0-5 km, 5-10 km, Drenthe, Drenthe OV, Groningen, Groningen OV

Landgoed Vennebroek ~ 6.5km

Sinds kort heb ik de landgoederen van Paterswolde ontdekt, officieel bevind ik mij dan in Drenthe maar het voelt stiekem toch alsof ik nog gewoon in Groningen ben. Het is dan ook maar een kwartiertje rijden vanaf mijn huis. Natuurmonumenten maakt het nog wel even ingewikkeld door de wandeling over landgoed de Vennebroeken de naam ‘ Friesche Veen’ te geven. Enfin, het is heerlijk wandelen op dit landgoed, ga je mee? Reistijd vanaf Groningen? 15 minuten. Wandeltijd? 1.5 uur. Genieten maar!


De wandeling start vanaf de parkeerplaats van een sportschool, voor de poort van landgoed de Braak stap ik uit. Vanavond wandel ik niet door deze toegangspoort maar steek ik de weg over naar landgoed Vennebroeken. Ook hier passeer ik een toegangspoort en loop ik op een breed pad welke ik gelukkig al snel mag verlaten. Het is zeven uur s’avonds en de zon schijnt nog volop. Ik loop dan ook in een korte broek en t-shirt met sandalen, waar ik al snel spijt van ga hebben. De dierenvriendjes zijn vanaf het begin alom vertegenwoordig, groepjes eenden zitten rustig aan de waterkant van het meer voor het landhuis en de koeien grazen rustig in het avondzonnetje. Ik vind een enorme zwarte veer midden op het pad en berg deze op in mijn tas. Ondertussen schiet ik vele foto’s want het licht is fantastisch en de sfeer sprookjesachtig. Had ik al gezegd dat ik van landgoederen hou?

De scenery veranderd zodra ik over een graspad de bordjes naar de vogelkijkhut volg. In de verte hoor ik mensen en voor ik het weet kijk ik uit over een enorm meer. Het is het ‘Friesche Veen’ waarop wat mensen aan het kanoeen zijn. Dat ga ik onthouden want het is er echt prachtig zo vroeg op de avond. Het wandelpad lijkt rondom het meer te lopen en waar water is zijn muggen. Als ik stil sta om foto’s te maken word ik geprikt op mijn knie, en op mijn voet en mijn andere been en armen. Oeps, hier had ik niet over nagedacht. Minder stil staan, meer wandelen, dan hebben ze minder tijd om een goed plekje uit te zoeken. De vogelkijkhut is in zicht, er hangt een verfomfaaid papiertje wapperend in de wind aan de kapotte brug, waarop staat dat in verband met corona de hut niet toegankelijk is. Zo rebels als ik ben besluit ik toch een kijkje te nemen want ik ben verder nog geen mens tegen gekomen. Dit keer heb ik wel mijn verrekijker mee en ik spot enkele bijzondere eenden. De muggen hebben mij weer weten te vinden dus snel vervolg ik mijn route langs de rand van het Friesche Veen.

De wandelpaden zijn smal en worden enigszins overwoekerd door riet en brandnetels. Door de regen zijn de paden op enkele plekken ook wat modderig geworden waardoor het een avontuurlijke bedoeling is. Zeker als er tegenliggers aankomen en er niet echt ruimte is om elkaar op 1.5 meter te passeren. Deze wandeling is dus niet geheel corona Proof. Het wandelpad wijkt langzaam van het meer af en dan sta ik ineens op een T-splitsing en is het even zoeken naar het paaltje. Verborgen in het gras spot ik het kleine rode pijltje welke mij een kleine dijk op wijst. De ruimte is een verademing en de lucht veranderd al snel in een waar spektakel. Terwijl ik mij bedenk dat er in de graslanden wel eens reen kunnen zitten spot ik er een. “Tijd om je zoomfunctie te bewijzen’ mompel ik naar mijn camera en verrek, ik krijg de ree er zichtbaar op! De foto is zeker niet scherp bij het inzoomen maar je ziet duidelijk dat het een ree is en hij stond echt op wel een aantal 100 meters van mij vandaan. Tevreden volg ik het pad op de ‘dijk’ (volgens mij is het geen een echte dijk maar dit is het enige woord dat in mij op kwam) en besef ik mij dat ik alweer aan het einde van de wandelroute ben. De zon gaat nu toch echt onder en als ik bij de auto aan kom zie ik dat de lucht fel oranje/rood is. Ik besluit nog vlug langs de Onlanden te rijden om de lucht op de foto te krijgen en ik word niet teleurgesteld. Het is echt de kers op de taart van deze wandeling. Deze route krijgt van mij dan ook als wandelscore een 8.5.

  • Bereikbaarheid: 9/10

Met de auto is het vanaf het Julianaplein te Groningen nog geen 15 minuten rijden tot de parkeerplaats. Het is geen enorme parkeerplaats maar ik heb er tot nu toe nog geen problemen ondervonden. Met het OV kom je hier ook, helaas niet recht voor de toegangspoort maar vanaf de bushalte Noordwijk in Paterswolde is het nog geen 10 minuten lopen naar het landgoed.

  • Wandelpaden: 9/10

Zodra je de autoweg bent overgestoken loop je alleen nog maar over onverharde paden. Ondanks dat het een landgoed betreft wandel je vooral over smalle paadjes die ook nog eens de neiging hebben om te kronkelen waardoor je niet weet wat er om de bocht ligt. Het laatste stuk gaat over een ‘dijkje’ welke vooral recht toe, recht aan is maar een mooi uitzicht over de graslanden biedt. De markering is prima, op sommige plekken ietwat schaars maar verdwalen is redelijk onmogelijk. Wel is het mij onduidelijk op welk punt je de route kan inkorten omdat die niet duidelijk staat aangegeven.

  • Dierenvriendjes: 9/10

Er bevindt zich niet voor niks een vogelkijkhut op het Friesche Veen dus voor de vogelliefhebbers is hier genoeg te zien. Ook de Groninger blaarkop kan je tegenkomen in het weiland en als je geluk hebt ook reeen die smikkelen van het groene gras. Ga je in de zomer, wees dan op je hoede voor de vele muggen, tenzij je die ook als echte dierenvriend ziet.

  • Kluizenaarsgehalte: 7/10

De wandelpaden rondom het Friesche Veen zijn duidelijk geliefd bij de bewoners van Paterswolde, ik kwam op deze zomerse avond toch nog aardig wat andere wandelaars tegen. Echt alleen ben je hier dus niet, maar met een beetje geluk kan je genieten van de rust en ruimte die landgoed de Vennebroeken biedt.

Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Friesche Veen

Wandelafstand:  6.5 km (in te korten naar 4.5 km)

Startpunt: parkeerplaats Sportschool Sportrade

Parkeergelegenheid: parkeerplaats Sportschool Sportrade

OV start- en eindpunt: bushalte Noordwijk Paterswolde

Horeca: in het weekend is de kiosk bij landgoed de Braak open (bevindt zich naast de parkeerplaats) anders is het even terug of doorrijden naar Eelde-Paterswolde waar zich verscheidene restaurants bevinden.

Online routebeschrijving: website Natuurmonumenten

2 gedachten over “Landgoed Vennebroek ~ 6.5km”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s