Drenthepad, OV bereikbaar

Drenthepad Gasselte-Exloo ~ 20km

Het is donderdag 14 januari 2021 als ik het Drenthepad weer op pak. Wie weet loop ik hem wel precies in een jaar uit! 7 maart 2020 stapte ik uit op het station in Beilen en ondertussen ben ik al dik over de helft. Ik heb nog maar 154,5 kilometer te gaan en daar gaan vandaag nog eens 20 kilometer vanaf. De etappe van vandaag gaat van Gasselte naar Exloo. Eigenlijk andersom, maar dat doet er op het Drenthepad niet toe. Reistijd vanaf Groningen? 35 minuten. Wandeltijd? 5 uur. Genieten maar!


De vorige keer had ik een P+R gespot bij de bushalte en daar maak ik nu gretig gebruik van. Het hele Drenthepad heb ik braaf met de klok meegelopen, beetje een autistisch trekje maar als ik de eindhalte van vandaag bekijk op Google Maps vind ik maar moeilijk een parkeerplaats voor de auto. Daarbij komt dat ik het licht heb gezien van starten met de bus en eindigen bij de auto. Waarom ik daar niet eerder aan gedacht heb is mij een raadsel. Vele malen was ik te vroeg of juist net te laat bij de bushalte en moest ik lang wachten eer ik de bus terug naar de auto kon pakken. Maar als ik juist met de bus afreis naar het beginpunt (of eindpunt, het is maar net hoe je het bekijkt) heb ik dat probleem niet meer. Dan moet ik alleen zorgen dat ik op tijd met de auto bij de bushalte ben. En daar zat de crux in het verhaal, ik kon geen parkeerplaats in de buurt van de bushalte Dennenlaan in Exloo vinden en dus parkeerde ik de auto bij de P+R Gasselte Rotonde, pakte de bus naar Exloo en liep zo terug naar de auto.

Nouja, laat dat ‘zo’ maar even achterwegen. Meteen bij het uitstappen stond de camera al aan. Het was -2 graden wat voor een prachtig uitzicht zorgde. Oja, ik heb nog 20 kilometer te gaan. De camera verdwijnt weer in de jaszak en ik loop het bos in. Een lange laan, zo ver als het oog reikt, plassen ijs versieren het zandpad en het knispert en kraakt onder mijn voeten. Dan valt mijn oog op iets wits in de verte, nee! Het zal toch niet. IJSHAAR! Ik heb het alleen nog maar op social media voorbij zien komen en hier sta ik dan. Midden in het bos van Exloo, met een tak ijshaar, ik kan de camera niet vlug genoeg uit de zak krijgen en ben wel 5 minuten kwijt aan dit zeldzame natuurtafereel. Een hardloper kijkt mij verbaasd aan en rent verder. Mijn dag kan al niet meer stuk, ik heb ijshaar gezien!

Langzaam begint er iets te dagen, ik heb al eens eerder gewandeld in deze omgeving! Als ik de parkeerplaats op loop en het hunebed in de verte zie liggen weet ik het zeker. Hier heb ik gelopen toen ik de paaltjesroute ‘Zevenheuveltjes” liep. Het Drenthepad loopt een stukje gelijk op maar bij een groot weiland midden in het bos scheiden de paden en loop ik het onbekende in. Wat wel bekend klinkt is het geroffel van een specht. En wat een geluk dat ik heb, ik krijg hem zowaar herkenbaar op de foto! Ogenschijnlijk loop ik over onbekend terrein tot ik op een kinderkopjesweg uitkom en een grenssteen tegen kom. Hier liep ik ook tijdens de Groene Wisselwandeling Borger! Ik hou hier van, het herkennen van de omgeving maar toch steeds nieuwe onbekende paden inslaan. Want voor ik het weet loop ik in de richting van een klein bevroren heideveld waar ik tijdens de Groene Wisselwandeling niet langs ben gekomen. Dan sta ik ineens aan de rand van het bos en is de vorst verdwenen en voelt het bijna alsof ik op het platteland in Frankrijk ben aangekomen. Glooiende velden, zo ver als het oog rijkt, een strakblauwe lucht met een felle zon. Genieten dit! Het pad is lang en recht maar eindigt bij een mooi heideveld. Als ik twee kabouters spot in een boom moet ik grinniken, deze twee kwam ik al eerder tegen. Jawel, ook op de Groene Wisselwandeling Borger en dus weet ik al een beetje wat mij te wachten staat.

Namelijk, de gletsjerkuil. Er staat een bankje vol in de zon met uitzicht op dit prachtige stukje natuurgeschiedenis en ik kan het niet laten om hier even pauze te houden. De tekst die op het bankje staat raakt mij, wat een prachtige plek voor dit bankje. Ik verlaat het Buinerveld en loop langzaam het dorp Borger binnen. Langs gakkende ganzen, onder de autoweg door, over verharde wegen. Maar dan zie ik een bord die mij de toegang ontzegt omdat er werkzaamheden worden uitgevoerd. Oeps, ik ben vergeten te checken of er wijzigingen voor deze etappe waren. Eigenwijs als ik ben loop ik toch de straat in tot ik echt niet verder kan, sla een andere straat in en op hoop van zegen ga ik de route terug vinden. Heel moeilijk is dat niet want de markering verschijnt alweer snel en ben ik op weg naar het grootste hunebed van Drenthe!

Het hunebed is inderdaad indrukwekkend te noemen, maar wat ook indrukwekkend is zijn de felgroene grasvelden die mij staan te wachten. “Queens Grass. Verboden Toegang” staat er op een bordje aan de rand van het enorme grasveld. Een lullig lijntje moet aangeven dat je het gras niet mag betreden. Dit keer besluit ik niet zo rebels te zijn en blijf ik netjes op het pad dat tussen de perfecte grasvelden loopt. Aan het einde dient zich weer een hunebed aan, beduidend kleiner dan de vorige en een grafheuvel. Echt onder de indruk ben ik er niet meer van, die grafheuvels, Drenthe ligt er vol. ‘O, weer een.’ klinkt er zo ongeveer in mijn hoofd. Waar ik nog wel van onder de indruk ben zijn de enorme boerderijen die ik tegenkom en ik kan het niet laten om een foto te maken. Een ogenschijnlijke oneindige verharde weg leidt mij richting het einde van de etappe. Eerst alleen nog het Drouwenerzand oversteken. Met een handjevol andere mensen. Het is ondertussen 14.00u en de eenzame wandelkilometer liggen achter mij. Want zodra ik het bos inloop groet ik verschillende mensen. Dan houdt het bos ineens abrupt op en kijk ik uit over een gigantisch heideveld. Wauw! De andere wandelaars lijken het amper op te merken en stappen stevig door. Ik bevind mij precies in het midden van het wandelaarstreintje, niet de meest gunstige positie en daarom pauzeer ik even op een bankje. Zo, kan ik eindelijk mooie foto’s maken van dit prachtige natuurgebied. Maar de andere wandelaars dienen zich alweer aan en dus vervolg ik mijn weg. Het Drouwenerzand houdt abrupt op en gaat over in een woonwijk in Gasselte. Wat een prachtplek om te wonen zeg. Ik herken een woning waar ik op gereageerd had via Thuiskompas (de sociale huurwoningwebsite van Drenthe) en vind het nu nog jammerder dat ik geen kans maakte. Ik wandel door het dorp en zie dan de rotonde in de verte liggen en daarmee is deze Drenthepad etappe tot een einde gekomen.

De etappe Gasselte-Exloo is een pareltje met een goede afwisseling van bos, heide en dorpen. Daarom krijgt deze wandelroute van mij dan ook een wandelscore van 8.5.

  • Bereikbaarheid: 9/10

Zowel het dorp Gasselte als Exloo heeft een prima busverbinding waar 1 a 2 keer een bus voorbij komt in de richting van Gieten en Emmen. En in Gasselte kan je zelfs vaker de bus pakken in de richting van Groningen en Stadskanaal. Met de auto zijn beiden dorpen ook prima aan te rijden, in Gasselte is een P+R bij de rotonde en het dorp Exloo kan je je auto ook prima kwijt.

  • Wandelpaden: 9/10

Deze etappe van het Drenthepad kent een goede afwisseling van verharde en onverharde wandelpaden waarbij de onverharde paden de boventoon voeren. Ze zijn lang en recht, smal en kronkelig, van zand en dennennaalden, van kinderkopjes en straatstenen, door bos en over heide. Voor ieder wat wils dus, de markering is uitstekend.

  • Dierenvriendjes: 8/10

Wild heb ik deze keer niet echt gespot, maar wel een heleboel vogels. Toch loop je door zoveel natuurschoon dat een ontmoeting met een ree of konijn niet onmogelijk is. Het is vaak alleen kwestie van geluk hebben. Zoals ik het geluk had ijshaar te mogen vinden tijdens deze wandelroute.

  • Kluizenaarsgehalte: 8/10

Pas bij het Drouwenerzand kwam ik weer andere mensen tegen en moest mijn innerlijke kluizenaar weer even wennen. Je volgt maar weinig andere gemarkeerde wandelroutes waardoor de kans op het tegenkomen van andere mensen een stuk kleiner is. Kies je een doordeweekse dag uit, dan heb je als kluizenaar de meeste kans.


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Drenthepad etappe Gasselte-Exloo

Wandelafstand:  20 km

Startpunt: bushalte rotonde Gasselte of bushalte Dennenlaan Exloo

Parkeergelegenheid: P+R rotonde Gasselte

OV start- en eindpunt: bushalte rotonde Gasselte, bushalte Dennenlaan Exloo

Horeca: In de dorpen Gasselte, Borger en Exloo bevinden zich verschillende horecagelegenheden. Onderweg kom je alleen voor het Drouwenerzand een horecagelegenheid tegen.

Online routebeschrijving: Website wandelnet maar koop vooral het boekje van deze LAW wandelroute

2 gedachten over “Drenthepad Gasselte-Exloo ~ 20km”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s