Boswachterspad Ballooërveld
0-5 km, 5-10 km, Drenthe, Drenthe OV

Boswachterspad Ballooërveld ~ 9km

Het is voorjaarsvakantie, het wordt bijna 20 graden en de schaapskudde van Balloo was op het acht uur journaal van maandagavond. Wat doe je dan? Dan stap je om 9 uur s’ochtends in de auto en begin je om half tien met het lopen van de wandelroute om de drukte voor te zijn. Een keer eerder was ik op het Ballooërveld, toen stond de hei in bloei, kan de heide mij ook bekoren in februari? Reistijd vanaf Groningen? 30 minuten. Wandeltijd? 2.5 uur. Genieten maar!


Je kan deze wandelroute op twee punten starten, of bij de schaapskooi van Balloo of vanaf de parkeerplaats Galgenriet. Qua reistijd maakt het weinig uit, maar omdat ik verwacht dat het het drukst zal zijn bij de schaapskooi kies ik ervoor om bij de Galgenriet te parkeren. Om half tien staan er een handjevol andere auto’s en wandel ik alleen het vlonderpad op. De zon schijnt fel in mijn gezicht, er staat een klein briesje, volgens mijn telefoon is het al 13 graden, heerlijk! Het vlonderpad gaat over in een brede zandweg, in de zomer was het hier een stuk zwaarder lopen. Al is het zand ook nu al redelijk mul en is het even aanzetten. Het uitzicht is wijds en ver en ook zonder dat de heide in bloei staat is het indrukwekkend te noemen.

Het duurt niet lang eer ik het eerste keuzepunt bereik, precies op het kruispunt met de Galgenberg staat een routepaal van Staatsbosbeheer. Hier heb je de keuze om een verkorte versie van de wandelroute te lopen van 4.5 kilometer of de volle 9 kilometer aan te gaan. Ik voel wat aan mijn linkerscheenbeen, constateer dat het prima gaat en het nog veel te mooi is om al met een uurtje weer bij de auto te zijn. Ik spot twee mensen met een kinderwagen achter mij (dat moet zwaar lopen zijn in dat losse zand) en hou de pas erin. Ik hou graag de illusie dat ik helemaal alleen in dit gebied ben. Als ik dacht dat ik al op een breed zandpad liep, dan is het volgende pad bijna wel een dubbele snelweg. Dan gaat het routepaaltje naar links en loop ik ineens over een heel smal, kronkelig pad dwars over de heide. “Wow, ho, stop”. Bijna sta ik op een kikker die zich rustig staat op te warm midden op het pad. Ik had de berichten al gelezen dat de adders op het Dwingelderveld alweer actief waren en stiekem was ik al op de uitkijk, maar deze kikker is ook een mooie vondst. Het smalle pad komt uit aan de rand van de heide en dan kijk ik ineens uit op een groot grasland en vliegen de vogels af en aan. Er verschijnen eikenbomen langs het wandelpad en het is een fijne afwisseling van al de heide. Maar al snel leidt de route weer terug naar het Ballooërveld en neemt de drukte toe.

Fietsers, gezinnen, iedereen trekt er op uit. En een Pieterpad wandelaarster, wij kruisen elkaars paden bij een Pieterpad monument. Na wat gepraat te hebben vervolgt zij de route maar niet voor lang, een kudde paarden blokkeert de uitgang. Ze staan pal voor het klaphekje en ik zie de vrouw al aanstalten maken om onder het schrikdraad door te kruipen. Een onmogelijke opgaaf omdat er een slootje tussen zit of een wildrooster, we moeten wel door het poortje. “Ik heb het niet zo op paarden” zegt ze, “o ik heb meer als 10 jaar paardgereden” zeg ik terwijl mijn pennyhart harder begint te kloppen. Het zijn nog redelijk jonge pony’s, die vooral heel nieuwsgierig zijn en met een beetje aanmoediging en wat geduw plaats maken voor ons om er langs te kunnen. De vrouw bedankt mij vriendelijk en al snel scheiden onze wegen. Zij loopt naar de kerktoren van Rolde die ik al van ver had gezien, mijn wandelroute leidt naar de schaapskooi.

De daken van de velen auto’s op de parkeerplaats glinsteren mij tegemoet en hele gezinnen kwebbelen er luid op los. Zucht, hier gaan we dan. Ik neem een kort kijkje bij de schuur, maar die is leeg en als de gezinnen wat verderop zijn loop ik er langzaam achteraan. Voor een klein half uur loop ik midden in een optocht van gezinnen maar bij het volgende keuzepunt blijken maar weinig mensen voor de 9 kilometer te gaan. Gelukkig. En dus loop ik al snel weer alleen. De zon schijnt nog steeds en het uitzicht is nog steeds geweldig, dit boswachterspad is volgens mij in elk jaargetijde een pareltje. Een pareltje met een addertje onder het gras, want er komt een punt dat Staatsbosbeheer je waarschuwt voor eventuele natte voeten. Ik lijk niet geleerd te hebben van mijn wandeling uit het Lauwersmeergebied, want ik kies voor de ‘natte route’. Vooral omdat de tankgracht een leuk stukje is om over te wandelen en omdat ik denk, veel erger als in Lauwersmeer kan het niet worden toch? Hier zijn geïmproviseerde bruggetjes van secuur geplaatste dode boomstammen gemaakt om droog aan de overkant te komen. Het eerste bruggetje is geen probleem, maar de tweede is uitdagender. Twee wandelaars voor mij brengen eerst de hondjes in veiligheid, het ziet er grappig uit en ik kan het niet laten snel een foto te maken van het tafereeltje. De vrouw die de honden naar de overkant bracht had weinig moeite, de tweede vrouw valt bijna, echt bijna, in het water maar weet haar balans terug te vinden. Ik zie dat ze mijn overtocht ook willen aanschouwen maar ik doe alsof ik veel foto’s maak van de omgeving en als ze uit het zicht verdwijnen is het mijn beurt. Het vergt wat concentratie maar ik kom droog aan de overkant en zie dat ik mij aan het einde van de paaltjesroute bevind.

Het Ballooërveld is prachtig als het in de zomer in bloei staat, maar neem op elk ander moment een zonnetje mee en je gaat genieten. Het feit dat je deze wandelroute gemakkelijk kan inkorten tot 4.5 of 6 kilometer maakt het voor iedereen geschikt. Daarom een wandelscore van een 9.

  • Bereikbaarheid: 8/10

Je hebt de luxe om op twee verschillende punten te kunnen starten, beiden hebben een redelijk grote parkeerplaats dus kijk vooral welke het dichtst bij jou in de buurt is. Ben je aangewezen tot het OV, dan moet je wel starten bij de parkeerplaats Galgenriet, omdat alleen daar in de buurt zich een bushalte bevindt.

  • Wandelpaden: 10/10

De route is 100% onverhard en je wandelt over brede, mulle zandpaden, smalle, kronkelende heidepaadjes, door graslanden en over een Duitse tankgracht. Variatie al om. Hou er wel rekening mee dat het in de zomer echt hele mulle zandpaden zijn en als het veel geregend (of gesneeuwd) heeft, het stuk bij de Duitse tankgracht een natte bedoeling kan zijn. Al kan je dan gewoon kiezen voor het droge voeten alternatief. De bewegwijzering is uitstekend en ook de verschillende punten om de route in te korten zijn niet over het hoofd te zien.

  • Dierenvriendjes: 10/10

Een complete schaapskudde en een weiland met semi-wilde paarden waar je doorheen moet, als dierenliefhebber is dit echt een heerlijke route. Daarnaast spotte ik verschillende roofvogels en scheerden kleinere vogels over de hei. Tel daarbij op nog de kikker die ik spotte en je begrijpt waarom ik een 10 voor dit onderdeel geef.

  • Kluizenaarsgehalte: 8/10

Ik wist waar ik aan begon door op de mooiste dag van de voorjaarsvakantie naar het Ballooërveld te vertrekken. Ook al begon ik om half tien met wandelen, toen ik rond een uur of elf bij de schaapskooi aankwam was het al een drukte van jewelste. Even doorbijten en een kleine 20 minuten later had ik alle gezinnen weer achter mij gelaten. Als je een strategische dag en tijdstip uitkiest kun je hier zeker je kluizenaarshart ophalen, daarvoor is het terrein groot genoeg.

Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Boswachterspad Ballooërveld

Wandelafstand:  9km (kan ingekort worden naar 4.5 of 6km)

Startpunt: Parkeerplaats Galgenriet of de schaapskooi Balloo

Parkeergelegenheid: Parkeerplaats Galgenriet of de schaapskooi Balloo

OV start- en eindpunt: bushalte Gasteren Ballooerveld

Horeca: bij de schaapskooi van Balloo

Online routebeschrijving: website Staatsbosbeheer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s