Drenthepad, OV bereikbaar

Drenthepad Schoonloo-kamp Westerbork~ 11km

Ik heb heerlijk geslapen in de AirBnB in Grolloo en mijn voeten zijn goed uitgerust voor de nieuwe wandeldag. Heel veel kilometers staan er niet op het programma, een krappe 11 kilometer, zo’n 3.5 a 4 uurtjes lopen. Een bijzondere wandeling wordt het wel, ik start deze etappe namelijk op Kamp Westerbork. Ja, ik weet het, de titel van de blog suggereert dat ik in Schoonloo begon en dat deed ik technisch gezien ook. Ik parkeerde de auto op de parkeerplaats van het Elpermeer en sprong op de fiets naar de parkeerplaats van kamp Westerbork. Reistijd vanaf Groningen? 50 minuten. Wandeltijd? 4 uur. Genieten maar!


Het is ietwat druilerig weer en als ik in de buurt kom van kamp Westerbork versterkt het de sfeer alleen maar meer. Het voelt altijd wat onbehagelijk, kamp Westerbork. Het fietspad komt uit voor de ingang van het kamp en vanaf daar is het een rechte weg naar de parkeerplaats. Er staan toch al een tiental auto’s op de parkeerplaats en als ik mijn fiets parkeer voel ik de druk om snel op pad te gaan. Ik beland achter twee oudere dames want het Drenthepad laat je over het Melkwegpad lopen en dat is ook het pad dat vele mensen volgen naar kamp Westerbork. Onderweg staan er allemaal informatieborden over ons sterrenstelsel, kom je langs verschillende ‘doe activiteiten’ voor kinderen (waar ik uiteraard zelf ook aan mee doe) en eindig je bij de enorme radiotelescopen van Astron. Ondanks dat ik ze al meerdere malen heb mogen aanschouwen blijven ze indrukwekkend.

Wat ook indrukwekkend blijft is kamp Westerbork. Vroeger ben ik hier wel eens geweest als basisschool uitje en de laatste paar jaar liep ik er wel eens langs tijdens wandelroutes rondom Hooghalen. Maar het Drenthepad gaat dwars over het terrein heen, langs de opgestelde treinwagon, een herbouwde barrak en naar het symbool van kamp Westerbork, de treinrails. Markering ontbreekt op het terrein, wat eigenlijk niet meer dan logisch is want het voelt wat vreemd om een rood met geel plakkaat te zien op een boom of paaltje op dit terrein. Ergens had ik het gevoel gewoon dwars te moeten oversteken en dat was helemaal correct. Waar het kamp vroeger compleet omheind is geweest om kans op onstnapping onmogelijk te maken, zo gemakkelijk loop je nu het terrein af. Geen bordje met ‘u verlaat nu kamp Westerbork’, nee, je staat zomaar achter het nationaal monument, op een breed graspad en loopt zo verder het bos in.

De miezer is ondertussen opgehouden en het voelt wat symbolisch aan, het zwaarste gedeelte van deze etappe zit erop. Ik herken het fietspad waarover ik nog niet heel lang geleden fietste en weet enigszins wat mij te wachten staat. Zoals een uitkijktoren die ik graag laat voor wat het is, al die treden naar boven trekken mij nooit zo aan en een lang zandpad naast het fietspad. Ik pak er voor de zekerheid even het boekje bij, want ik vind de markering wat schaars en zie dat ik op het volgende kruispunt de zandweg mag verlaten en een ander fietspad mag volgen. Het is stil in de bossen, de fietstoeristen hebben Drenthe nog niet bereikt. Niet veel later mag ik het bospad weer op en voel ik mij nietig tussen de hoge bomen die het wandelpad flankeren. Wat een omgeving om te wandelen zeg.

Dan valt er langzaam een kwartje, niet uit mij broekzak, wel in mijn hoofd. Is dit niet de omgeving van de Veenpluisroute? Als ik voorbij de parkeerplaats loop en het pad met de rode paaltjes op loop weet ik het zeker, dit is de Veenpluisroute. Zal het Drenthepad dan ook over dat mooie vlonderpad gaan? Stiekem heb ik hoop maar eigenlijk weet ik dat het niet het geval zal zijn. In de Facebookgroep heb ik 0 foto’s gezien van het beroemde vlonderpad en ik kan mij niet voorstellen dat niemand er geen foto van zou maken. De etappe gaat inderdaad niet over het vlonderpad, jammer, en voor ik het weet ben ik ook bij het einde van deze etappe. Ik was even vergeten hoe dicht deze wandelroute bij het Wolvenspoor loopt en dus loop ik niet veel later mijn auto tegemoet. Dan besef ik mij dat dit de allerlaatste keer is dat ik met de auto (en de fiets) een etappe van het Drenthepad loop. De laatste etappe zal ik met het openbaar vervoer doen, zoals ik het een jaar geleden ook begonnen was. Als ik bij de parkeerplaats van kamp Westerbork mijn fiets achter op de auto zet wordt ik toch wat sentimenteel. Dit was het dan… maar er staat mij gelukkig nog 1 etappe te wachten. Deze etappe krijgt van mij in ieder geval een wandelscore van 7.8

  • Bereikbaarheid: 8/10

Ook bij deze etappe duurt een reis met het OV een eeuwigheid. Het is niet onmogelijk, alleen is het reizen tussen beiden plekken een reis van bijna 2 uur. Schoonloo bereik je bij de bushalte rotonde en vanaf daar is het nog bijna 2 kilometer tot het startpunt. Kamp Westerbork heeft een bushalte maar je kan de etappe ook starten (of eindigen) bij de bushalte van Hooghalen. Kom je met de auto, dan parkeer je gratis bij beiden parkeerplaatsen en van ruimtegebrek zal bij kamp Westerbork geen sprake zijn.

  • Wandelpaden: 8.5/10

Een etappe met veel onverharde paden, verwacht een mooie afwisseling van zand- en bospaden. Aan asfalt ontkom je helaas niet, van smalle fietspaden tot de brede asfaltweg die naar het kamp leidt en je door het kamp brengt.

  • Dierenvriendjes: 6/10

Het was een etappe met maar weinig dierenvriendjes. Eigenlijk waren het alleen de gebruikelijke vogeltjes die mij vergezelden. Maar er is zeker kans om wild te spotten in de bossen rondom Schoonloo en kamp Westerbork, je moet alleen een beetje geluk hebben.

  • Kluizenaarsgehalte: 8.5/10

Ik kwam voornamelijk andere mensen tegen in de omgeving van kamp Westerbork, zodra ik het terrein af liep, liep ik de stilte weer tegemoet. Kluizenaars kunnen in deze omgeving heerlijk genieten.


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Drenthepad etappe Schoonloo-kamp Westerbork

Wandelafstand:  11 km

Startpunt: parkeerplaats aan de Zwatte in Schoonloo of parkeerplaats kamp Westerbork

Parkeergelegenheid: De parkeerplaats aan de Zwatte in Schoonloo of de parkeerplaats van het herinneringscentrum kamp Westerbork

OV start- en eindpunt: bushalte rotonde Schoonloo of bushalte Hooghalen

Horeca: In Schoonloo zelf is verschillende horeca en bij het herinneringscentrum kamp Westerbork is horeca. (Deze laatste is ivm corona gesloten)

Online routebeschrijving: Website wandelnet maar koop vooral het boekje van deze LAW wandelroute

Een gedachte over “Drenthepad Schoonloo-kamp Westerbork~ 11km”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s