5-10 km, Friesland, Friesland OV

Wandelvanuit Olterterp ~ 9km

Ik werk als barista in de stad en heb een aantal vaste gasten die weten van mijn wandelavonturen. Sommige lopen wandelingen naar aanleiding van mijn blog en anderen tippen mij over mooie wandelgebieden. Zo gebeurde het dat er een vaste gast binnen kwam en vertelde dat ze afgelopen weekend in Beetsterzwaag had gewandeld. Oja, dat bestaat ook nog! Ik liep er eerder al eens een Groene Wisselwandeling en was toen al verbaasd door de schoonheid van de omgeving. Eenmaal klaar met mijn werkdag tikte ik op Google ‘wandelen Beetsterzwaag’ in en kwam deze wandelroute te voorschijn. De routemaker was compleet nieuw voor mij, dus maar eens zien hoe deze wandeling zou gaan. Reistijd vanaf Groningen? 35 minuten. Wandeltijd? 3 uur. Genieten maar!

Als ik de auto het parkeerterrein van hotel/restaurant ‘Het Witte Huis’ op rij begint er een lampje te branden. Dit herken ik, hier kwam ik ook langs tijdens de Groene Wisselwandeling, goed, ik heb een herkenningspunt. Maar in plaats van de bekende kant op te lopen moet ik de straat oversteken en richting de Sint Hippolythuskerk lopen. Meteen hoor ik in mijn hoofd ‘ahhhh wauw!’ als ik de prachtige bomenlaan in loop. Ik weet net op tijd een foto te maken voor er een groepje Nordic-Walking vrouwen de bocht om komt. Ik wandel langs het kerkje, een bemand ooievaarsnest en langs grote luxe huizen. Na huisnummer 3 moet ik het bos in en daar blijf ik eventjes hangen want er komt me toch een regenbui over. Ik spot een hut gemaakt door kinderen en besluit erin te kruipen, waar die bouwwerkjes wel niet van pas komen! De bui duurt niet heel lang en dan mag ik even het decor van ‘The Sound of Music’ in. Er loopt een wandelpad dwars door de weilanden heen waar koeien grazen en als je je ogen wat dicht knijpt kan je bijna een hoogteverschil ontdekken. Lang duurt mijn bezoekje niet, voor ik het weet sta ik alweer aan de overkant en mag ik het donkere bos weer in.

De wandelroute loopt een stukje door Beetsterzwaag, heel veel zie je eigenlijk niet van het dorp. Waar je wel veel van ziet is het landgoed Lauswolt en de bijbehorende golfbaan. Wat een plek voor een golfbaan zo midden in het bos. Het contrast tussen het strak gemaaide gras en mijn wandelpad is groot, er wordt mij ook vriendelijk verzocht op de wandelpaden te blijven en de golfbaan niet te betreden. Het is dan ook niet moeilijk om te wandelroute te volgen. Maar als ik het landgoed verlaat gaat het toch eventjes mis. Ik neem een afslag te vroeg en stiekem zei mijn gevoel al dat ik fout zat. Als ik niet veel later een bankje tegenkom besluit ik daar wat water te drinken en de routebeschrijving nog eens te checken. Mijn gevoel was juist, ik moet nog veel verder doorlopen en op een echt kruispunt het pad naar rechts nemen. Eenmaal op het juiste pad aangekomen ben ik blij dat ik mijn nieuwe wandelschoenen aan heb want het staat hier toch aardig blank. Droog haal ik de overkant en loop ik in de richting van ‘de Witte Mar’. Het is mij eerst onduidelijk wat de zeecontainers bij dit meer doen maar het informatiebordje legt uit dat dit een populaire schaatsplas is. En ik snap wel waarom, wauw! Er is niet lang geleden een houten vlonder aangelegd als mooi nieuw wandelpad en praktisch om als bankje te fungeren voor alle schaatsers. Ik vind het jammer dat de route niet over het vlonderpad gaat maar oké, kronkelende bospaadjes om de plas heen kunnen ook mijn goedkeuring wegdragen.

Misschien ben ik afgeleid door de kronkels, maar ik raak hier de route kwijt. Eerst loop ik te ver door om de plas heen, als ik de routebeschrijving check en zie dat de houten boomstammen in de grond naast het MTB pad de afscheiding zijn waar ze het in de beschrijving over hebben, wandel ik terug en pak ik daar voor mijn gevoel de route weer op. Alleen pak ik ook hier weer een pad te vroeg naar links. Naar mijn mening was het een groot pad alleen zag ik die verharde weg niet, maar horen deed ik hem wel. Ik besluit het pad te volgen en aan het einde rechtsaf te slaan en het MTB pad te volgen. Deze komt inderdaad ook uit op de grote weg en vanaf daar kan ik de wandelroute weer oppakken bij punt 5. Maar ook in punt 5 gaat het weer mis, ik pak de verkeerde driesprong en na echt wel een kilometer rechtdoor te hebben gelopen besluit ik dat ik ook hier weer mis zit. Wel spotte ik nog een viertal Mandarijneenden in de sloot naast het pad, was de detour toch nog ergens goed voor. Ik wandel terug, kom een volgende driesprong tegen en loop hier rechtdoor. Op een soort van goed geluk (en mijn uitermate juiste gevoel voor richting) wandel ik richting het meer met de uitgehakte beelden en vanaf daar kan ik de routebeschrijving weer helemaal correct volgen terug naar de auto.

Het was de eerste keer dat ik een wandelroute van Wandelvanuit liep en dat ging zoals je kon lezen niet helemaal zonder slag of stoot. Verdwaald ben ik zeker niet geraakt, betoverd door de omgeving zeker wel. Beetsterzwaag en Olterterp zijn echt prachtige dorpen om vanuit te wandelen. Met deze wandelroute loop je echt over de mooiste bospaadjes, langs vennetjes en heidevelden maar vooral door machtig mooie lanen. Daarom een wandelscore 8.6.

  • Bereikbaarheid: 10/10

Het hotel ligt naast de doorgaande autoweg en heeft zelfs een bushalte voor de deur. De parkeerplaats is niet overdreven groot maar ook niet heel klein. Het aanrijden gaat prima, vanaf Groningen stad ga je bij Drachten er af en met 10 minuutjes rijden sta je al op het startpunt.

  • Wandelpaden: 9/10

De route is grotendeels onverhard en gaat over een mooie mix van brede bos lanen en kronkelende wandelpaadjes. De routebeschrijving is prima, mijn tip is om niet alleen op de tekst te lopen maar zeker ook goed de kaartjes erbij te bestuderen. Dan zou het eigenlijk wel goed moeten komen.

  • Dierenvriendjes: 8.5/10

De wandelroute komt langs een ooievaarsnest, die in mei 2021 bezet was en gaat door een weiland met koeien (die braaf achter een draadje staan). De vogels zijn nooit ver weg en bij De Witte Mar werd ik begroet door luidkwakende kikkers. Dierenvriendjes alert!

  • Kluizenaarsgehalte: 7/10

De omgeving van Olterterp en Beetsterzwaag is geliefd in de streek. Echt als kluizenaar kan je hier niet rond lopen. Maar op een doordeweekse dag kom je vooral bewoners tegen die een rondje met de hond lopen en pensionado’s op de golfbaan.

Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Wandelvanuit Olterterp

Wandelafstand:  9km

Startpunt: Hotel Restaurant ‘Het Witte Huis’

Parkeergelegenheid: parkeerplaats bij hotel restaurant ‘Het Witte Huis’

OV start- en eindpunt: bushalte Olterterp

Horeca: hotel restaurant ‘Het Witte Huis’ en in Beetsterzwaag bevindt zich horeca

Online routebeschrijving: website Wandelvanuit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s