5-10 km, Drenthe

Erfgoed Drouwen ~ 9km

Hoe start je je mini kampeeravontuur* nou beter als met een mooie wandeling door de omgeving. Een snelle blik op het infopanel op het kampeerterrein leert dat er een mooie paaltjesroute van 9 kilometer loopt niet ver van de camping. “Erfgoed wandeling”, stond die niet ook nog op mijn wishlist? Tijd om hem maar eens te gaan lopen. Reistijd vanaf Groningen?40 minuten. Wandeltijd? 3 uur. Genieten maar!

Ik verlaat het kampeerterrein aan de achterkant, sla linksaf, op het volgende kruispunt ga ik rechts en al snel word ik begroet door het bruine routepijltje. Ik blijf bruin een beetje een rare kleur voor een paaltjesroute vinden, het is wel een hele erg schutkleur, focus dus! Voor mij lopen hele groepen mensen, maar ik vind ze niet het type dat 9 kilometer wandelt (dat voel je gewoon als wandelaar)en als mijn routepaaltje een weg naar rechts aangeeft en iedereen recht door blijft wandelen haal ik opgelucht adem. Het wordt geen file lopen! Voor ik het weet staat ik voor een enorme vlakte, het Drouwenerveld. He, liep ik hier ook niet langs tijdens de paarse paaltjesroute ‘Heide en Vennen? Als ik een paars schildje tegen kom worden mijn vermoedens bevestigd. Maar die route gaat niet dwars over het veld en de Erfgoed route wel. Dus open ik het klaphekje en wandel het wijdse landschap tegemoet. Huh, koeien? Zwart-witte koeien staan verderop wat te grazen, zijn dit niet gewoon onze Hollandse melkkoeien? Je verwacht ze niet zo snel als natuurgrazers, maar waarom ook niet? Een kalfje staat midden in een vennetje, tja, wat te doen eigenlijk? Water drinken, grassprietjes plukken en vooral lekker lol hebben. Ik geniet eventjes van het tafereel maar voel mijn inwendige klok tikken. Het is al 3 uur s’middags, normaal gesproken ben ik dan juist klaar met wandelroutes en deze ben ik net begonnen! Het wandelpad slingert over het veld, langs een kudde heideschapen die rustig grazen en komt uit bij een water. Het Lunsveen leert het routebord. Die wandeling wil ik ook wel lopen!

Het is echt een schitterende dag en bij elke foto die ik neem hoor ik in mijn hoofd ‘ah, wat mooi, ah alweer zo’n mooi shot’ en ik hoef er amper moeite voor te doen. De natuur doet het zelf! Ik wandel over smalle en bredere bospaden, langs felgroene lariksen en opkomende varens. Ondertussen wandel ik zonder jas maar als ik op de grens van bos en weiland aanbeland is de wind toch wat fris. Ik wandel stevig door want de jas ‘even’ aandoen is weer zo’n gedoe. Zoals het een goede wandelroute in Drenthe betaamd kom ik langs een hunebed, het laatste hunebed waar opgravingen gedaan zijn. Wat er precies gevonden is verteld het informatiebord niet, zonde. De paaltjesroute duikt weer het bos in waar het meteen een paar graden warmer is. Het frisse groen, de felle zonnestralen, ik kan er maar niet over uit hoe prachtig het allemaal is. Als de route vervolgens uitkomt bij een plas besluit ik even te genieten van de dag. Omdat er geen bankje in de buurt is loop ik zo ver naar het water als het kan en ga dan zitten. WAT een uitzicht. Alsof je je in Scandinavie begeeft. De Heide en Vennen wandeling komt ook langs dit water, maar tijdens die wandeling hadden we geen moment van rust gepakt. Daarom blijf ik nu extra lang zitten.

Toch komt er een moment dat ik weer verder moet, ik zeg dag tegen de schaapjes en loop een heel stuk samen met de paarse paaltjesroute. Ik kom uiteindelijk uit bij het Bezoekerscentrum Boomkroonpad, het officiële startpunt van de wandelroute. Ik moet nog een stukje verder, over een breed zandpad die uitkomt bij de verharde weg. Deze steek ik over en na wat slingers kom ik uit bij het kruispunt dat terugleidt naar de camping. Het was een heerlijke wandelroute, een perfect begin van het mini kampeer- en wandelavontuur. De wandelscore is een 9.1.

  • Bereikbaarheid: 9/10

Het Buitencentrum Boomkroonpad is niet met het OV te bereiken en dus kun je deze wandeling alleen maken door er met de auto te komen. Er is meer dan genoeg parkeergelegenheid bij het bezoekerscentrum. Sta je op het natuurkampeerterrein Borger, dan is het maar een paar minuten lopen om de route op te pikken niet ver van het officiële startpunt.

  • Wandelpaden: 9/10

Afgezien van de autoweg die je oversteekt is de rest van de route onverhard. Er is een mooie afwisseling van smalle, slingerende paden en wat bredere bospaden. De markering is perfect en daarmee de kans op verdwalen nagenoeg 0. Let wel goed op, want de bruine paaltjesroute heeft wel een hele goede schutkleur.

  • Dierenvriendjes: 10/10

Koeien, twee verschillende groepen schapen, een hele watervogel ontmoetingsplek op het Lunsveen en natuurlijk je gebruikelijke vogels in het bos. Als dierenliefhebber kom je zeker aan je trekken op deze wandelroute.

  • Kluizenaarsgehalte: 8.5/10

Het gemiddelde gezin zal niet zo snel 9 kilometer uitzoeken om te wandelen en voor de fervente wandelaar is 9 kilometer misschien juist aan de lage kant. Dus in theorie is dit een prima wandeling voor de kluizenaars onder ons. Het kan wat druk zijn aan het begin en het einde van de route omdat het deels samenloopt met de kortere ‘Heide en Vennen’ wandeling. Kies een tactische dag (doordeweeks, geen feestdag, lekker vroeg of juist later op de dag) en je kan je de koning te rijk voelen.

*Ik liep deze wandelroute tijdens mijn mini kampeeravontuur op Natuurkampeerterrein Borger. De wandelroute kan je makkelijk vanaf het Natuurkampeerterrein starten.

Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Wandelroute Erfgoed

Wandelafstand:  9km

Startpunt: Buitencentrum Boomkroonpad Drouwen

Parkeergelegenheid: Buitencentrum Boomkroonpad Drouwen

OV start- en eindpunt: 

Horeca: Paviljoen de Woudstee

Online routebeschrijving: website Staatsbosbeheer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s