Drenthepad, OV bereikbaar

Drenthepad Ruinen – Uffelte ~ 12.5km

Ik besloot dat 2020 het jaar van het Drenthepad ging worden voor mij, vol frisse moed liep ik op 7 maart de allereerste etappe van Beilen naar Ruinen. Toen kwam corona en werd het openbaar vervoer taboe. Dag Drenthepad 2020. Maar toen het vorige week zulk mooi weer was kon ik de kriebels niet negeren. Ik besloot twee etappes te lopen voor het openbaar vervoer weer volledig opgestart werd en een mondkapje verplicht werd. Reistijd vanaf Groningen? 60 minuten. Wandeltijd? 3 uur. Genieten maar!


Een fietsendrager hebben wij (nog) niet en een partner die mij kan halen en brengen tijdelijk ook niet. Dus koos ik er voor om toch het Drenthepad gedeeltelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Ik parkeerde de auto op station Meppel en pakte vanaf daar de bus naar Ruinen en voor de terugweg pakte ik in Uffelte de bus naar Meppel. Zowel op de heen- als terugreis had ik de bus voor mij alleen dus heel schuldig voelde ik mij niet. Eenmaal aangekomen op de brink in Ruinen loop ik in een stevige pas het dorp uit. Het is al warm en al snel krijg ik spijt dat ik mijn korte broek toch niet meegenomen heb. Buiten Ruinen loop ik een heel stuk over een zandpad tussen de akkers, vol in de zon. Ik hoor de buizerds en zie ze hoog boven de velden cirkelen. De geur van kamille bereikt mijn neus en mijn oog valt op de blauwe korenbloemen in het graanveld. Paard! Doordat ik zo gefocust ben op het paard in de wei (penny alert) mis ik de buizerd die op het hek bij het paard zit compleet. Ineens vliegt hij met grote klappen weg. Wow! HOE heb ik die gemist? Het paard keurt mij geen blik waardig en vol ongeloof kijk ik hoe de buizerd langzaam hoogte wint en uit het zicht verdwijnt.

De Anserdennen openbaren zich en ik kan verkoeling zoeken onder het bladerdak. De wandelroute loopt paralel aan een fietspad waar het al druk is. Het theehuis in de Anserdennen is geopend voor take away, ik twijfel maar besluit door te lopen. Het wordt alleen nog maar warmer, beter maak ik nu wat kilometers. Even twijfel ik waar de route heen loopt, ik check het NIVON boekje, bekijk de rood-gele stickers van verschillende kanten en besluit het fietspad te volgen. Het blijkt de juiste keus te zijn en gelukkig is er even een pauze van fietsers. In de verte staan koeien te grazen en ineens begint er een te loeien en zet de hele kudde het op een lopen. De kalfjes trekken een sprintje om hun moeders bij te houden en er vindt een complete volksverhuizing plaats op het Anserveld. Gebiologeerd blijf ik staan kijken, ook de fietsers kunnen geen kant op want ze lopen dwars over het fietspad heen. De heideschapen en geiten laten het allemaal aan zich voorbij gaan, zij slapen rustig door.

Dan komt de zwaarste etappe van deze wandeltocht, een eindeloos recht, breed zandpad dwars door de weilanden. De zon brand, het zand is mul en ik probeer er een stevige pas in te houden om ervoor te zorgen dat dit stuk zo snel mogelijk voorbij is. Het zandpad gaat over in een eindeloze asfaltweg en er lijkt geen leuk, uitdagend kronkelend zijpad aan te komen. Toch mag ik op een gegeven moment de asfaltweg verlaten en wandel ik weer over een onverhard graspad. Er bevindt zich een bankje aan het einde waarop ik mijn lunchpauze hou. Ik blijk aan de rand van landgoed de Rheebruggen te zitten, een prachtig stukje natuur met smalle, kronkelende bospaadjes en kleine vennetjes vol met kikkers en libellen. Ik vind het bijna het mooiste stuk van de route, maar het is maar van korte duur want ineens doemt daar de hoofdvaart op. Wow, ik ben nu al gewoon bij het eindpunt! Ik heb geluk en haal precies de bus die mij terug brengt naar de auto. Het was een etappe die zich kenmerkte door veel lange, rechte, brede paden. Niet de mooiste etappe maar ook niet vervelend om te lopen. Deze wandelroute krijgt van mij dan ook een wandelscore 7.4 .

  • Bereikbaarheid: 8/10

Vanaf station Meppel vertrekt er elk uur een bus naar het Centrum in Ruinen. Ook vanaf de bushalte Dorpsstraat in Uffelte vertrekt er elk uur een bus naar station Meppel. Met de auto kom je zowel bij het begin- als eindpunt zonder al teveel problemen. De auto kan respectievelijk bij de COOP in Ruinen geparkeerd worden als bij wegrestaurant Frederikshaven in Uffelte.

  • Wandelpaden: 6/10

Heel veel rechte, lange, brede paden. Gelukkig wel veelal onverhard maar niet de leukste wandelpaden. De markering is duidelijk, behalve misschien op het punt van het Anserveld, maar je moet daar dus gewoon het fietspad volgen.

  • Dierenvriendjes: 9/10

Van limousine koeien, gewone koeien, Drentse heidenschapen, geiten, paarden tot libelles, kikkers, vogels en buizerds. Op deze route ga je een heleboel dierenvriendjes tegen komen.

  • Kluizenaarsgehalte: 6.5/10

Andere wandelaars kwam ik niet tegen, wel veel toeristen te fiets. Ruinen en Uffelte zijn populaire vakantiebestemmingen dus in de zomer zal je hier niet zo makkelijk alleen lopen. Maar ga je buiten het hoogseizoen, dan kom je met goed gelukkig weinig andere mensen tegen.


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Drenthepad etappe Ruinen – Uffelte

Wandelafstand: 12.5 km

Startpunt: Brink in Ruinen 

Parkeergelegenheid: parkeerplaats supermarkt COOP.

OV start- en eindpunt: bushalte Centrum Ruinen / bushalte Dorpsstraat Uffelte 

Horeca: In het centrum van Ruinen zijn verschillende horeca gelegenheden, onderweg passeer je het Theehuis Anserdennen en bij het eindpunt bevindt zich wegrestaurant Frederikshaven.

Online routebeschrijving: Website wandelnet maar koop vooral het boekje van deze LAW wandelroute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s