In het spoor van de mammoet
0-5 km, 5-10 km, Drenthe

In het spoor van de mammoet ~ 5.5km

Eerder wandelde ik al in het spoor van de wolf in Schoonloo. Vandaag volg ik het spoor van de mammoet in de buurt van Buinen. Tijdens mijn Drenthepad etappe kwam ik de blauwe schildjes met een mammoet tegen en liep ik voorbij het startpunt. Dus wist ik dat ons een modderig pad te wachten stond met de Saxo. Tijd om off road te gaan. Reistijd vanaf Groningen? 45 minuten. Wandeltijd? 1.5 uur. Genieten maar!

We zijn de eerste op de parkeerplaats, niet zo gek voor een zondagochtend om 10.00 uur. Het is koud en mijn vriendin gebied mij door te lopen, dus vlug berg ik mijn camera op en sluit met een klein hupsje aan. Via een bospaadje komen we uit op het Buinerveld met aan onze linkerhand de gletsjerkuil. Ik probeer enthousiast wat te vertellen over deze bijzondere kuil maar Chris heeft er geen boodschap aan. Het is koud hier op de open vlakte! De route laat ons weer de beschutting van het bos inlopen en dan komen we bij een bevroren vennetje. Terwijl ik foto’s maak wijst Chris mij op een geplastificeerd papier op de grond. Het is een paars papier dat waarschuwt voor het gevaarlijke Ranavirus, wat dodelijk is voor amfibieën. “Geen Toegang’ staat er met hoofdletters en iets verderop zien we de resten van een afzettingslint wapperen in de wind. “Mogen we hier nu wel in dan, kunnen we niet beter teruglopen?” vraagt mijn vriendin. Ik twijfel, ik weet niet hoe de route verder loopt en waar we hem dan weer kunnen oppakken. Misschien illegaal, misschien niet, besluiten we de route te vervolgen. Nergens anders komen we afzetlinten tegen en/of waarschuwingspapieren voor het Ranavirus. Misschien is Staatsbosbeheer vergeten het weg te halen op die ene plek?

“Wat een rust” zegt Chris terwijl ze tevreden om haar heen kijkt. Normaal gesproken zijn we later op pad en komen we geregeld mensen tegen. Nu hebben we het bos voor ons alleen. “Kijk een zebrabos” terwijl ik naar de dunne berkenbomen wijs aan onze linkerhand. Rechts ontdek ik een hut, de kinderen hebben het er maar druk mee in dit bos. Dan komen we uit op een kruispunt en verdwijnt Chris de bosjes in. Haar handgebaren vertellen genoeg, ik moet stil zijn want ze heeft een vogel gespot. Ik besluit de twee objecten voor mij te inspecteren. Eerst een grote steen met inscriptie. Het blijkt ter ere van de geboorte van Koningin Beatrix geplaatst te zijn, bij een mooie eikenboom. Het andere object is een schuilgelegenheid voor wandelaars en fietsers. Ooit afgebrand maar sinds een aantal jaar hersteld door vrijwilligers. Terwijl ik plaats neem op een van de banken in de schuilhut komt Chris teleurgesteld aangewandeld, ze heeft de roofvogel niet kunnen spotten.

Wie we wel spotten is een bonte specht. Hij is druk bezig en negeert ons compleet, waardoor ik uitgebreid de mogelijkheid heb mijn camera op hem te richten. Tevreden lopen we verder en dan herken ik het bos waar we doorheen mogen lopen. Het is alsof je een andere wereld instapt. Overal liggen dode bomen, begroeid met felgroen mos, een overblijfsel van een storm in 1972. Een slingerpaadje leidt je door dit sprookjesachtige bos. Voor mij persoonlijk toch wel het hoogtepunt van deze wandeling. Dan komt de gletsjerkuil weer in zicht en daar komen we ook voor het eerst andere wandelaars tegen. Als we aankomen op de parkeerplaats zijn we duidelijk niet meer de enige, maar voor ons wacht alleen nog de thuisrit.

In het spoor van de mammoet is een mooie route langs historische hoogtepunten met een mooie afwisseling van bos en heide, brede en smalle bospaden. Daarom een wandelscore van 8.1.

  • Bereikbaarheid: 8/10

Laat de OV kaart maar thuis, daar heb je hier niks aan. Je bent genoodzaakt met de auto deze kant op te komen. En met een auto die in het najaar tegen wat modder kan, want de verharde weg gaat al snel over in een zandpad met kuilen. Let wel even goed op, Google Maps wil je over het vakantiepark Het Land van Bartje sturen. Beter ga je voor dit vakantiepark linksaf, pak je het eerste onverharde pad naar rechts en rij je zo naar de parkeerplaats.

  • Wandelpaden: 9/10

De route is 100% onverhard en heeft een goede afwisseling tussen brede en smalle paden, lang en recht en kort en kronkelig. De markering is uitstekend.

  • Dierenvriendjes: 8/10

Een mammoet ga je hier niet spotten, maar met een beetje geluk kan je hier wel ander wild spotten. Wij hadden dat geluk helaas niet, maar 10.00 uur is ook wel aan de late kant om wild te ontmoeten. Maar niet te laat om vogels te kijken, want die zijn hier in grote getale aanwezig.

  • Kluizenaarsgehalte: 7.5/10

Wij waren de hele route alleen, maar gezien het vakantiepark dat zich naast het startpunt bevindt, moet je hiervoor wel een beetje geluk hebben. Ga vooral lekker op een doordeweekse dag vroeg in de ochtend, dan kan je hier als kluizenaar vast je hart op halen.


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: In het spoor van de mammoet

Wandelafstand:  5.5 km

Startpunt: parkeerplaats vak 180 Oosterweg in Ees

Parkeergelegenheid: parkeerplaats vak 180 Oosterweg in Ees (Voor het vakantiepark ga je naar links, dan neem je het eerste zandpad naar rechts en dan het eerste zandpad zonder slagboom rechts en dan bevind de parkeerplaats zich aan je rechterhand.)

OV start- en eindpunt: bushalte Boerweg in Ees. Vanaf daar nog 1.2km lopen naar het startpunt

Horeca: Landal vakantiepark Het Land van Bartje

Online routebeschrijving: website Staatsbosbeheer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s