0-5 km, 5-10 km, Overijssel

De Sprengenberg ~ 5.6km

Dag twee van mijn mini kampeeravontuur*, ook wel de laatste dag genoemd, besluit ik een andere kant van de Sallandse Heuvelrug te bekijken. Ik reis met de auto naar de Sprengenberg om daar een paaltjesroute van Natuurmonumenten te lopen. Ondanks dat het pas 10 uur is, staan de eerste auto’s al op de parkeerplaats en begin ik de route in een kleine optocht over een statige beukenlaan. Maar zoals zo vaak, zo druk als het er op een parkeerplaats kan zijn, zo rustig kan het op de wandelpaden zijn. Reistijd vanaf Groningen? 1 uur en 20 minuten. Wandeltijd? 1.5 uur. Genieten maar!

Waar de kwebbelende vrouwen voor mij links af een bospad in slaan wijst het routepaaltje mij naar rechts een pad over de heide op. Maar als ik dacht vanaf nu solo te kunnen wandelen had ik het mis. Een vrouw met een kleine hond passeert mij op de T splitsing en loopt het pad in waar mijn pijltje ook heen wijst. Daar gaat het wild spotten. Ik draal wat op de T splitsing om subtiel wat afstand te creeëren en vervolg de wandelroute door het bos. Ik hoor geritsel en meteen sta ik stok stijf stil. Voorzichtig speur ik de bosgrond af en dan sta ik ineens oog in oog met een eekhoorn. Deze had de hond gemist. Even staat de tijd stil en vindt er een kleine staar wedstrijd plaats, ik win want de eekhoorn spurt de boom in. Dit soort ontmoetingen zorgen altijd voor een glimlach en ineens vind ik de vrouw met de hond niet eens zo heel vervelend meer. Zij wandelen rechtdoor en mijn routepaaltje wijst naar links, naar het hoogtepunt van deze wandeling. Letterlijk.

Want aan het einde van dit bospad openbaart zich een heuvel met een grote, witte toren. De Palthetoren leest het informatiebord. Ik maak er een mooie toeristische selfie voor het thuisfront en vervolg de brede zandweg. De hei maakt plaats voor een sprookjesachtig loofbos waar ik nog een eekhoorn op de grond spot. Zodra hij mij in het vizier krijgt rent ook hij een boom in en moet ik het doen zonder foto. Een groot bord met verboden toegang staat aan het begin van een statige laan. Vroeger ging de wandelroute hier langs, maar door sterfte en daarmee gepaard gaande afvallende takken is de route verlegd. Eventjes krijg je een doorkijkje naar het op heuvellandschap van de Sallandse Heuvelrug maar Natuurmonumenten wijst je al snel een kronkelend pad door het struikgewas heen. Op de foto’s is het niet te zien maar er is enig hoogteverschil wat een kleine avontuurlijke touch aan de wandeling geeft. Ik geniet met volle tuigen en weet een vink mooi op de foto te zetten. Eenmaal boven volg ik het witte pad langs een ware Disney haag van in bloei staande rododendrons terug het bos in. De omgeving maakt duidelijk dat je je op een landgoed bevindt want overal waar je kijkt zie je enorme rododendrons en wandel je over statige beukenlanen. Langzaam wandel ik terug naar de parkeerplaats en eenmaal aangekomen zie ik dat meer mensen de Sprengenberg hebben weten te vinden want de grote parkeerplaats staat al bijna vol. Ik sluit de wandeling af met en drankje en gebakje op het terras van Natuurmonumenten en dan is het tijd om terug naar Groningen te rijden.

Deze paaltjesroute van Natuurmonumenten over de Sprengenberg is zeker de moeite waard. Het is bijna alsof je in een Disney film rond wandelt met de witte toren van Rapunzel, de eekhoorns uit Bambi en de statige lanen en kleurrijke rododendrons als achtergronddecor. Deze wandelroute krijgt van mij een wandelscore 7.8.

  • Bereikbaarheid: 8.5/10

De parkeerplaats van de Sprengenberg is alleen bereikbaar met de auto. Let even goed op want de toerit bevindt zich in een bocht van een doorgaande weg. De parkeerplaats is groot maar de Sprengenberg is populair dus alsnog, wees op tijd want vol=vol.

  • Wandelpaden: 9/10

De wandelroute is bijna 100% verhard. Alleen aan het begin loop je eventjes over het asfalt van het fietspad om de onverharde beukenlaan te bereiken. Het is een landgoedwandeling dus er zijn veel rechte paden, maar de kleine hoogteverschillen en semi kronkelende paadjes aan de rand van de heide maken veel goed.

  • Dierenvriendjes: 7.5/10

Laat in de ochtend mocht ik nog eekhoorntjes spotten, dus hou zeker je ogen open als je geritsel in de bosjes hoort. Voor ander wild was het eigenlijk al te laat op de dag maar het is zeker een omgeving waar je een ree of vos tegen zou kunnen komen.

  • Kluizenaarsgehalte: 6/10

De Sprengenberg is vrij populair bij zowel wandelaars als fietsers. Echt alleen loop je hier bijna niet, er is altijd wel een fietser of mountainbiker die je passeert. Toch krijg je door het wijdse landschap wel een gevoel alsof je er alleen bent. Maar wil je echt niemand tegen komen dan kun je beter een andere wandelroute uitzoeken.

*Ik ging op micro kampeeravontuur op natuurkampeerterrein de Twilhaar. Dit was 1 van de 2 wandelingen die ik er maakte. Wil je ook een nachtje kamperen en lekker wandelen op de Sallandse Heuvelrug, lees dan mijn blog hier.

Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Landgoedroute De Sprengenberg

Wandelafstand:  5.6 km

Startpunt: Informatieschuur Erve de Pas

Parkeergelegenheid: parkeerplaats bij Erve de Pas

OV start- en eindpunt: 

Horeca: Herberg de Pas

Online routebeschrijving: website Natuurmonumenten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s