0-5 km, Drenthe

Gasterse Duinen ~ 5km

Gasterse Duinen, de naam van dit natuurgebied viel al vaker in mijn huis. Mijn schoonmoeder maakte er in de winter prachtige foto’s en een vriendin wandelt er geregeld met haar hond. Duinen in Drenthe? Die moet ik zien! Reistijd vanaf Groningen? 22 minuten. Wandeltijd? 1 uur. Genieten maar!


De route naar het startpunt alleen is al prachtig. We rijden door het dorpje Tynaarlo en verdwijnen daarna over boeren landweggetjes richting de parkeerplaats. Het is gematigd druk op de parkeerplaats, een handjevol mensen rust op de bankjes maar bij het startpunt van de route is niemand te zien. Het zijn de dikke vierkante palen met paarse koppen die we gaan volgen voor deze wandelroute. We moeten een wildrooster over en meteen staan we oog in oog met de schaapskudde die de Gasterse Duinen begrazen. Er liggen twee lammeren te genieten in de zon en uiteraard kan ik het niet laten om hier een foto van te maken. Mijn vriendin maant mij verder, want wauw, het uitzicht dat zich presenteert is fenomenaal. In de zomer, wanneer de heide in bloei staat moet het hier helemaal ultiem genieten zijn. Over uitgesleten smalle wandelpaadjes volgen wij de route door dit prachtige landschap. We zijn niet alleen in deze duinen en dan doel ik niet alleen op de andere mensen maar ook op twee stoere, behaarde jongens met grote hoorns die ineens bovenop een duin boven ons uit torenen. Schotse Hooglanders! Ook zij grazen in dit gebied en sjokken rustig tussen de mensen door op zoek naar hun volgende maaltje.

We verlaten de duinen via het wildrooster en wandelen vervolgens door een heel ander type landschap. Een brede zandweg, omgeven door grote oude eiken langs groene weiden. De paaltjesroute wijst ons rechtsaf naar een smaller pad langs een immense weide vol met gras, bloemen en kruiden. We komen wat andere koppels tegen die hier op Koningsdag de benen strekken maar we ervaren dit niet als heel hinderlijk. Er is ruimte zat. Een klein vlonderpad zorgt voor een oversteek over het stroomdal van de Drentsche Aa en de route verdwijnt het bos in. Dit bosavontuur duurt niet heel lang want we komen uit op een zandpad naast een betonnen fietspad. Gelukkig mogen we dit zandpad snel verlaten en duiken we nog een keer de Gasterse Duinen in via het wildrooster. Op het eind word je nog even beloond met een mooi Drents hunebed en dan sta ja weer op de parkeerplaats. Het Drents Landschap heeft een prachtige compacte route gemaakt welke van mij een wandelscore krijgt van 7.6

  • Bereikbaarheid: 9/10

Met het OV kom je hier niet, maar met de auto des te makkelijker. De heenreis ging voor ons via de A28, afslag Tynaarlo en boeren landweggetjes. De terugreis ging via Anloo en de Hunebedhighway. Via Tynaarlo pak je een mooie toeristische route, via Anloo rij je recht toe, recht aan op je bestemming af. Aan jou de keus, het verschil is volgens Google Maps 1 minuut dus daar hoef je het niet voor te doen. 

  • Wandelpaden: 8/10

De gehele route is onverhard en goed aangegeven met duidelijke paaltjes. Je wandelt over brede zandpaden, smalle heidepaadjes, grasvelden en zelfs een vlonder. De paden in de duinen zijn uitgesleten en ook verder in de route is het duidelijk dat men hier graag wandelt.  

  • Dierenvriendjes: 8.5/10

We hebben geen wild gespot maar de kudde heideschapen en Schotse Hooglanders maakten een heleboel goed. Uiteraard waren ook hier overduidelijk vogels aanwezig en vlogen de libelles over de prachtige weidevelden. 

  • Kluizenaarsgehalte: 5/10

De parkeerplaats geeft je een goede indicatie van hoe druk het zal zijn op de Gasterse Duinen. Wij zijn eigenlijk op de gehele route wel mensen tegen gekomen, andere wandelaars maar ook mountainbikers en gewone fietsers. We liepen de route natuurlijk wel op Koningsdag, dus misschien is het hier op een andere dag wel veel rustiger. Maar de uitgesleten wandelpaden duiden erop dat dit een zeer populair gebied is. 

 


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Gasterse Duinen van het Drentse Landschap

Wandelafstand: 5km

Startpunt: Parkeerplaats Gasterse Duinen

Parkeergelegenheid: Parkeerplaats Gasterse Duinen

OV start- en eindpunt: –

Horeca: geen

Online routebeschrijving: Website Drentse Landschap

3 gedachten over “Gasterse Duinen ~ 5km”

  1. Pingback: Anlooërdiep ~11km

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s