0-5 km, 5-10 km, Drenthe, Drenthe OV, Groningen

5x boswandelingen nabij Groningen

Ook Stadjers willen zich wel eens verliezen in een mooi bos. Maar dat is nog best een opgaaf in de provincie Groningen. Onmogelijk? Zeker niet, je moet alleen weten waar te zoeken. Daarom hier een lijstje met mijn 5 favoriete bos wandelgebieden op 20 minuten rijden van de stad. We trappen af met het grootste bos van de provincie Groningen maar zullen daarna toch echt moeten uitwijken naar Drenthe. Reistijd vanaf Groningen? 20 minuten. Genieten maar!


  • Noordlaarderbos

Het grootste bos van de provincie Groningen en dat weten de Stadjers ook. Het Noordlaarderbos zal bij veel inwoners van de stad Groningen op nummer 1 staan als uitvalsbasis voor een zondagse wandeling en ook tijdens de feestdagen hoef je hier niet te verwachten alleen te kunnen rond lopen. Maar kies je een doordeweekse werkdag dan kan je hier prima alleen van de rust en stilte genieten. Laat je verrassen door de reeen, buizerds, vossen en dassen die dit bos rijk is. Natuurmonumenten heeft een mooie paaltjesroute van 6 kilometer uitgezet maar je kan hier ook prima op eigen houtje ronddwalen.

Reistijd vanaf het Julianaplein? 20 minuten.

  • Landgoederen Paterswolde

Maar liefst drie landgoederen bevinden zich op nog geen 20 minuten rijden van de stad Groningen waar je je even in een andere wereld waant. Je hebt de keus uit landgoed De Braak, Vennebroeken en De Duinen. Prachtig aangelegde parken met bomen die wel meer als 350 jaar oud zijn. Vijvers, bruggetjes, doorkijkjes, het heeft het allemaal. Natuurmonumenten heeft hier 2 paaltjesroute uitgezet, een van 2.5 kilometer in De Braak en een van 4.5 kilometer in de Vennebroeken. Maar eigenlijk loop je hier liever rond zonder een paaltje te volgen voor het ultieme sprookjesgevoel.  Verwacht hier geen uren rond te wandelen maar zo s’avonds na een dagje werken kan je hier heerlijk tot rust komen.

Reistijd vanaf het Julianaplein? 11 minuten. 

  • Mensingebos

Roden huist veel mensen die in Groningen werken maar liever van de rust en ruimte genieten in Drenthe. Daarbij hebben zij ook het geluk pal naast het Mensingebos te wonen. Het wordt ook wel ‘Drenthe in het klein’ genoemd, het gebied is rijk aan heidevelden, bos, beekjes en vennen. Ook hier heeft Natuurmonumenten een paaltjesroute uitgezet van 7 kilometer, maar als je deze eenmaal gelopen hebt snak je naar meer. Gelukkig maar dat het Mensingebos genoeg paadjes heeft om heerlijk over te struinen.

Reistijd vanaf het Julianaplein? 18 minuten.

  • Strubben Kniphorstbosch

Nabij het Drentse plaatsje Anloo bevinden zich meerdere wandelgebieden. Waaronder het Strubben Kniphorstbosch, in 2000 aangewezen tot het grootste archeologisch monument van Nederland omdat het zoveel (pre)historische sporen van bewoning herbergt. Grafheuvels, hunebedden, een galgenberg en bomkraters, je komt het hier allemaal tegen. Wil je alle hoogtepunten zien? Loop dan de paaltjesroute van Staatsbosbeheer van 9 km.

Reistijd vanaf het Julianaplein? 20 minuten.

  • Boswachterij Gieten-Borger

De laatste in het rijtje valt net buiten de 20 minuten reistijd vanaf het Julianaplein, maar is toch zeker de moeite waard om te noemen. Want in boswachterij Gieten-Borger kan je echt uren rondstruinen zonder een mens tegen te hoeven komen. Een perfecte plek om je even in een andere wereld te wanen. Uiteraard heeft Staatsbosbeheer hier ook verschillende paaltjesroutes uitgezet, welke prima zijn om het gebied voor het eerst te verkennen. Maar het liefst parkeer je je auto op de parkeerplaats en ga je met je rugtas op pad.

Reistijd vanaf het Julianaplein? 24 minuten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s