Friesland, OV bereikbaar

Olterterp ‘Wandelvanuit’ ~ 9km

Op deze wandelroute van ‘Wandelvanuit’ wandel je door de prachtige omgeving van het Friese Olterterp en Beetsterzwaag. Het is een bosrijk gebied met imponerende bomenlanen en vele waterpartijen. Als je denkt: goh dit lijkt wel een landgoed, dan ben je waarschijnlijk op Landgoed Lauswolt aanbelandt. Voel je even misplaatst als je dwars over een golfterrein gestuurd wordt en haal opgelucht adem als je weer tussen de hoge dennenbomen wandelt. Op het eind van de wandelroute wacht je een schitterende verrassing in de vorm van houtsnijkunstwerken in heuse bomen. Genieten maar!

Benieuwd naar mijn wandelavontuur? Lees dan hieronder verder. Meer geïnteresseerd in het praktische gedeelte? Klik dan HIER.


Als ik de auto het parkeerterrein van hotel/restaurant ‘Het Witte Huis’ op rij begint er een lampje te branden. Dit herken ik, hier kwam ik ook langs tijdens de Groene Wisselwandeling, goed, ik heb een herkenningspunt. Maar in plaats van de bekende kant op te lopen moet ik de straat oversteken en richting de Sint Hippolythuskerk lopen. Meteen hoor ik in mijn hoofd ‘o wauw!’ als ik de prachtige bomenlaan in loop. Ik weet net op tijd een foto te maken voor er een groepje Nordic-Walking vrouwen de bocht om komt. Ik wandel langs het kerkje, een bemand ooievaarsnest en langs grote luxe huizen. Na huisnummer 3 moet ik het bos in en daar blijf ik eventjes hangen want er komt me toch een regenbui over. Ik spot een hut gemaakt door kinderen en besluit erin te kruipen, waar die bouwwerkjes wel niet van pas komen! De bui duurt niet heel lang en dan mag ik even het decor van ‘The Sound of Music’ in. Er loopt een wandelpad dwars door de weilanden heen waar koeien grazen en als je je ogen wat dicht knijpt kun je bijna een hoogteverschil ontdekken. Lang duurt mijn bezoekje niet, voor ik het weet sta ik alweer aan de overkant en mag ik het donkere bos weer in.

De wandelroute loopt een stukje door Beetsterzwaag, heel veel zie je eigenlijk niet van het dorp. Waar je wel veel van ziet is het landgoed Lauswolt en de bijbehorende golfbaan. Wat een plek voor een golfbaan zo midden in het bos. Het contrast tussen het strak gemaaide gras en mijn wandelpad is groot, er wordt mij ook vriendelijk verzocht op de wandelpaden te blijven en de golfbaan niet te betreden. Het is dan ook niet moeilijk om te wandelroute te volgen. Maar als ik het landgoed verlaat gaat het toch eventjes mis. Ik neem een afslag te vroeg en stiekem zei mijn gevoel al dat ik fout zat. Als ik niet veel later een bankje tegenkom besluit ik daar wat water te drinken en de routebeschrijving nog eens te checken. Mijn gevoel was juist, ik moet nog veel verder doorlopen en op een echt kruispunt het pad naar rechts nemen. Eenmaal op het juiste pad aangekomen ben ik blij dat ik mijn nieuwe wandelschoenen aan heb want het staat hier toch aardig blank. Droog haal ik de overkant en loop ik in de richting van ‘de Witte Mar’. Het is mij eerst onduidelijk wat de zeecontainers bij dit meer doen maar het informatiebordje legt uit dat dit een populaire schaatsplas is. En ik snap wel waarom, wauw! Er is niet lang geleden een houten vlonder aangelegd als mooi nieuw wandelpad en praktisch om als bankje te fungeren voor alle schaatsers. Ik vind het jammer dat de route niet over het vlonder pad gaat maar oké, kronkelende bospaadjes om de plas heen kunnen ook mijn goedkeuring wegdragen.

Misschien ben ik afgeleid door de kronkels, maar ik raak hier de route kwijt. Eerst loop ik te ver door om de plas heen, als ik de routebeschrijving check en zie dat de houten boomstammen in de grond naast het MTB pad de afscheiding zijn waar ze het in de beschrijving over hebben, wandel ik terug en pak ik daar voor mijn gevoel de route weer op. Alleen pak ik ook hier weer een pad te vroeg naar links. Naar mijn mening was het een groot pad alleen zag ik die verharde weg niet, maar horen deed ik hem wel. Ik besluit het pad te volgen en aan het einde rechtsaf te slaan en het MTB pad te volgen. Deze komt inderdaad ook uit op de grote weg en vanaf daar kan ik de wandelroute weer oppakken bij punt 5. Maar ook in punt 5 gaat het weer mis, ik pak de verkeerde driesprong en na echt wel een kilometer rechtdoor te hebben gelopen besluit ik dat ik ook hier weer mis zit. Wel spotte ik nog een viertal Mandarijneenden in de sloot naast het pad, was de detour toch nog ergens goed voor. Ik wandel terug, kom een volgende driesprong tegen en loop hier rechtdoor. Op een soort van goed geluk (en mijn uitermate juiste gevoel voor richting) wandel ik richting het meer met de uitgehakte beelden en vanaf daar kan ik de routebeschrijving weer helemaal correct volgen terug naar de auto.

Het was de eerste keer dat ik een wandelroute van Wandelvanuit liep en dat ging zoals je kon lezen niet helemaal zonder slag of stoot. Verdwaald ben ik zeker niet geraakt, betoverd door de omgeving zeker wel. Beetsterzwaag en Olterterp zijn echt prachtige dorpen om vanuit te wandelen. Met deze wandelroute loop je echt over de mooiste bospaadjes, langs vennetjes en heidevelden maar vooral door machtig mooie lanen.


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Wandelvanuit Olterterp

Wandelafstand: 9 km

Kleur paaltje: 

Startpunt: Hotel Restaurant ‘Het Witte Huis’

Parkeergelegenheid: parkeerplaats bij hotel restaurant ‘Het Witte Huis’

OV start- en eindpunt: bushalte Olterterp

Honden toegestaan: ja, aangelijnd

Horeca: hotel restaurant ‘Het Witte Huis’ en in Beetsterzwaag bevindt zich horeca

Online routebeschrijving: website Wandelvanuit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s