0-5 km, Gelderland

Landgoed Mookerheide ~ 5km

Het komt met bakken uit de hemel, wij zitten warm binnen met een spelletje terwijl we langzaam onze koffie opdrinken. Wordt het ooit nog droog? Onze laatste dag in de vakantie wil ik graag afsluiten met een wandeling op de Mookerheide.* Groesbeek blijkt de perfecte uitvalsbasis te zijn voor verschillende wandeltochten. Als het na 3 uur regenen begint te miezeren stappen we in de auto en rijden we naar het jachtslot. Reistijd vanaf de camping? 10 minuten. Wandeltijd? 1.5 uur. Genieten maar!


De parkeerplaats is leeg, wat niet verbazingwekkend is op deze verschrikkelijke regenachtige donderdagochtend. Alleen wat vrijwilligers werken in regenkleding aan het groen en zeggen ons vriendelijk gedag. Het zijn de gele pijltjes die we vandaag mogen volgen en meteen sturen ze ons over brede lanen het bos in. De capuchon kan gelukkig al snel af, het bladerdak beschermd ons tegen de ergste miezer. Ik heb nog spierpijn in mijn benen van de N70 wandelroute die ik een dag eerder maakte en de eerste lichte stijging in de route maakt dat weer pijnlijk duidelijk. We passeren een hekwerk en dan liggen daar ineens drie schotse Hooglanders midden op het wandelpad. Mijn vriendin heeft het niet zo op deze wilde dieren en begint al het struikgewas in te lopen. Ook mij lijkt het verstandig er met een ruime boog omheen te gaan maar niet voordat ik een mooie foto gemaakt heb. Een van de koeien ligt met een poot vooruit en het ziet er grappig uit. Voorzichtig sluip ik dichterbij terwijl mijn vriendin roept dat ik wel dichtbij genoeg ben. Vlug maak ik wat foto’s en vervolgen we de wandeling.

Ineens staan we bovenop een van de twee schansen, de Heumense Schans welteverstaan. Het uitzicht is magnifiek en een informatiepanel leert ons dat het een stuwwal is, ontstaan in de voorlaatste IJstijd en in de 17e eeuw als bewakingspost is gebruikt. Maar, ‘what goes up must come down’, en via diepe traptreden klauteren wij de Heumense Schans weer af. Om vervolgens iets verderop weer een helling te mogen bestijgen waar een mountainbiker op hoog tempo vanaf komt. Mijn vriendin begint al een beetje te sputteren, ze is in de vakantie door haar rug gegaan en deze wandeltocht voelt ze al wel. Wij Noorderlingen zijn dit soort wandelterrein ook helemaal niet gewend. Eenmaal boven is ook het uitzicht hier weer prachtig. Het valt mij op dat er niet ver in de verte een treinstation is en ook een industrieterrein waarvan het geluid ver het natuurgebied in draagt. Bijzonder dat er zo’n mooi natuurgebied gewoon achter een station kan liggen.

We stijgen en dalen vrolijk verder, in het bos en op de heide. Het is stil in het bos, op een enkele mountainbiker na komen we niemand tegen. Het weer zal ons ook wel helpen, het is ondertussen droog geworden maar echt mooi is het nou ook weer niet. De uitzichttoren op de Mookerschans laten we aan ons voorbij gaan. Mijn spierpijn en haar rugpijn weerhouden ons om de trappen te bestijgen. We zijn tevreden met het uitzicht dat we vanaf de schans zelf hebben. Via de natuurbegraafplaats bereiken wij het Jachtslot weer, de vrijwilligers zijn ondertussen vertrokken. We stappen in de auto en met het sluiten van de deur is onze vakantie officieel afgelopen. Terug op de camping pakken we snel onze spullen in voordat er weer een bui aankomt. De wandeling over de Twee Schansen was een waardige afsluiter van onze zomervakantie. Deze wandelroute krijgt dan ook een wandelscore 8.5.

  • Bereikbaarheid: 8/10

Vanaf de camping rij je door het dorpje Groesbeek naar een prachtige weg dwars door de bossen. Hier neem je een zijweg en rij je naar de parkeerplaats van het Jachtslot. Er is ruim voldoende parkeergelegenheid. Met het OV kom je hier niet.

  • Wandelpaden: 9/10

Zodra je de auto uit stapt bevind je je op onverhard terrein en dit vind je ook op de rest van de route. Je loopt overwegend op wat brede bospaden maar op de twee schansen zelf zijn er smalle, kronkelende paadjes omhoog.

  • Dierenvriendjes: 8/10

Op de Heumense Schans lopen Schotse Hooglanders die het niet erg vinden als je foto’s van ze maakt. Volgens Natuurmonumenten zou ook de zandhagedis en de gladde slang zich op de schans kunnen bevinden, maar met dit regenachtige weer hebben wij ze helaas niet kunnen ontdekken. Wel veel vogels en vlinders.

  • Kluizenaarsgehalte: 9/10

Wij kwamen welgeteld 2 mountainbikers tegen op de route en dat was het. Misschien dat dit met mooi weer een ander verhaal is, maar als je op een niet al te mooie dag een rondje maakt hoef je niet heel veel mensen tegen te komen.

Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Twee Schansen – Landgoed Mookerheide

Wandelafstand:  5 km

Startpunt: parkeerplaats Landgoed Mookerheide

Parkeergelegenheid: parkeerplaats Landgoed Mookerheide

OV start- en eindpunt: 

Horeca: 

Online routebeschrijving: website Natuurmonumenten

*Voor deze zomervakantie bleven wij in Nederland. Met ons tentje streken wij neer op camping Bij Ons in Groesbeek. Een kleinschalige familie camping aan de rand van het Rijk van Nijmegen. Het bleek de perfecte uitvalsbasis te zijn om dit prachtige natuurgebied te ontdekken. https://bijonsingroesbeek.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s