Noord-Holland, Paaltjesroute

Buitenplaats Elswout ~ 4km

In het Noord-Hollandse dorpje Overveen vind je de buitenplaats Elswout. Het is hier dat je bijna vergeet dat je je op een steenworp afstand van de stad Haarlem bevindt. In dit prachtige park vind je sprookjesachtige taferelen die je doen geloven dat je de set van Lord of the Rings binnenloopt. Je vindt hier twee paaltjesroutes die je door Elswout leiden. Deze wandelroutes zijn zeker de moeite waard, ook als je een stedentripje Haarlem doet. Laat je betoveren door de rust en schoonheid van de buitenplaats Elswout.

Benieuwd naar mijn wandelavontuur? Lees dan hieronder verder. Meer geïnteresseerd in het praktische gedeelte? Klik dan HIER.


Normaal zou ik niet in de auto stappen om een paaltjesroute van 4 kilometer aan de andere kant van het land te lopen. Maar als je beste vriendin vakantie heeft en jij niet hoeft te werken, dan wordt de auto naar Overveen gereden. Het is nog geen kwartier fietsen van haar huis naar buitenplaats Elswout. Tijd om te kijken waar die mooie plaatjes op Instagram van haar vandaan komen. We parkeren de fietsen, nemen een slokje water (het is warm!) en lopen dan door de toegangspoort de buitenplaats binnen. Staatsbosbeheer heeft maar liefst twee paaltjesroutes uitgezet in dit gebied en wij besluiten de rode paaltjes te volgen om een prachtige brug niet mis te lopen. Eerst krijg je een mooi uitzicht op het landhuis waar Karin mij een mooi feitje over weet te vertellen, het is het decor geweest voor de televisieserie Loenatik. Cool! Dan verdwijnt het pad het bos in en lopen we tussen majestueuze bomen waarop ik een enorme slak spot. Ik ben duidelijk enthousiaster over mijn vondst dan Karin en terwijl ik foto’s maak passeert een oudere man ons. Ons tempo ligt hoger maar inhalen wil niet echt dus lopen we een stukje van de route af om een geliefde fotoplek van haar te spotten. Ook ik maak er een foto en langzaam lopen we weer terug naar de paaltjesroute. De man is verdwenen en we hebben de wandelpaden voor ons alleen.

Ik ben verrast over de stilte en rust die er hier heerst terwijl we echt niet ver van Overveen en Bloemendaal zijn. Ook kom ik tot de conclusie dat ik landgoederen interessante plekken vind om te wandelen. Ondanks dat het duidelijk door mensen handen is aangelegd weet het toch te verrassen. Er staan hier op de buitenplaats Elswout echt enorme bomen en ik kan het niet laten om er foto’s van te maken. Want met de prachtig zichtbare wortels hangt er een sprookjesachtige sfeer. We komen langs een groot grasgebied waar koeien lekker liggen te chillen en een verdwaalde reiger door het grasland loopt. Dan komen we in de buurt van de brug waar de wandeling bijna om te doen is. Het voelt alsof ik op de set van de Lord of the Rings film beland ben, bijzonder hoe het ontwerp van een brug zo’n sfeer kan creëren. De brug is voor mij echt het hoogtepunt van deze wandeling. Er volgen er nog twee, maar deze zijn beduidend minder mooi als de hoge, houten brug. Vooral de brug waarmee de wandeling afgesloten wordt roept bij Karin grote weerstand op. Ik word uitgebreid ingelicht waarom het een lelijke brug is en dan is het moment daar. Je ziet hem al van mijlenver, in het prachtig groene landschap duikt daar ineens een knalblauwe brug op. Hij is niet te missen. Ik moet Karin gelijk geven, de brug voelt nogal ‘out of place’. Als ik mijn moeder later de foto’s laat zien maakt juist zij de opmerking bij de brugfoto dat ze hem zo leuk vindt. Smaken verschillen. Voor we het weten zijn we alweer bij onze fietsen beland, het is dat er een enorme regenbui aan zit te komen, anders had ik de blauwe paaltjesroute ook nog wel willen lopen.

Op landgoed Elswout is het heerlijk wandelen en ik snap waarom Karin hier vaak te vinden is. Mocht je in de buurt zijn, dan zou ik je zeker aanraden om hier een paaltjesroute te lopen of op eigen gemak rond te struinen. Je zal je nog verbazen over de rust en schoonheid van dit gebied.


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Buitenplaats Elswout

Wandelafstand:  4 km

Kleur paaltje: rood

Startpunt: Buitenplaats Elswout

Parkeergelegenheid: Buitenplaats Elswout

OV start- en eindpunt: 

Honden toegestaan: ja, aangelijnd

Horeca: Orangerie Elswout (alleen geopend op zondag)

Online routebeschrijving: website Staatsbosbeheer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s