Koeheuvels wandelroute
5-10 km, Utrecht, Utrecht OV

Koeheuvels ~ 6.5km

Het is een kwestie van de straat oversteken, door de fietspoort van het Henschotermeer en dan prijkt daar het informatiebord met de verschillende wandelroutes. In plaats van dat de route in kilometers wordt weergegeven staat er een tijdsaanduiding. 2,5 uur voor de koeheuvels. Klinkt als een prima afstand voor deze eerste middag. Reistijd vanaf de camping*? 5 minuten. Wandeltijd? 2.5 uur. Genieten maar!


De paaltjesroutes worden hier op de Utrechtse Heuvelrug iets anders aangegeven. Daar kom ik bij het tweede paaltje achter als ik niet zo zeker meer ben van de kleur die ik moet volgen. Het routepaaltje is namelijk een verzameling van bonte kleuren die alleen op het startpunt worden aangegeven met de routenaam. Voor de zekerheid maak ik een foto en herhaal in mijn hoofd dat ik het fel gele plakkertje moet volgen. De asfaltweg is eindeloos en leidt langs vele parkeerplaatsen die in de zomer vast nodig zijn voor het Henschotermeer. Nu liggen ze er verlaten bij. Ik passeer enkele slagbomen en na wel een hele bijzondere soort (eerst een houten slagboom die gevolgd wordt door een hypermoderne slagboom met kentekenlezer op een onverhard pad, wie heeft dit bedacht?!) loop ik eindelijk op een zandpad.

Maar niet voor lang, want aan het einde dient zich weer een asfaltweg aan. Een 60km weg pal naast een 80km weg en de stilte is ver te zoeken. Waar blijft dat bos? Dan spot ik een paaltje die naar rechts wijst, maar niet met de kleur van mijn wandelroute. Waar is mijn routepaaltje? Ik loop een stukje door en zie dan een los paaltje tegen een boom staan op een onverhard pad links van mij. Aarzelend loop ik het pad in, het paaltje staat wat raar maar ik kan ook niet herleiden waar die afgebroken is. Ik besluit het onverharde pad in te lopen maar hoe verder ik kom hoe meer de twijfel toe slaat. Als ik uitkom bij het hekwerk van een vakantiepark kan ik niet anders als omdraaien en terug lopen naar de asfaltweg. Op de gok blijf ik de asfaltweg volgen en ja hoor, daar is weer een paaltje! (Ik heb het paaltje twee dagen later op een logischere plek tegen een andere boom aangezet, zodat er geen misverstand kan bestaan dat je gewoon de asfaltweg moet volgen.)

Ik loop het dorpje Maarn in en vergaap mij aan de huizen. Hier wonen mensen met geld. Het voelt wat onbeleefd om foto’s te maken van de huizen maar neem van mij aan dat het mini villa’s waren. Weer lijk ik te gaan verdwalen door afgebroken routepaaltjes en na wat heen en weer geloop weet ik de route weer op te pakken. Over een straatstenen pad door het villa bos (je BMW zal maar vies worden) kom ik dan toch eindelijk uit bij een stukje natuurgebied. De koeheuvels, de naamgever van deze wandelroute. Ik loop nog geen vijf minuten door dit mooie heide en zandverstuiving terrein als het routepaaltjes mij alweer de bebouwing in stuurt. Waarom zo kort?! Wat is dit voor verharde wandelroute? Ik besluit dat ik gewoon pech heb met mijn keus voor de allereerste wandelroute van mijn mini wandelvakantie. Gelukkig wachten er nog wel wat onverharde wandelpaden op mij evenals een kudde spierwitte schapen.

Al met al was dit niet echt een succesnummer. Veel te veel asfalt, bebouwing, kapotte routepaaltjes en nog geen 5 minuten door natuurgebied de koeheuvels heen. Daarom een wandelscore 5.8.

  • Bereikbaarheid: 8/10

Als je op camping de Heijgraaf verblijft kan je hier een 10 uit 10 noteren. Het is een kwestie van de straat oversteken en je staat praktisch aan het beginpunt. Kom je met de auto, dan moet je rekening houden met betaald parkeren op het parkeerterrein van het Henschotermeer. Wel is er meer dan genoeg parkeergelegenheid. De bushalte bevindt zich op steenworp afstand van het beginpunt.

  • Wandelpaden: 5/10

De verhouding verhard/onverhard slaat uit naar de verharde kant. Verwacht veel asfalt en straatstenen en summiere onverharde wandelpaden. Ze zijn er wel hoor, de zandpaden en de smallere bospaden, maar zeker niet in overvloed. De markering kan wel een opknapbeurt gebruiken. Volg vooral je richtingsgevoel, dan kom je er uiteindelijk wel.

  • Dierenvriendjes: 6/10

Doordat je zoveel door de bebouwing loopt zijn de dierenvriendjes schaars. Wel zijn de vogels hier in overvloed aanwezig en met een beetje geluk kan je een mooie kudde Drentse Heideschapen tegenkomen.

  • Kluizenaarsgehalte: 4/10

Ik kwam bijna geen andere wandelaars tegen maar voelde mij nooit echt alleen door de drukke verkeersweg en het wandelen door de bebouwde kom. Zeker geen route voor de kluizenaars onder ons.

*Ik liep deze wandelroute tijdens mijn mini wandelvakantie op de Utrechtse Heuvelrug. Ik verbleef op camping de Heygraaf. Vandaar dat de reistijd deze keer niet vanaf Groningen berekend is maar vanaf de camping.


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Koeheuvels

Wandelafstand:  7 km

Startpunt: parkeerplaats Henschotermeer

Parkeergelegenheid: parkeerplaats Henschotermeer

OV start- en eindpunt: bushalte De Heijgraaf Woudenberg

Horeca: horeca bij het Henschotermeer en in het dorp Maarn

Online routebeschrijving: – wel is er online een overzichtskaart te vinden van de wandelroute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s