Quatre Bras wandelroute
10-15 km, Utrecht, Utrecht OV

Quatre Bras ~ 11km

Het is 8 uur s’ ochtends als ik wakker word in mijn vakantiehuisje en mijn telefoon open. ‘Wanneer gaat het regenen’, is de eerste vraag die mij bezig houdt. Want dat het gaat regenen is een gegeven. 11.00 uur staan de eerste druppels genoteerd in Buienradar en vanaf het middaguur gaat het helemaal los. Shit, dan zijn de wandeltochten uit de ‘Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug’ gids te lang. Maar was er ook niet een paaltjesroute van iets van 3 uur? Dat zou ik net redden. Dus kleed ik mij vlug aan en wandel de camping af om de paaltjesroute Quatre Bras te lopen. Reistijd vanaf de camping*? 5 minuten. Wandeltijd? 3.5 uur. Genieten maar!


Daar loop ik weer, de ellenlange asfaltweg af langs het Henschotermeer, langs de 80 kilometer per uur weg en naar het kapotte paaltje van de Koeheuvel route van de eerste dag. Nu ik weet dat je helemaal niet linksaf het bospad in moet voor deze paaltjesroute, pak ik het routepaaltje onder de arm en zet hem tegen een boom langs de doorgaande weg. Zo, dat is voor de volgende wandelaars een stuk duidelijker. Voor de Quatre Bras wandeling moet ik de drukke weg oversteken en beland ik op een modderig paadje tussen de rhododendrons. Er zijn al wat sluiproutes aangelegd om de modder te ontwijken maar ik ontkom er niet aan. Het is ondertussen zachtjes begonnen te miezeren en het is nog geen eens 11.00 uur! De capuchon dan maar op en de regenhoes over de rugzak. Het modderige paadje komt uit op een groot open veld met in de verte een statig landhuis. Landgoederen zijn nooit ver weg op de Utrechtse Heuvelrug, dat is duidelijk als ik het bordje van landgoed Den Treek-Henschoten passeer. Ik verruil de smalle wandelpaden voor statige lanen en ellenlange fietspaden door dicht begroeid bos. Perfect nu de regen aanzwelt en ik check of mijn jas deze tweede regendag aan kan.

Het antwoord is ja, al kleurt hij van licht bordeauxrood naar een donkere versie. Het klepje op de muts zorgt ervoor dat de druppels uit mijn ogen blijven maar als de wind aantrekt lijkt het net alsof ik een enorme huilbui heb gehad. Gelukkig is er niemand om dit te aanschouwen, want ook op deze regenachtige dag heb ik de wandelpaden voor mij alleen. De fietspaden ietsje minder, want het fietspad dat ik door het bos volg word gebruikt door de lokale bevolking. Wat een route om te hebben van werk naar huis zeg! Dan komt het restaurant Pyramide van Austerlitz in het zicht en even denk ik weer langs de piramide te mogen lopen. Maar het routepaaltje stuur mij niet de weg over en dus laat ik de piramide links liggen. Wat ik wel mag aanschouwen is een statige koepel op een heuvel die er op deze regenachtige dag ietwat mistroostig bij ligt. De koepel van Stoop leert internet mij, want een informatiebordje is nergens te bekennen. Snel loop ik de heuvel weer af want ik vang hier wel heel veel regendruppels.

Via een mooi groen bospad zet ik de terugreis naar de camping in. Ik ben pas twee en een half uur onderweg maar begin de omgeving te herkennen waar ik loop. Maar deze route was volgens het routepaaltje toch bijna drie uur en driekwartier lang? Als je 3 kilometer per uur loopt ja, want ik herinner mij dat ze deze wandelsnelheid aangehouden hebben voor de routeduur bepaling. De regen zorgt ervoor dat ik de pas erin heb, Buienalarm vertelt mij dat het vanaf 12.00 uur echt gaat plenzen en als ik vervolgens Maps check zie ik dat op nog geen kwartier lopen van de camping ben. Dit ga ik redden! De schattige bospaadjes worden ingeruild voor het asfalt van het fietspad naast de 80 kilometerweg. Ergens verwacht ik nog een onverhard pad in de slaan, misschien wel langs het Henschotermeer? Maar dat zit er niet in, ik loop de route uit over verharde wegen en precies voordat de hemel open barst bevind ik mij weer in mijn warme chalet.

De wandelroute Quatre Bras is een prima wandelroute om de omgeving van camping de Heygraaf eens even goed te verkennen. Er zit veel afwisseling in de wandelpaden, iets minder in de wandelomgeving, het is toch wel veel van hetzelfde. Maar vervelen doet het landgoed den Treek-Henschoten nooit. Daarom een wandelscore 8.1.

  • Bereikbaarheid: 10/10

Je kunt de wandelroute praktisch vanaf de camping starten, te voet notabene. Kom je van verder, dan parkeer je je auto gemakkelijk op het parkeerterrein van het Henschotermeer of pak je de bus en stap je uit bij de bushalte de Heigraaf.

  • Wandelpaden: 7.5/10

Er zit in deze wandelroute misschien wat meer asfalt dan je lief is, vooral het begin en einde zijn even doorbijten. Maar daar tussen is er een mooie afwisseling van brede, statige boslanen en smallere zandpaden. Ga je in het najaar, wees dan voorbereid op wat modder. Hou ook de routepaaltjes goed in de gaten, de kleur van de markering wil wel eens wisselen van beige naar gebroken wit.

  • Dierenvriendjes: 7/10

Weer mocht ik alleen van alle vogels genieten, het andere wild zat vast ergens hoog en droog. Maar dat er ander wild was, viel niet te ontkennen getuigen de vele wildwissels. Een beetje geluk hebben dus!

  • Kluizenaarsgehalte: 8/10

Het zal de regen zijn geweest maar ik ben amper een mens tegen gekomen. Daarnaast zullen de meeste mensen die paaltjesroute lopen niet zo snel voor een route van bijna 4 uur kiezen. Dus ik denk dat je redelijk veilig zit op deze wandelroute als kluizenaar.

*Ik liep deze wandelroute tijdens mijn mini wandelvakantie op de Utrechtse Heuvelrug. Ik verbleef op camping de Heygraaf. Vandaar dat de reistijd deze keer niet vanaf Groningen berekend is maar vanaf de camping.


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Quatre Bras

Wandelafstand:  11km

Startpunt: parkeerplaats Henschotermeer

Parkeergelegenheid: parkeerplaats Henschotermeer

OV start- en eindpunt: bushalte de Heygraaf Woudenberg

Horeca: aan het Henschotermeer

Online routebeschrijving: er is online een routekaart te vinden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s