0-5 km, Drenthe, Drenthe OV

Lunsveen ~ 3.5km

Tijdens de Erfgoed wandeling kwam ik al langs het Lunsveen en zag ik het bordje die deze paaltjesroute aangaf. Dus toen ik de volgende ochtend om zeven uur al wakker was, besloot ik mijn ontbijtje in te pakken en naar het Lunsveen te wandelen om daar de dag goed te beginnen. 3.5 kilometer, een prima afstand voor een ochtendwandeling, of niet dan? Reistijd vanaf Groningen?40 minuten. Wandeltijd? 1 uur. Genieten maar!

Vanaf de camping* is het ongeveer 20 a 30 minuutjes lopen, dwars over het Drouwenerveld naar het stenen bankje aan het Lunsveen. Ik schenk mijn thee in, open de bak Griekse yoghurt en geniet, wat een manier om je woensdag te beginnen. Als je dacht dat het er heerlijk rustig was had je het mis. Het is een af en aan vliegen van ganzen en eenden die meteen luidruchtig hun territorium afbakenen. Het levert een mooi schouwspel op en als er een moedereend met haar kroost recht voor mijn neus voorbij komt zwemmen explodeert mijn hart bijna van geluk. Bijna een uur later besluit ik te beginnen met de wandelroute. Ik maak rechtsomkeert en verlaat het Lunsveen en wandel een smal pad naast een afrastering op. De rode paaltjesroute gaat ook dwars over het Drouwenerveld, waar koeien en schapen rustig naast elkaar grazen. Er is een klein kalfje in de kudde, die continu nieuwsgierig mijn kant op kijkt. Ik weet dat ik afstand moet houden, maar toch is het moeilijk om zo’n schattig kalfje van een afstandje te moeten blijven bekijken. Maar als een deel van de kudde rechts van het pad rustig ligt te herkauwen en links van het pad twee grote jongens staan de grazen moet ik toch even slikken. Deze koeien hebben hun hoorns nog, en dan worden het ineens toch ietwat gevaarlijkere dieren. Maar ze keuren mij geen blik waarde en zonder problemen vervolg ik de route.

De lucht is strakblauw en het landschap wijds, een prachtige combinatie. Na uitgesleten wandelpaden op het Drouwenerveld loop ik ineens over een groen bospad. De lente is echt goed begonnen en de felle kleuren groen stralen je tegemoet. Soms wordt het felle groen afgewisseld met het donker groen van de naaldbossen. Onderweg kom ik geregeld de bruine markering van de Erfgoed route tegen, maar omdat ik in tegengestelde richting loop blijft het vaak toch een raadsel waar ik nu precies heen ga. Een leuk raadsel, want niks is leuker dan verrast te worden door mooie wandelpaadjes en die zijn er op deze wandelroute meer dan genoeg. De paaltjesroute loopt een flink stuk door het bos maar komt uiteindelijk weer uit bij het Lunsveen. Ook aan deze kant van het water staat een bankje, een houten bankje dit keer en ik kan het niet laten om er even plaats te nemen en de dieren te aanschouwen. Het is echt een drukte van jewelste op dit water. Dit is eigenlijk het officiële startpunt van de wandelroute maar omdat ik aan de andere kant van het Lunsveen begonnen ben moet ik nog een stukje om het water heen voor ik weer terug kan lopen naar de camping.

De Lunsveenroute is zeer geschikt als ochtend of avondommetje. Met zijn 3.5 kilometer ben je nog geen uur onderweg en kom je een zeer gevarieerd landschap tegen. Er grazen, koeien en heideschapen op het Drouwenerveld en het Lunsveen blijkt een ware verzamelplek te zijn voor verschillende watervogels. Aan dierenvermaak dus geen gebrek. Daarom krijgt deze wandelroute van mij een wandelscore 9.3.

  • Bereikbaarheid: 9/10

Vanaf Natuurkampeerterrein Borger is het makkelijk aanlopen, reken dan wel bijna 2 kilometer extra, maar je loopt dwars over het Drouwenerveld en dat is echt geen straf. Kom je met de auto, dan kan je in theorie de keiweg oprijden vanaf de Rolderstraat en je auto in de berm parkeren. Kom je met het OV, dan stap je uit bij de bushalte ‘Borger Camping’ en loop je zo naar het Lunsveen. Ideaal dus!

  • Wandelpaden: 9/10

De route is 100% onverhard en loopt merendeels over smallere paden. Niet heel smal, maar ook niet de brede bospaden die je wel eens tegenkomt. Er zijn niet heel veel kronkelige paadjes, maar wel genoeg bochtjes die het alles een speelse twist geven. De markering is uitstekend.

  • Dierenvriendjes: 10/10

Koeien, schapen, eenden, ganzen, zangvogels, je komt ze allemaal tegen op deze tamelijk korte wandelroute. Houdt ten alle tijde 25 meter afstand en laat de dieren vooral met rust. Hoe schattig de kalfjes en lammetjes er ook uit zien, de hoorns van de mama’s doen je meer pijn dan je lief is. Haha.

  • Kluizenaarsgehalte: 9/10

Ik wandelde deze route nagenoeg alleen, in de verte zag ik een hardloper, dat was alles. Natuurlijk blijft het een kwestie van geluk hebben, maar omdat deze wandelroute online niet op de website van Staatsbosbeheer is te vinden zullen veel mensen hem ook niet zo snel wandelen.

*Ik liep deze wandelroute tijdens mijn mini kampeeravontuur op Natuurkampeerterrein Borger. De wandelroute kan je makkelijk vanaf het Natuurkampeerterrein starten.

Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Wandelroute Lunsveen

Wandelafstand:  3.5km

Startpunt: parkeerplaats Lunsveen

Parkeergelegenheid: Lunsveen

OV start- en eindpunt: bushalte ‘Borger Camping’

Horeca: 

Online routebeschrijving: –

2 gedachten over “Lunsveen ~ 3.5km”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s