Witte paaltjesroute Ruinen
0-5 km, Drenthe

Witte paaltjes Ruinen ~ 3km

Als ik op een zaterdagmiddag in Meppel moet zijn om mijn nieuwe telefoon op te halen kan ik het niet laten om een korte wandelroute in de buurt op te zoeken. Mijn oog is gevallen op een witte paaltjesroute van 3km door boswachterij Ruinen. De pagina van staatsbosbeheer geeft weinig weg, het heeft notabene dezelfde omschrijving als de oranje paaltjesroute die ik eerder liep. Tijd om mij te laten verrassen dan maar! Reistijd vanaf Groningen? 50 minuten. Wandeltijd? 1 uur. Genieten maar!

Ik schrik mij een hoedje als ik de parkeerplaats in het vizier krijg. De daken van de autos blinken mij tegemoet. O nee, zal ik keren en gewoon een rondje bij de boslounge in Spier maken? Maar er rijdt iemand met haast achter mij en door de druk sla ik toch linksaf richting de parkeerplaats. Ik vind het allerlaatste plekje en manoeuvreer mijn Saxo er tussen. Vlug pak ik mijn tas en wandel naar de wegwijzer. Maar liefst drie paaltjesroutes starten hier, een familiepad van krap aan 1,5km, een route van 6km en mijn witte paaltjesroute van 3km. Als ik de handwijzer met mijn ogen volg valt mijn mond open van verbazing. Ik kijk zo een prachtig heideveld op. Laten we gaan!

Een moeder en dochter, beiden met hun neus op hun scherm geplakt (wat doe je dan in het bos?) lopen mij tegemoet. De grote waterplas die het pad siert hebben ze weten te ontwijken gezien hun blinkende sneakers. Een ander groepje wandelaars komt mij tegemoet lopen maar voordat we elkaar hoeven te begroeten sla ik een pad linksaf de heide op. Een blik over mijn schouder leert dat ik geen andere wandelaars achter mij heb en ik ontspan wat meer. Ik verlaat de heide en zie dan een eenzaam poortje aan de rand van een weiland. Dit begrazingsgebied is duidelijk niet meer in gebruik. Toch moet ik nog even door een ander poortje om aan de rand van een ven te eindigen.

Het blijft toch altijd iets magisch hebben zon water midden in een natuurgebied. Een hardloper passeert mij en als ik even later weer naar achter kijk loopt er ineens iemand in een rode outfit. Waar komt die in vredesnaam vandaan? Ik ga er ongemerkt toch wat sneller van lopen maar zonder resultaat, ik blijf de koploper. De wandelroute is ondertussen het bos ingedoken en slingert wat heen en weer. Voor ik het weet sta ik weer bij het heideveld maar dan aan de andere kant. Drie kilometer is echt niks besef ik mij nu pas. Het heideveld blijft mooi en als ik de parkeerplaats nader zie ik dat hij nu al half leeg is. Heb ik mijn wandeling toch goed getimed!

Deze paaltjesroute is ideaal voor even een blokje, een frisse neus halen. Laat je niet afschrikken door een volle parkeerplaats. Ik kwam maar een handjevol mensen tegen. Deze wandelroute krijgt van mij als wandelscore een 7.3

  • Bereikbaarheid: 8/10

Vergeet maar dat je hier komt met het OV. De auto is noodzakelijk maar daar kom je dan ook heel makkelijk mee aangereden. De parkeerplaats is niet enorm maar er zijn in de buurt nog genoeg andere parkeergelegenheden.

  • Wandelpaden: 9/10

De route is 100% onverhard dus dat is al een enorm pluspunt. Je loopt over smalle heidepaadjes, langs een ven over zachte bospaden terug naar de heide. De markering is uitstekend, verdwalen onmogelijk.

  • Dierenvriendjes: 6/10

De dierenvriendjes hebben zich amper laten zien. Al was het tijdstip ook niet ideaal zo midden op de dag. Wel waren er nog genoeg vogeltjes om mij te vergezellen.

  • Kluizenaarsgehalte: 6/10

Ondanks dat ik niet zo heel veel mensen ben tegen gekomen sprak de parkeerplaats boekdelen. Dit is geen wandelroute voor een kluizenaar, in ieder geval niet in het weekend.

Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: witte paaltjesroute Ruinen

Wandelafstand:  3 km

Startpunt: parkeerplaats Bovenveen

Parkeergelegenheid: parkeerplaats Bovenveen

OV start- en eindpunt: 

Horeca: iets verderop de Ruinerweg is er een horeca gelegenheid “Picknick Drenthe”

Online routebeschrijving: website Staatsbosbeheer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s