid drolletje. Ik maak er een foto van, start een google zoektocht en zet alvast een tweet uit. S’ middags lees ik op Twitter dat het hoogstwaarschijnlijk een drol was van een grote marterachtige. Jammer dat ik de marter zelf niet ben tegengekomen, maar deze wandelroute biedt dus zeker een goede wildervaring.

Het landgoed Berkenheuvel is veel groter dan ik altijd dacht, op een gegeven moment kom ik zelfs langs het onderduikershol en ik weet dat dat best een eindje van het dorp af is. De wandelroute loopt er niet per se langs maar ik kan het je zeker aanraden om even links af te slaan bij de ANWB paddenstoel om een bezoek te brengen aan dit belangrijke oorlogsmonument. Alleen op dit stuk van de route kom ik twee mensen op de fiets tegen, verder loop ik op deze vrijdagochtend in mei remi alleen door het bos. Het is een prachtige paaltjesroute, over brede boslanen, kleine slingerende bospaadjes en rechte smalle zandpaden. Nog nooit zag ik zoveel reeen op 1 ochtend en hoorde en zag ik zoveel vogels in het bos. Daarom krijgt deze wandelroute een wandelscore van 9.8!

  • OV bereikbaarheid: 10/10

Ik kwam zelf met de auto in verband de Corona maar normaal gesproken is Diever uitstekend te bereiken met het OV. Diever is zowel vanaf station Assen als Meppel te bereiken met respectievelijk buslijn 20 en 28. In de ochtend gaat er elk uur een bus, in de middag 2 keer per uur. Vanaf station Meppel en Assen gaan er vervolgens minimaal 2 keer per uur weer een trein. 

  • Wandelpaden: 10/10

Je hebt alleen asfalt onder je voeten als je vanaf de parkeerplek naar het eerste zandpad richting het bos wandelt. Vanaf daar is de route compleet onverhard, smalle en brede bospaden, slingerend en recht, zand en gras, je komt het allemaal tegen op deze prachtige wandelroute. 

  • Dierenvriendjes: 10/10

Maar liefst 5 reeen kwam ik tegen s’ ochtends tussen 9 en 10. Het bos zit vol met smalle wildpaden, omheinde gebieden waarin Schotse Hooglanders grazen, luid kwetterende vogels en dus schijnbaar ook marters, gezien het poepbewijs op de weg. 

  • Kluizenaarsgehalte: 9/10

Diever is een super toeristisch dorp in de zomer en landgoed Berkenheuvel ligt op loopafstand van camping Diever. De kans dat je hier als kluizenaar door het bos zal dwalen in de zomer is klein, maar in het voor- en najaar, op doordeweekse dagen kan je hier je kluizenaarshart ophalen. Ik kwam maar 2 fietsers tegen en verder hoorde ik niemand. Heerlijk!


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Berkenheuvel door Natuurmonumenten

Wandelafstand: 8 km

Startpunt: Tourist Infopunt Diever

Parkeergelegenheid: Parkeerplaats Eendenvijver

OV start- en eindpunt: bushalte Bosweg Diever

Horeca: Nabij het Tourist Infopunt bevinden zich verscheidene horeca gelegenheden.

Online routebeschrijving: website Natuurmonumenten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s