Friesland, OV bereikbaar, Paaltjesroute

Appelscha ‘De Bosberg’ ~ 5km

Bergen in Appelscha? Een buitenlander lacht je keihard uit, maar voor Friese begrippen liggen hier toch flinke heuvels. Niet vreemd dat Staatsbosbeheer daarom hier een paaltjesroute heeft uitgezet en het de naam ‘de bosberg’ heeft gegeven. Zo spectaculair als de naam klinkt is de wandelroute niet. Tenzij je het zoeken naar routepaaltjes als een avontuurlijke touch beschouwd. De wandelroute kan wel een onderhoudsbeurt gebruiken, zeker omdat het zich in een prachtig natuurgebied als het Drents Friese Wold bevindt. De paaltjesroute gaat relatief veel over verharde betonpaden en schelpenfietspaden, wat het wandelplezier niet ten goede komt. Toch zitten er ook zeker mooie stukken tussen en wie een uitstapje maakt naar de bosbergtoren zal deze wandeling vrij letterlijk met een hoogtepunt afsluiten.

Benieuwd naar mijn wandelavontuur? Lees dan hieronder verder. Meer geïnteresseerd in het praktische gedeelte? Klik dan HIER.


De bosberg in Appelscha, ik had er nog nooit van gehoord. Een berg in Nederland? Laat me niet lachen. Als de omschrijving op de site van Staatsbosbeheer ook nog de woorden ‘heuvels en dalen’ bevat is het tijd om in de auto te stappen. Op naar Appelscha en de bosberg! Ik vergeet altijd een beetje dat Appelscha officieel in Friesland ligt en niet in Drenthe. Als je met het OV deze wandeling wilt maken wordt het je wel snel duidelijk. De snelste route vanaf Groningen is met de bus naar Drachten en vanuit daar de bus naar Appelscha te pakken. Ik reis op deze dag in corona tijd met de auto en na ruim een half uur rij ik het centrum van Appelscha binnen. Het is even zoeken naar een parkeerplaats maar bij de fietsenmaker is er plek zat. Dan is het ook nog even zoeken naar het beginpunt van de wandelroute. Hij zou moeten starten bij de Tourist Info maar nu er amper toeristen zijn is het even goed kijken waar de Tourist Info is. Het zijn de blauwe paaltjes die ik moet gaan volgen en een hek met daarop de grote letters ‘wandelpad’  markeert het begin van mijn wandelroute.

Het zijn betonnen platen waarop de wandeling start, hopelijk zetten zij niet de toon voor de hele wandelroute. Maar dan is daar een blauw paaltje die ogenschijnlijk een heuvel op lijkt te leiden. Boven op de heuvel staat een echtpaar met een kaart, enigszins onzeker kijkend en al snel wordt duidelijk waarom. Boven op de heuvel zijn er twee mogelijkheden, maar is er geen paaltje te zien. Naar beneden is niet logisch dus dan maar de weg linksaf vervolgen. Maar op elke splitsing ontbreekt een paaltje en de twijfel slaat toe. Had ik toch gewoon het betonnen wandelpad moeten volgen? Maar waarom stond dat paaltje dan zo ver van het pad verwijderd en juist bij een duidelijk bewandeld bospad? Op een T-splitsing loop ik aarzelend rechtsaf richting een kruising met een autoweg maar daar zijn geen blauwe paaltjes meer te zien. Dan toch maar terug naar het betonnen wandelpad en ja hoor, daar is ineens weer een blauw paaltje. Gelukkig leidt het een bospad op en is het stel dat ik eerder tegen kwam in geen velden of wegen te bekennen. Misschien zijn zij nog verder verdwaald?

De markering blijkt niet in al te beste staat te zijn. Geregeld kom ik op kruisingen en splitsingen waar de paaltjes ontbreken. De regel is, bij geen markering gewoon de weg rechtdoor vervolgen. Maar als er dan wel markeringen zijn van het Fries Wandelroutenetwerk op elk van deze punten, waarom kon er dan geen blauw bordje bij op gezet worden van Staatsbosbeheer? Ik raak de route niet echt kwijt, maar loop op goed geluk de route uit. Schelpenpaden, asfaltwegen en betonnen fiets- en wandelpaden zijn helaas veel aanwezig op de route. Wel is het rustig in het bos en kom ik op een paar mensen na die hun honden uit laten niemand tegen. Toch weet de route mij niet echt te bekoren. Misschien ligt het aan mij en ben ik verwend geraakt met alle mooie wandelingen die ik al gemaakt heb. Maar de hoeveelheid verharde wegen doen de route geen goed. En de bosberg? Daar loop je met een grote boog omheen terwijl er overduidelijk een wandelpad naar toe loopt. Zonde.


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Bosberg route van Staatsbosbeheer

Wandelafstand: 5km

Kleur paaltje: blauw

Startpunt: Tourist Info Appelscha 

Parkeergelegenheid: parkeerplaatsen achter bij De Jongens van Outdoor

OV start- en eindpunt: bushalte het Smidslaantje 

Honden toegestaan: ja, losloopgebied

Horeca: Bij het startpunt zijn verschillende horeca gelegenheden 

Online routebeschrijving: Website staatsbosbeheer

3 gedachten over “Appelscha ‘De Bosberg’ ~ 5km”

  1. Wij hebben 7 juni 2022 de Bosbergroute gewandeld. Gestart bij infocentrum Appelscha. Hier is een goede parkeerplaats. Route is prima bewegwijzerd door paaltjes met een blauw schildje met een daarop een poppetje. Slechts 1 keer getwijfeld bij oversteken verharde weg of we hier wel rechtdoor moesten. Was goed gedacht. Er zijn wel degelijk kleine klimmetjes.
    Wij vonden het een mooie route.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s