0-5 km, Drenthe, Drenthe OV

Rondje Tweelingen (Schoonloo) ~ 4.7 km

Ditmaal was niet ik degene die de wandelroute uitkoos maar mijn vriendin. Ze ziet mij vaak genoeg op de website van Staatsbosbeheer ronddwalen dus toen namen van wandelroutes als het Evertsbos voorbij kwamen wist ik dat het een paaltjesroute in Drenthe zou worden. Ze was er niet helemaal gerust op of we of ik deze wandelroute al eens gelopen had. Maar aangezien ik niet mocht weten waar we heen gingen werd de gok gewaagd. Reistijd vanaf Groningen? 45 minuten. Wandeltijd? 1.5 uur. Genieten maar!


Als we het dorp Schoonloo inrijden ben ik even bang dat we richting het startpunt van de wandelroute Wolvenspoor rijden. “Ze zal toch wel onthouden hebben dat we die al eens gelopen hebben” (en waar ik nog steeds een blog over moet schrijven, coming soon!). Maar als we de straat voorbij rijden weet ik zeker dat we een nieuwe wandelroute gaan lopen. Over kleine Drentse keien stuiteren we naar de parkeerplaats waar het routebord al klaar staat met een gele stip. Het “Rondje Tweelingen” heet deze paaltjesroute en laat dat er nou net een zijn die nog op mijn wensenlijstje stond! Het is best aangenaam in de buitenlucht dus we besluiten onze jassen in de auto te laten en de route te starten. We duiken meteen het bos in en komen daar voorlopig ook niet uit. Ik ben meteen onder de indruk van het bos, het is overduidelijk een productiebos geweest aangezien alle bomen netjes in rijen staan maar het is toch indrukwekkend. Meteen spot mijn vriendin een enorme paddenstoel en ze wil er graag mee op de foto, klik. We spotten best wel wat paddenstoelen en ook best hele bijzondere. Zoals heksenboter, zwavelzwam, eekhoorntjesbrood en bijzondere kleine paarse. Laat de herfst maar beginnen!

De gele paaltjes zijn goed te volgen tot we een pad inlopen in de richting van een beukenbos en het pad verdwijnt in een heleboel dorre bladeren. Vrolijk schop ik de blaadjes in de lucht tot ongenoegen van mijn vriendin want zij verwacht nog dieren te spotten. Die hoop heb ik al opgegeven om 12 uur s’ middags. Er lijkt wel steeds minder een pad te zijn en op een gegeven moment lopen we beiden ergens anders in de zee van bladeren. Uh, waar is de route gebleven? We lopen in de richting van een breed zandpad en dan zien we weer een geel wandelpaaltje, ergens zijn we duidelijk verkeerd gelopen maar gelukkig is in de Nederlandse natuur een routepaaltje nooit ver weg. We slingeren door het Hart van Drenthe en ons orientatiegevoel raakt steeds meer de weg kwijt. Soms denken we stukken te herkennen of verwacht mijn vriendin al bijna bij de auto te zijn maar beiden blijken onwaar te zijn. Tot we een groot heideveld in het bos oplopen en ik dit zeker wel herken. Hier liepen we ook tijdens de Wolvenspoor route, maar toen hebben we echt iets bijzonders gemist.

In mijn ooghoek zie ik wat bewegen, een slang! roep ik, Chris is in eerste instantie sceptisch maar als ik hem aanwijs wordt ze meteen enthousiast. “Mag ik hem oppakken?” “Van mij mag je, je vang toch ook salamanders en kikkers en we hebben geen giftige slangen in Nederland.” Oh boy, was I wrong. Achteraf gezien hadden we dus een kleine adder te pakken, de enige giftige slang in Nederland. Als we dat hadden geweten hadden we hem natuurlijk niet opgepakt, maar als een ware Freek Vonk had Chris hem te pakken en schoot ik wat mooie foto’s met mijn camera. Vol adrenaline belde ze haar vader op die meteen al doorhad dat het om een adder ging (hoe dan) en schrokken we beiden toch wel een beetje. Er was gelukkig niks gebeurd, het was nog een vrij kleine slang als die groter was geweest hadden we hem nooit durven oppakken. Maar disclaimer, slangen met rode ogen en verticale pupillen zijn giftige adders en die kan je beter met rust laten. Niet doen wat wij deden. Stuiterend (dit keer niet door de Drentse keien) liepen we terug naar de auto en stuurden we de foto’s naar familie en vrienden. Je beleefd nog eens wat op een zondagmiddag in de bossen van Drenthe! Het is niet alleen de adder die voor een hoge wandelscore zorgt. Het Rondje Tweelingen is een prachtige paaltjesroute nabij Schoonloo die zich uitstekend leent voor een korte wandeling in het weekend. Daarom krijgt deze wandelroute een wandelscore van 8.6.

  • Bereikbaarheid: 9/10

Eenmaal van de Hunebedhighway af is het nog maar een klein stukje naar de parkeerplaats van het Loomeer. Kom je met het OV, dan kan je uitstappen bij de bushalte Ellertshaar en vanaf daar is het nog geen 5 minuten lopen. Maar voordat je bij die bushalte bent kan je er wel een kleine wereldreis op hebben zitten. Je moet namelijk in Assen of Emmen een lokale lijnbus hebben en voordat je in Assen of Emmen bent, enfin. Het is in ieder geval mogelijk.

  • Wandelpaden: 9/10

Tellen Drentse keien ook mee als verhard wandelpad? Anders loop je tijdens deze wandelroute toch geregeld over verharde paden. Er is een mooie mix van wat bredere, rechte wandelpaden en smalle, kronkelende wandelpaden. Door het bos, over de hei, langs het water, het komt allemaal voorbij. De markering is prima, alleen in het beukenbos liepen wij wat verloren rond maar vonden we het gele paaltje toch weer snel terug.

  • Dierenvriendjes: 9/10

Op het infopaneel op de parkeerplaats wordt je al gewezen op de Galloway runderen die in het gebied grazen en inderdaad, op een afstandje hebben we een kalf kunnen bewonderen. Wat we van heel dichtbij hebben kunnen bewonderen was een kleine adder. Wij waren ons van geen kwaad bewust maar slangen met rode ogen en verticale pupillen zijn de enige giftige slangensoort in Nederland. En ze zijn met een beetje geluk dus te bewonderen in het Hart van Drenthe. Verder zagen we de gebruikelijke vogels, vlinders en insecten.

  • Kluizenaarsgehalte: 7.5/10

Het was gematigd druk op de parkeerplaats op deze mooie, zonnige zondag in september. Niemand leek verder de gele paaltjesroute te gaan lopen dus dat was fijn. Wel kwamen we onderweg enkele andere wandelaars tegen maar telkens in tegenovergestelde richting. Dus geen gevoel dat je moet doorlopen of juist je pas in moet houden. Kom je hier op een doordeweekse dag dan zou je het rijk wel eens voor je alleen kunnen hebben met een beetje geluk.


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Rondje Tweelingen

Wandelafstand:  4.7 km

Startpunt: P-plaats Loomeer

Parkeergelegenheid: P-plaats Loomeer

OV start- en eindpunt: bushalte Ellertshaar

Horeca: In het dorp Schoonloo is horeca maar daarvoor moet je wel van de route afwijken

Online routebeschrijving: website Staatsbosbeheer

Een gedachte over “Rondje Tweelingen (Schoonloo) ~ 4.7 km”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s