Drenthepad, OV bereikbaar

Drenthepad Roden-Leek ~12km

Vanaf heden ben ik weer aangewezen op het OV voor mijn wandelingen. Maak je niet ongerust, de Saxo leeft nog altijd. Mijn vriendin is door corona voor haar werk overgeplaatst van Groningen naar Leeuwarden en kan dus niet langer met de fiets. Wat betekent dat ik doordeweeks geen auto meer voor de deur heb staan. Gelukkig ben ik voor de komende twee etappes geen auto nodig om het Drenthepad te bewandelen. Lang leve de paar Drentse dorpen die goed met het OV te bereiken zijn. Reistijd vanaf Groningen? 25 minuten. Wandeltijd? 4 uur. Genieten maar!


De vorige keer ben ik geëindigd op de parkeerplaats van het Mensingebos, helaas stopt hier geen bus maar vanaf de bushalte in het centrum is het een kwartiertje lopen en dan bevind ik mij weer op de geel-rood gemarkeerde wandelpaden. Ik loop een stuk door het zogenaamde ‘sterrenbos’ (de voormalige Sterrenwacht bevindt zich in dit deel van het Mensingebos) en kom uit bij de vistrap in het Peizerdiep. De zon is ondertussen gaan schijnen en ik ruil het bos in voor weilanden. En beginnend, zompig wordende graspaden langs het Peizerdiep. In het officiële NIVON boekje van het Drenthepad is een alternatief droog voetpad opgenomen. Maar ach, zoveel heeft het nou ook nog niet geregend vind ik en dapper stap ik door. Het is allemaal nog net te doen, maar ik kan mij voorstellen dat het niet lang meer duurt voordat je het alternatieve pad moet pakken. Gelukkig is iemand zo vriendelijk geweest dit met watervaste stift op de geel-rode markering aan te geven. Ik passeer de havezate Mensinge en maak mij op voor een heel saai stuk van het Drenthepad. Dacht ik. Maar niks bleek minder waar.

Op de kaarten was een enorm stuk bebouwing te zien met lange, rechte, rode lijnen die de wandelroute aangaven. Het waren inderdaad rechte wandelpaden, maar voornamelijk onverhard door de groenstroken van het dorp Roden. Het ene na het andere schattige bruggetje doemde op en ik waande mij bijna in Giethoorn. Zonder dat ik het echt door had verliet ik het dorp Roden door een drukke autoweg te passeren en ineens in een bos te staan. Een bos MET een plankenpad, altijd goed voor de avontuurlijke touch van een wandeling. Volgens het NIVON gidsje is het een zogenaamd ‘knuppelpad’ en via dit knuppelpad loop ik langs Het Vagevuur. Nee, ik belande daarna niet in de hel en ook niet in de hemel, maar ik zag naast de woonboerderij Veghe Vuir wel twee reeen grazen. Toch een soort van hemels tafereel. De rust wordt woest verstoord door luide scholieren die bij een vijver midden in het bos stoer tegen elkaar lopen te doen. Eigenlijk wil ik een foto maken van de vijver, want het ziet er bijzonder uit maar ik voel me niet helemaal op mijn gemak en loop snel door. Gelukkig is het niet het laatste mooie stuk natuur dat ik zie op deze wandeletappe.

Zonder dat ik het echt door heb ben ik in het dorpje Nietap beland en loop ik langs het groene bordje van natuurgebied Terheijl. Daar zit een oudere man zijn hond te borstelen en we raken aan de praat. Ik ben fan van zijn hond, een Nova Scotia Toller Retriever, die rustig blijft liggen terwijl de plukken haar in het rond vliegen. De man besluit een stukje met mij mee te lopen met de fiets aan de hand en verteld mij van alles over het natuurgebied waar ik mij nu in bevind. Als we op een betonnen fietspad aankomen, wenst hij mij een fijne dag en scheiden onze wegen. Deze etappe van het Drenthepad zit erop, want het dorpje Nietap grenst aan het centrum van Leek en niet veel later zit ik bij de bushalte te wachten op de bus terug naar Groningen.

Ik was enigszins sceptisch over deze etappe, omdat het kaartje er niet heel groen uit zag. Toch wist deze Drenthepad etappe mij te verrassen en krijgt dan ook een wandelscore van 8.

  • Bereikbaarheid: 10/10

De dorpen Roden en Leek zijn vanuit Groningen uitstekend bereikbaar, elke 10 minuten rijdt er wel een lijnbus. Ook met de auto kom je hier heel gemakkelijk en is het niet heel moeilijk een geschikte parkeerplek te vinden.

  • Wandelpaden: 7.5/10

Alles komt eigenlijk wel voorbij, verharde wegen, zand-, gras- en grindpaden. Van breed tot smal, van recht tot kronkelig. Wandelpaden met namen als knuppelpaden en vlonderpaden. Je loopt toch wel stukken door de bebouwing, maar dit heb je bijna niet door omdat er gekozen is voor mooie groenstroken. De markering is uitstekend, het NIVON boekje heeft in de tas kunnen blijven.

  • Dierenvriendjes: 8/10

Ik heb dus een ree gezien maar ook de dikke billen van een koe, ik heb paarden geaaid en eendjes begroet. De vogels kwetterden er ondertussen vrolijk op los, dus dierenvriendjes genoeg op deze etappe!

  • Kluizenaarsgehalte: 6.5/10

Je begint en eindigt in een relatief ‘druk’ dorp van Drenthe. Het Mensingebos en het natuurschoon bij Nietap zijn geliefd bij de bewoners van het dorp en helemaal alleen zul je hier niet lopen. Maar storend is het zeker niet. Verder volg je amper tot geen andere gemarkeerde wandelroutes waardoor je alleen eventuele mede Drenthepad lopers zult tegenkomen en lokale bewoners die de hond uit laten.

Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Drenthepad etappe Roden-Leek

Wandelafstand:  12 km

Startpunt: Parkeerplaats Mensingebos Roden of centrum van Leek

Parkeergelegenheid: Parkeerplaats Mensingebos Roden, of bij landgoed Nienoord in Leek

OV start- en eindpunt: Bushalte Centrum Roden/Leek

Horeca: Zowel in Roden als in Leek is horeca aanwezig

Online routebeschrijving: Website wandelnet maar koop vooral het boekje van deze LAW wandelroute

3 gedachten over “Drenthepad Roden-Leek ~12km”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s