Franse Put wandelroute
0-5 km, Utrecht

Franse Put ~ 4km

Het is de dag van vertrek en de zon beloofd te gaan schijnen. Dan kan ik niet anders dan eerst nog een wandeling maken, want ik heb de omgeving alleen nog maar door de regendruppels mogen aanschouwen. Dus rij ik om half tien naar de parkeerplaats van de piramide van Austerlitz en kies voor de paaltjesroute met de naam ‘Franse Put’. Reistijd vanaf de camping*? 5 minuten. Wandeltijd? 1 uur en 15 minuten. Genieten maar!


Het is nog rustig op de parkeerplaats, een ander koppel bekijkt de wandelplattegrond en lijkt te besluiten precies dezelfde paaltjesroute te lopen. Hmm. Ik klooi wat met mijn camera om afstand te creëren en als zij aan het eind van het wandelpad zijn begin ik met lopen. De piramide van Austerlitz doemt meteen op aan het eind van het wandelpad maar ik ben eerst afgeleid door houten portretten die hoog in de bomen hangen. Wie zijn zij en waarom hangen ze hier? Een paaltje met de Franse vlag (of Nederlandse het is maar net hoe je het bekijkt) siert het wandelpad. Dan is het tijd voor de laatste selfie met de piramide nu die niet in regendruppels gehuld is. Het koppel loopt wat heen en weer “zijn we nu de route al kwijt?” hoor ik de vrouw zeggen. Het had mijn vriendin kunnen zijn die dit altijd zegt als er een routepaaltje lijkt te missen. Ik lach wat en hoop dat ze snel de route weer vinden. Ik spot het paaltje al en ze verdwijnen het bos in, precies de Franse Put route volgend. Gelukkig kom ik zoveel fotogenieke plekjes tegen dat ze al snel uit mijn zicht verdwijnen en ik mij alleen waan in het bos.

Tranen wellen op in mijn ogen, het is hier ZO MOOI. De kleine heuveltjes, de slingerpaadjes, de brede statige lanen, al het groen. Waarom is dit al mijn laatste dag hier?! Ik zet mijn bril af (heuj, ik hoefde een keer geen daglenzen in!) en veeg het traantje weg. Ik ben pas aan het begin van de wandelroute, ik mag nog even genieten van de Utrechtse Heuvelrug. Dan kom ik aan bij de rand van een heideveld en ik zie blauwe lucht. Blauwe lucht met wolkjes en een zon die er doorheen probeert te komen. Zo blij als een kind neem ik plaats op het bankje om van het uitzicht en vooral de zon te genieten. In de verte zie ik een wandelaar met een hond een bospad inschieten, ik mag ook het bos weer in! Maar niet voordat ik bijna ondersteboven gelopen wordt door een kleine roedel vrolijke honden. Ze gaan vol in de ankers als ze dicht bij mij komen en kijken mij vrolijk aan. De glimlach op mijn gezicht groeit alleen maar meer, ik word ook blij van deze omgeving!

De bospaden veranderen in uitdagende modderpaden en dan herken ik de wandelpaden van de dagwandeling die ik twee dagen eerder maakten. De wandeltocht van 17 kilometer rondom Austerlitz. Maar al snel lijken alle bospaden op elkaar en weet ik niet meer zeker of ik hier al eerder gewandeld heb. Het mooie weer trekt meer mensen naar het bos, een groepje mountainbikers komt luid pratend voorbij en ik spot meer wandelaars. Dan zie ik een parkeerplaats in de verte, ah nee ben ik er nu al? Ik wil nog helemaal niet naar huis! Tot mijn opluchting zie ik dat dit niet mijn parkeerplaats is en sla ik linksaf weer een modderig wandelpad op. De zon verdwijnt langzaam achter het dichttrekkende wolkendek en dan komt er toch ook voor mij een einde aan deze wandeling. De parkeerplaats staat ineens bomvol en vele mensen lopen mij tegemoet. Was die regen van de afgelopen dagen misschien toch zo verkeerd nog niet!

Wandelroute de Franse Put is een prachtige wandelroute voor een kort ommetje rondom de piramide van Austerlitz. Bos, heide, een piramide en alleen maar onverharde wandelpaden. Een waardige afsluiter van mijn mini wandelvakantie. Daarom krijgt deze wandeling een wandelscore 8.8.

  • Bereikbaarheid: 9/10

Met het OV kom je hier niet, maar met de auto is het zo gepiept. Er zijn meerdere parkeervelden waarvoor je niet hoeft te betalen. Ideaal!

  • Wandelpaden: 10/10

De gehele route is onverhard en kent een goede afwisseling tussen brede zandpaden en smalle bospaden. Trek wel waterdichte schoenen aan want in het najaar kunnen de paden veranderen in kleine modderplassen. Al zijn er al veel sluiproutes om die plassen heen ontstaan. De markering is prima, al staat er op 1 punt een wandelpaaltje los tegen een boom aan. Maar met een beetje richtingsgevoel snap je ook wel dat je het kruispunt gewoon moet oversteken. (Anders ga je terug naar waar je zojuist vandaan kwam.)

  • Dierenvriendjes: 8/10

Half tien s’ochtends is eigenlijk al te laat om wild te spotten, dus heb ik helaas geen ree of ander wild mogen spotten. Wel zag ik weer veel goudhaantjes, roodborstjes en waren de spechten druk bezig met holen maken.

  • Kluizenaarsgehalte: 8/10

Als je op tijd op pad gaat kun je genieten van de rust en ruimte. Maar omdat het startpunt zich bevind bij de piramide van Austerlitz en deze zeer populair is kan je zomaar een bomvolle parkeerplaats aantreffen. Dan weet je als kluizenaar al dat het tijd is om rechtsomkeert te maken.

*Ik liep deze wandelroute tijdens mijn mini wandelvakantie op de Utrechtse Heuvelrug. Ik verbleef op camping de Heygraaf. Vandaar dat de reistijd deze keer niet vanaf Groningen berekend is maar vanaf de camping.


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Franse put

Wandelafstand:  4 km

Startpunt: parkeerplaats Pyramide Austerlitz

Parkeergelegenheid: parkeerplaats Pyramide Austerlitz

OV start- en eindpunt: 

Horeca: Pyramide Austerlitz

Online routebeschrijving: er is online een routekaart beschikbaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s