0-5 km, 5-10 km, Drenthe

Beleef het Bos Borger ~ 5km

Ondanks dat ik er al een flinke ochtendwandeling op heb zitten kan ik, het na het inpakken van al mijn spullen*, niet laten om de auto even verderop op de parkeerplaats van het Buitencentrum Boomkroonpad te parkeren en nog een laatste wandeling te maken. Gisteravond liep ik al een stukje van de paaltjesroute, maar bij gebrek aan daglicht heb ik de wandeling halverwege moeten staken. Het eerste stuk beloofde veel goeds en dus kwam het zo dat ik om 12 uur s’middags op een zonnige woensdag in april de “Beleef het Bos” wandeling liep. Reistijd vanaf Groningen? 40 minuten. Wandeltijd? 1.5 uur. Genieten maar!

Het mooie weer in combinatie met de allereerste versoepelingen van de corona maatregelen zorgen ervoor dat ik een blinkend parkeerterrein op rij. Nu de horeca weer beperkt open mag zijn vele gezinnen afgereisd naar Drouwen om van de natuur te genieten. Gelukkig is het parkeerterrein groot en vind ik zonder problemen een plekje. Ik weet nog ongeveer waar ik de route had opgepikt de avond ervoor en dus besluit ik die kant op te lopen in plaats van naar het officiële startpunt te gaan. Zo snij ik mooi wat andere mensen af en loop ik al snel in stilte het bos in. Als ik op een breed zandpad uitkom werp ik een blik naar links en zie ik de inrit van het natuurkampeerterrein liggen. Bingo! Ik heb de paaltjesroute gevonden. Nummer 3 staat er onder de blauwe pijl, lang heb ik gedacht dat het het aantal kilometers aangaf dat je erop had zitten. Maar logica leert dat dit niet juist is omdat de cijfers elkaar soms heel snel en soms juist heel langzaam op volgen. De cijfers corresponderen met stukjes tekst uit de informatieflyer die je bij het officiële startpunt had kunnen meenemen. Ik doe het zonder uitleg en slinger het bos in.

De naam van de wandelroute is perfect uitgekozen, de slingerende bospaadjes voeren je steeds dieper het bos in. Met de felle zon erbij ontstaan er sprookjesachtige beelden op mijn camera schermpje en ik geniet met volle teugen van het bos. Ineens valt mijn oog op een balletje onder een baby dennenboom, waarom ik dit opmerk, geen idee. Maar tot mijn vreugde bleek ik uilenballen gevonden te hebben, 4 stuks maar liefs! Meteen schiet mijn blik omhoog, alsof ik verwacht de uil trots boven mij te zien zitten op een tak. Vroeger op de basisschool nam een klasgenootje wel eens uilenballen mee van de boerderij, maar zelf heb ik ze nog nooit gevonden. Om er toch zeker van te zijn dat het uilenballen zijn, raadpleeg ik snel google en haal ik 1 balletje alvast uit elkaar. Kleine veertjes komen te voorschijn en als de afbeeldingen in Google zijn geladen weet ik het 100% zeker, dit zijn uilenballen. Cool! Ik heb geen zakjes of iets mee, dus laat ik ze voorzichtig in het zijvakje van mijn rugtas glijden zodat ik mijn vriendin kan verrassen. Dit is nog eens het bos beleven!

De wandeling kan voor mij eigenlijk al niet meer stuk, ik hou van de wandelpaden en de rust die er heerst in het bos. Ik kom geen enkele andere wandelaar tegen, ondanks de drukte op de parkeerplaats. Na een wat opener stuk in het bos loop ik een donker dennenbos in. Als je je even wat heuvels inbeeld waan je je zo eventjes in het Zwarte Woud. Ik krijg het niet mooi op de foto en misschien zeg je, Zwarte Woud? Waar zie jij het Zwarte Woud? Als je er loopt begrijp je pas wat ik bedoel. Even verderop wordt mijn aandacht getrokken door een enorme mierenhoop. Echt enorm! Ik verwacht wonderen krioelende mieren maar het valt best wel mee. Of ze zijn allemaal op pad, op zoek naar nieuwe naalden, of er heeft een gewelddadige coupe plaats gevonden want zo groot en hoog als deze hoop is, zo weinig mieren zijn er in verhouding te bekennen. Eerder dan mij lief is hoor ik kinderen gillen en zie ik ze in de verte rondrennen. Dat betekent dat ik aan het einde van de wandelroute ben gekomen, wat gingen deze 5 kilometer snel voorbij. Te snel, voor de schoonheid van deze wandelroute. Zoals je kan horen ben ik erg enthousiast over deze paaltjesroute, daarom krijgt hij van mij een wandelscore 9.

  • Bereikbaarheid: 9/10

Laat de OV kaart maar thuis, helaas rijdt er geen bus langs het Buitencentrum. Maar gelukkig is het heel goed aan te rijden met de auto vanuit twee richtingen en is er een enorme parkeerplaats waar je makkelijk de auto kwijt kunt.

  • Wandelpaden: 10/10

De route is 100% onverhard en bevat echt een heleboel mooie slingerende bospaadjes. Je moet wel even goed opletten waar je je voeten neerzet, want er zijn genoeg boomwortelen die je graag doen struikelen. De markering is uitstekend en als je een informatieflyer bij de start meeneemt kan je ook nog een boel leren over hetgeen wat je onderweg tegen komt.

  • Dierenvriendjes: 8/10

Om 12 uur s’middags hoef je niet heel veel wild te verwachten. Maar tijdens mijn avondwandeling spotte ik op deze wandelroute een ree die op zijn gemak in de berm van het wandelpad stond te grazen. Ze zijn er dus wel! Ik vond halverwege de route notabene uilenballen wat betekent dat er ook uilen moeten zitten. Wil je dus echt het bos beleven, ga dan vroeg in de ochtend of later in de avond op pad. Met maar 5 kilometer op de teller zou je voordat het echt pikkedonker is weer bij de auto moeten kunnen zijn.

  • Kluizenaarsgehalte: 9/10

Zo vol als de parkeerplaats was, zo leeg was het in het bos. Het is een kwestie van goed timen en een beetje geluk hebben. Ik verwacht dat het in het weekend wel eens druk zou kunnen zijn op deze paaltjesroute, maar ga je op een doordeweekse dag, dan kan je het rijk voor je alleen hebben.

*Ik liep deze wandelroute tijdens mijn mini kampeeravontuur op Natuurkampeerterrein Borger. De wandelroute kan je makkelijk vanaf het Natuurkampeerterrein starten.

Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Beleef het Bos

Wandelafstand:  5km

Startpunt: Buitencentrum Boomkroonpad Drouwen

Parkeergelegenheid: Buitencentrum Boomkroonpad Drouwen

OV start- en eindpunt: 

Horeca: Paviljoen de Woudstee

Online routebeschrijving: website Staatsbosbeheer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s