5-10 km, Drenthe

Zuidwolde ‘Vlinderommetje’ ~ 7.5km

In het Drentse Zuidwolde vind je wel een hele bijzondere paaltjesroute. Met behulp van lokale vrijwilligers is er een prachtige wandelroute uitgezet van maar liefst 7.5 kilometer in en rondom het dorp Zuidwolde. Centraal staan de vlinders, onderweg kom je informatieborden tegen die meer uitleg geven over waarom de aanwezige natuur zo belangrijk is voor de vlinder en de mens natuurlijk. Laat je verrassen door deze wandelroute die laat zien dat de natuur nooit ver weg is in Zuidwolde.

Benieuwd naar mijn wandelavontuur? Lees dan hieronder verder. Meer geïnteresseerd in het praktische gedeelte? Klik dan HIER


Dit keer is het mijn moeder die het vooronderzoek heeft gedaan, ze laat mij op haar mobiel de website van het Vlinderommetje in Zuidwolde zien. Een prachtige old-school website toont de passie van de oprichters en onderhouders van dit wandelpad. Vrijwilligers van de natuurvereniging Zuidwolde wilden de prachtige natuur rondom hun dorp laten zien door middel van een wandelroute. In 2011 werd het wandelpad officieel geopend en sindsdien zitten ze niet stil. In 2016 werd er bijvoorbeeld een nieuw mini natuurgebied toegevoegd aan de route en er wordt zichtbaar geregeld onderhoud gepleegd. Vanuit Hollandscheveld is het nog geen kwartiertje rijden naar het dorp Zuidwolde maar dan begint de uitdaging, het startpunt van de route vinden. Google Maps kent de vlindertuin niet en ook de begraafplaats die als navigatiepunt kan dienen blijkt niet de juiste begraafplaats te zijn. Ik geef de moed al op maar spot dan een paaltje met het embleem van een vlinder erop. Als we die nou eens volgen met de auto dan komen we vast wel op een parkeerplekje uit. We rijden een doodlopende straat in die uitkomt op een modderig zandpad en besluiten de auto in de berm te parkeren. Het is tenslotte een rondwandeling dus we moeten hoe dan ook weer terug komen bij de auto.

Het modderige zandpad laten we voor wat het is en we wandelen over het fietspad. Dan verschijnen er twee grote info panelen van het Vlinderommetje met uitleg over de route, de vlinders die we kunnen tegenkomen en andere dieren. Zo old-school als de website eruit ziet, zo professioneel zijn deze borden en het blijken niet de enige info panelen te zijn. Over de gehele wandelroute staan verschillende grote info panelen verspreid met meer informatie over de natuur waarop je je op dat moment in bevindt. De markering is zeer duidelijk, deze paaltjes zie je niet over het hoofd, tijd om het bos in te duiken. We staan versteld van dit stukje bos dat zomaar voor ons opdoemt. Als we vervolgens ook nog eens uitkomen bij een prachtige bosvennetje kunnen we ons geluk niet op. We nemen plaats op een grote stenen bank en eten ons bolletje met kaas op terwijl we gezellig bijkletsen. We kunnen onze ogen maar niet van het ven afhouden, hoe het zonlicht ook door de bomen op het water valt, prachtig! Mijn moeder neemt zicht voor dit ven in de toekomst vaker op te zoeken, zo onder de indruk is ze er van. Wij vervolgen de route en dan zien we de begraafplaats waar we wel heen hadden moeten rijden. Bij thuiskomst probeer ik hem terug te vinden in Google Maps en dat lukt, maar dan moet je niet ‘begraafplaats Zuidwolde’ intikken zoals wij hadden gedaan. Er blijkt inderdaad een kleine parkeerplaats te zijn waar je de auto kan parkeren en vanuit daar de route kan starten. Dan wordt het wat donkerder, begint de wind aan te trekken en komen er ineens wel hele dikke druppels naar beneden. Tijd om te schuilen onder een boom. Een boom die zich praktisch naast de vlindertuin bevindt, we hebben hem gevonden! Er fladderen inderdaad vlinders rond en je vindt er veel informatie over de soorten bloemen en planten die er staan en middels kleine info panelen. Mijn moeder plukt stiekem wat frambozen en dan pakken we de route weer op.

Het Vlinderommetje kenmerkt zich door de afwisseling, zo loop je door het bos, steek je een weg over, wandel je over een verhard fietspad, door een vlindertuin, naar een woonwijk, langs een klein stukje heide naast een autoweg, door een weiland en loop je vervolgens weer over een smal bospad. Telkens weer worden we verrast door de groene omgeving van het dorp Zuidwolde en hoe goed er nagedacht is over deze wandelroute. We komen vele vlinders tegen maar ook libellen, wespen en verschillende vogels. In het bos staat het vol met paddenstoelenbommetjes, die kleine bolle paddenstoelen die ‘ontploffen’ als je erop staat. Uiteraard kunnen we het niet laten er een te laten ontploffen.

Telkens als ik denk dat we bijna bij de auto zijn heb ik het mis. Het is ook dat ik totaal onbekend ben in deze omgeving, maar de route slingert ook heerlijk om het dorp heen. Als we fantaseren over twee boerderijen die we tegenkomen herken ik ineens het punt waarop ik de auto omgedraaid heb omdat we verkeerd gereden hadden. Dan kan onze auto nooit ver weg meer zijn! Als bonus komen we nog langs een onofficiële mini-kinderboerderij met pony’s, varkens, ganzen, kippen, geiten, schapen en een lama. Voldaan lopen we richting de auto, dit was nog eens een mooie manier om de omgeving te verkennen. Zuidwolde is een dorp waar de natuur nooit ver weg lijkt te zijn.


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Vlinderommetje Zuidwolde

Wandelafstand:  7.5 km

Kleur paaltje:  Embleem van een vlinder

Startpunt: Vlindertuin Zuidwolde (maar deze staat niet in Google Maps, wel de ‘parking begraafplaats’ die uiteindelijk naar de vlindertuin leidt)

Parkeergelegenheid: Parkeerplaats begraafplaats

OV start- en eindpunt: 

Honden toegestaan: aangelijnd

Horeca: In Zuidwolde bevindt zich horeca, hiervoor moet je wel van de route afwijken

Online routebeschrijving: http://www.vlinderommetje.nl

5 gedachten over “Zuidwolde ‘Vlinderommetje’ ~ 7.5km”

 1. Zuidwolde Drenthe heeft toch echt maar 1 begraafplaats!
  Deze bevind zich aan de Meppelerweg.
  Verder een leuk verhaal en goed omschreven wat ons mooie Zuidwolde zo bijzonder maakt! 😉

  1. Dat is helemaal juist. Maar als je in Google Maps ‘begraafplaats Zuidwolde’ invoert, kom je uit op een weg genaamd Steenbergen die kruist met de Berkenlaan. Foutje in Google Maps welke verwarrend is voor mensen die niet uit Zuidwolde of omgeving komen.

 2. Heb bij deze info gestuurd naar google maps.
  Beide locaties kloppen niet enmoet 1 andere locatie zijn
  Zien wat er gebeurd door GM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s