Drenthe, Paaltjesroute

Gasterse Duinen ~ 5km

Al wandelend in en rondom de Gasterse Duinen ga je even terug in de tijd. Eeuwenoude eiken, middeleeuwse karrensporen en hunebedden, je komt ze allemaal tegen op de paaltjesroute van het Drents Landschap. Honden zijn helaas niet toegestaan op deze wandelroute omdat een groot gedeelte van de Gasterse Duinen begraast wordt door Schotse Hooglanders en schapen. Aan dieren tijdens de wandeling dus geen gebrek en ook aan de rest van de landschap zal het niet liggen. Met prachtige, uitgesleten wandelpaden dwars door het Drentsche Aa gebied heen, is deze paaltjesroute een ware lust voor het oog van de wandelaar. Laat je betoveren door het landschap en geniet van de Gasterse Duinen in elk jaargetijde.

Benieuwd naar mijn wandelavontuur? Lees dan hieronder verder. Meer geïnteresseerd in het praktische gedeelte? Klik dan HIER.


De route naar het startpunt alleen is al prachtig. We rijden door het dorpje Tynaarlo en verdwijnen daarna over boeren landweggetjes richting de parkeerplaats. Het is gematigd druk op de parkeerplaats, een handjevol mensen rust op de bankjes maar bij het startpunt van de route is niemand te zien. Het zijn de dikke vierkante palen met paarse koppen die we gaan volgen voor deze wandelroute. We moeten een wildrooster over en meteen staan we oog in oog met de schaapskudde die de Gasterse Duinen begrazen. Er liggen twee lammeren te genieten in de zon en uiteraard kan ik het niet laten om hier een foto van te maken. Mijn vriendin maant mij verder, want wauw, het uitzicht dat zich presenteert is fenomenaal. In de zomer, wanneer de heide in bloei staat moet het hier helemaal ultiem genieten zijn. Over uitgesleten smalle wandelpaadjes volgen wij de wandelroute door dit prachtige landschap. We zijn niet alleen in deze duinen en dan doel ik niet alleen op de andere mensen, maar ook op twee stoere, behaarde jongens met grote hoorns die ineens op een duin boven ons uit torenen. Schotse Hooglanders! Ook zij grazen in dit gebied en sjokken rustig tussen de mensen door op zoek naar hun volgende maaltje.

We verlaten de duinen via het wildrooster en wandelen vervolgens door een heel ander type landschap. Een brede zandweg, omgeven door grote oude eiken langs groene weiden. De paaltjesroute wijst ons rechtsaf naar een smaller pad langs een immense weide vol met gras, bloemen en kruiden. We komen wat andere koppels tegen die hier op Koningsdag de benen strekken maar we ervaren dit niet als heel hinderlijk. Er is ruimte zat. Een klein vlonderpad zorgt voor een oversteek over het stroomdal van de Drentsche Aa en de route verdwijnt het bos in. Dit bosavontuur duurt niet heel lang want we komen uit op een zandpad naast een betonnen fietspad. Gelukkig mogen we dit zandpad snel verlaten en duiken we nog een keer de Gasterse Duinen in via het wildrooster. Op het eind word je nog even beloond met een mooi Drents hunebed en dan sta je weer op de parkeerplaats. Het Drents Landschap heeft een prachtige compacte route gemaakt door de Gasterse Duinen die je zeker een keer gelopen moet hebben.


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Gasterse Duinen van het Drentse Landschap

Wandelafstand: 5km

Kleur paaltje: paars

Startpunt: Parkeerplaats Gasterse Duinen

Parkeergelegenheid: Parkeerplaats Gasterse Duinen

OV start- en eindpunt: –

Honden toegestaan: nee

Horeca: geen

Online routebeschrijving: Website Drentse Landschap

3 gedachten over “Gasterse Duinen ~ 5km”

  1. Pingback: Anlooërdiep ~11km

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s