0-5 km, Drenthe

Vennen wandeling Oude Willem ~ 5km

Samen met mijn moeder ging ik terug naar het dorp waar wij voor meer als 20 jaar gewoond hebben. Je zou denken dat we de bossen rondom Diever goed zouden kennen maar niks bleek minder waar. De Vennen wandeling van Staatsbosbeheer in Oude Willem liet ons een compleet nieuw stukje Drentse natuur zien. Reistijd vanaf Groningen? 50 minuten. Wandeltijd? 1.5 uur. Tijd om te genieten!


We parkeren de auto bij Natuurkampeerterrein Diever, nooit heb ik geweten dat deze hier aan de bosweg zat. Zeker weten dat ik hier een keer mijn tent op ga zetten, je wordt wakker midden in het Drents-Friese Wold, heerlijk! Voor nu wandelen we het kampeerterrein voorbij, passeren we een wildrooster en leid ik ons meteen van de wandelroute af. Hier heb ik eerder gelopen, op de Groene Wisselwandeling Diever en ik weet een mooi bankje die uitkijkt over een geweldig heideveld. We horen gepraat, het blijkt de boswachter te zijn die een filmpje opneemt en ons vraagt of we even stil willen zijn. Natuurlijk willen we dat wel. Terwijl wij genieten van het uitzicht horen we een verhaal over hoe bijzonder deze dennenboom is omdat er meerdere generaties dennenappels zichtbaar zijn. Zo kijk je toch ineens heel anders aan tegen een boom. We lopen weer terug naar het routepad en slingeren de bossen in.

Het is stil in het bos, er is niemand te zien. We kletsen een beetje en genieten van het weer en de natuur. De paden zijn onverhard, soms smal soms wat breder en vaak met een slinger erin in plaats van ellenlange kaarsrechte graspaden. Ondanks dat we enigszins vroeg op pad zijn, 9 uur, komen we geen wild tegen. De vorige keer op landgoed Berkenheuvel stond ik oog in oog met maar liefst 5 herten rond dit tijdstip. Het is toch een kwestie van geluk hebben blijkt maar weer. De wandelroute heeft van Staatsbosbeheer de titel ‘Vennen’ mee gekregen. Persoonlijk vind ik dit de lading niet helemaal dekken. We passeren een stuk of 3 vennen, waarvan 2 alleen in de verte te zien zijn en de derde kunnen we vanaf het bankje in de verte gade slaan. De foto die op de pagina staat is enigszins misleidend want dit tafereel hebben wij niet kunnen nadoen helaas.

Het mooiste stuk van de route vond ik toch het einde, waarin je langs het enorme heideveld de Hoekenbrink loopt. Zoals mijn moeder zei, ‘je voelt je enorm nietig in dit landschap, prachtig toch.’ En gelijk had ze, want het uitzicht is hier prachtig. Jammer dat je er maar kort van kan genieten op deze wandeling. Mocht je nou net als mij de Hoekenbrink het hoogtepunt van de wandeling vinden, kijk dan eens naar de wandelroute van Staatsbosbeheer die als hoofdthema dit natuurgebied heeft, klik. Al met al krijgt deze wandelroute van mij een wandelscore van 7.9

  • Bereikbaarheid: 8.5/10

Met het openbaar vervoer kom je hier niet, maar met de auto is het maar een stukje het dorp Diever uit en dan is het eventjes goed opletten voor het bordje van de parkeerplaats van het natuurkampeerterrein. Er bevinden zich niet enorm veel parkeerplaatsen, dus wie het eerst komt wie het eerst maalt.

  • Wandelpaden: 8/10

Het grootste gedeelte loop je over onverharde paden, alleen in het begin kan je er voor kiezen om het fietspad te volgen in plaats van het onverharde zandpad er naast. De wandelpaden zijn niet smal maar ook niet breed en ook niet super slingerig of kaarsrecht maar precies van alles er tussen in. Prima wandelpaden dus!

  • Dierenvriendjes: 7/10

Het bos zat vol met kwetterende vogels maar een ree of een vos zijn we helaas niet tegen gekomen. Wel een heleboel enorme libelles. Je loopt nog een stukje door een heideveld met grazers, maar die zijn we niet tegengekomen.  

  • Kluizenaarsgehalte: 8/10

Op de boswachter na kwamen wij niemand tegen op een dinsdagochtend in mei. Maar Diever is een populaire vakantiebestemming en je zal hier in de zomer dan ook veel moeite moeten doen om niemand tegen te komen. Ga vooral s ochtends vroeg of het begin van de avond als je even alleen wilt wandelen.


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Vennen van Staatsbosbeheer

Wandelafstand: 5 km

Startpunt: Natuurkampeerterrein Diever

Parkeergelegenheid: parkeerplaats natuurkampeerterrein Diever

OV start- en eindpunt: 

Horeca: 

Online routebeschrijvingwebsite Staatsbosbeheer

Een gedachte over “Vennen wandeling Oude Willem ~ 5km”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s