0-5 km, Drenthe

Drouwen ‘Heide en Vennen’ ~ 4km

De keuze was reuze toen we op zondag in Grolloo bij iemand op bezoek waren. In alle richtingen lagen mooie wandelpaden op ons te wachten. We besloten naar het buitencentrum van het Boomkroonpad in Drouwen te rijden om daar een wandelroute uit te zoeken. Eenmaal aangekomen was de parkeerplaats al schrikbarend vol, was dit wel de juiste keuze geweest? Reistijd vanaf Groningen? 35 minuten. Wandeltijd? 1 uur. Genieten maar!


Het is wat onduidelijk welke wandelroutes er zijn en waar ze beginnen en door de drukte lopen we maar snel in de richting van de start van het boomkroonpad. Ik kan mij nog heugen dat daar een groot bord staat met de verschillende wandelroutes en inderdaad. Op een groot houten bord staan een aantal kleurwandelingen, beginnend bij 3 kilometer tot het boswachterspad van maar liefst 17 kilometer. Mijn vriendin besluit dat we de paarse paaltjesroute van 4 kilometer gaan lopen. We draaien ons om en lopen de rust tegemoet. Het uitzicht is prachtig in dit gemengde loofbos en ik kan maar moeilijk stoppen met foto’s maken.

Het duurt niet lang voordat we het geroezemoes van de mensen achter ons laten en de stilte van het bos in duiken. Nouja, stilte. We gillen het uit van het lachen als mijn vriendin bijna een snoekduik naar de grond maakt omdat ze een boomwortel over het hoofd zag. “De dieren zijn nu wel verdwenen” hikt ze van het lachen. Maar niks blijkt minder waar. De schapen die op de heide grazen lijken niet onder de indruk zijn geweest en grazen rustig verder. We zien een enorme ven liggen, ” mag ik er heen?” vraagt mijn vriendin. “Ga je gang” en ik pak de camera erbij om foto’s te maken. “Zullen hier ijsvogels zijn?” vraagt ze enthousiast en voor ze het echt door heeft zakt haar schoen langzaam onder water. “Ho, het is hier super drassig!” Ik moet grinniken. Zonder een ijsvogel gezien te hebben vervolgen we onze weg en zijn we het met elkaar eens dat het hier echt prachtig is. Ondertussen komen we een paar andere wandelaars tegen omdat hier de verschillende paaltjesroute elkaar kruizen. Maar zo druk als het eruit zag op de parkeerplaats is het hier bij lange na niet.

Dan staan we ineens voor het Drouwenerzand en spot ik een Drenthepadmarkering. Cool, hier mag ik binnenkort overheen! Onze paaltjesroute leidt ons juist om het Drouwenerzand en langzaam terug naar het Boomkroonpad. De Heide en Vennen wandeling van Staatsbosbeheer is een pareltje en ideaal voor op een luie zondagmiddag. Laat je niet teveel afschrikken door de auto’s op de parkeerplaats. Het bos in Drouwen is zo groot dat je elkaar niet snel in de weg loopt. Deze wandelroute krijg van ons als wandelscore een 8.4.

  • Bereikbaarheid: 8/10

Met het OV is het redelijk onmogelijk om hier te komen. Er zijn wel wat bushaltes in de omgeving, maar deze liggen wel op meer als 2 kilometer van het Buitencentrum. Met de auto is het een mooi ritje door het bos eer je op de parkeerplaats aankomt. Er is genoeg ruimte om de auto te parkeren.

  • Wandelpaden: 9/10

Je steekt een enkele keer de asfaltweg over om vervolgens op mooie bospaden verder te wandelen. Smal, breed, recht en kronkelend, het komt allemaal voor tijdens deze wandeling. De markering is uitstekend.

  • Dierenvriendjes: 8/10

Op een gedeelte van de route grazen schapen met indrukwekkende hoorns. Laat je er niet teveel door imponeren, gewoon rustig doorlopen en de schapen zelf vooral met rust laten. Verder kwetteren de vogels hier er druk op los en de vele wildpaadjes en poep vondsten suggereren dat wilde dieren zich hier schuil houden.

  • Kluizenaarsgehalte: 8.5/10

Het is misschien even slikken aan het begin van de route. Het buitencentrum Boomkroonpad is een geliefd familie uitje, maar wij hebben heerlijk van de rust genoten op deze paarse paaltjesroute. Ga je hier op een doordeweekse dag wandelen, dan zal het hier vast al helemaal rustig zijn.

Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Heide en Vennen

Wandelafstand:  4 km

Startpunt: Buitencentrum Boomkroonpad Drouwen

Parkeergelegenheid: Buitencentrum Boomkroonpad Drouwen

OV start- en eindpunt: 

Horeca: Buitencentrum Boomkroonpad Drouwen

Online routebeschrijving: website Staatsbosbeheer

3 gedachten over “Drouwen ‘Heide en Vennen’ ~ 4km”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s