0-5 km, Gelderland, Gelderland OV

Lievestro (Ruurlo) ~5km

Een wandeling in de Achterhoek was niet genoeg, maar om mijn vriendin zo ver te krijgen om ook een tweede wandeling te maken tijdens ons weekendje weg koos ik voor een schappelijke afstand. 5 kilometer door de boswachterij van Ruurlo, een perfecte afstand voordat we weer terug naar Groningen afreisden. Reistijd vanaf Groningen? 2 uur. Wandeltijd? 1.5 uur. Genieten maar!


Ik wist mijn vriendin mede te lokken door de tekst op de website van Staatsbosbeheer. “Met een beetje geluk zie je een das, ree of zwarte specht.” Ook al hadden we er beiden geen vertrouwen in om die das te spotten, een ree of specht zou nog te doen moeten zijn. Het is half elf s’ochtends als we een parkeerplaats oprijden, het blijkt niet het juiste startpunt te zijn maar Staatsbosbeheer is daarop voorbereid en heeft netjes een wegwijzer neergezet naar het officiële startpunt. De herfst heeft ook in de Achterhoek zijn intrede gedaan en de wereld is oranje gekleurd. Aangekomen op een heideveld in het bos schijnt de zon vol in ons gezicht. Daar is die dan eindelijk! Het is grijs en grauw geweest op ons weekendje weg met op de zondag een dag vol regen. Wel een beetje jammer dat we nu dieper het bos induiken waar de zon moeite heeft om door het oranje bladerdak te schijnen.

‘Stop!’ maant Chris, de verrekijker wordt erbij gepakt en vogels worden gespot. Ze heeft in het vogelboekje iets gelezen over een kuifmees en deze moet nu door haar gezien worden. Wat we zien zijn dikke mussen, luidruchtige roodborstjes en welja, een specht! Of het nou een zwarte of de bonte specht was ben ik alweer vergeten, maar 1 van de 3 beloofde dieren is gespot. Wat ik ook spot is een enorme sponszwam, hij is echt gigantisch! Chris vindt er weinig aan en loopt door met haar verrekijker, opzoek naar die kuifmees. Zonder dat we het echt doorhebben lopen we het bos uit en wandelen we in het beroemde ‘coulisselandschap’ van de Achterhoek. Bos aan de ene kant, weiland aan de andere kant, roofvogels in de bomen en daardoor blije wandelaars. Ik heb nog de hoop een ree te spotten, dit landschap is perfect, maar helaas, geen ree. Voor de das doen we geeneens moeite, die zouden nu toch al aan het slapen zijn.

We slingeren door de bossen, langs weilanden en staan dan ineens voor de boerderij waar de wandeling naar vernoemd is. Boerderij Lievestro. Je moet een beetje moeite doen om de naam op de boerderij te lezen, maar de gekleurde luiken maken duidelijk dat dit niet ‘gewoon’ een boerderij is. Een enorme eik staat aan de voet van de oprit van de boerderij en er zit een enorm gat in, perfect voor een uil. Mijn vriendin geeft mij gelijk maar helaas, ook geen uil. “Zie je wel, al die wilde dieren die ons beloofd worden.” mokt Chris. “Maar het is ook al veel te laat om wilde dieren te spotten.” werp ik tegen. “Het is toch al fijn dat we even in de zon lopen.” Ze geeft mij gelijk, het zonnetje schijnt nog steeds en het is heerlijk in dit stille bos. Wilde dieren hebben we dus amper gespot, maar zo rustig en stil als het in deze boswachterij was op een maandagochtend biedt het zeker mogelijkheden. Je moet er alleen vroeg je bed voor uit of in de avondschemer op pad. Van ons krijgt deze wandelroute een wandelscore van 8.8.

  • Bereikbaarheid: 8.5/10

De boswachterij is uitstekend te bereiken met de auto, volg vooral ook de navigatie want daar is parkeergelegenheid. Maar start je op de parkeerplek van Staatsbosbeheer, ook dan kom je er wel. Zelfs met het OV is deze boswachterij en paaltjesroute te bereiken want Ruurlo heeft een station. Het is dan nog wel bijna 2 kilometer lopen maar dat is nog te overzien.

  • Wandelpaden: 9/10

Alleen het stukje bij boerderij Lievestro loop je heel even over het asfalt, verder is de gehele route onverhard met een mooie afwisseling tussen smalle en brede paden. Je loopt door het bos, op de rand van bos en weiland en ook tussen de weilanden door. Afwisseling genoeg dus!

  • Dierenvriendjes: 8/10

Er waren een heleboel vogels te spotten (helaas niet de kuifmees) en de omgeving lijkt perfect voor ander wild. Wij hebben ze niet gespot maar Staatsbosbeheer zal het niet voor niks op hun website zetten dat er met een beetje geluk een ontmoeting met een das of ree inzit.

  • Kluizenaarsgehalte: 9/10

Kom je hier op een maandagochtend, dan haal je je kluizenaarshart op. Op wat enkele bewoners na die hun hond uit lieten kwamen wij niemand tegen. Stilte was hetgeen wat overheerste in deze boswachterij. Maar gezien de activiteiten die zich in de nabijheid van de parkeerplaats bevinden (een reuze doolhof en klimpark) zou het hier in het weekend wel eens druk kunnen zijn. Ga dus vooral lekker doordeweeks op pad!


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Lievestro

Wandelafstand:  5km

Startpunt: De Heikamp

Parkeergelegenheid: De Heikamp

OV start- en eindpunt: station Ruurlo (+-2km lopen)

Horeca: De Heikamp

Online routebeschrijving: website Staatsbosbeheer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s