0-5 km, Drenthe, Drenthe OV

Mantingerzand ~ 4.5km

Het Mantingerzand, tot voor kort een onbekend stukje natuur in Drenthe voor mij. Het was pas tijdens een Drenthepad etappe dat ik het natuurgebied doorkruiste en een klein beetje verliefd werd op het landschap. Kronkelende smalle wandelpaadjes tussen de jeneverbesstruiken door en uitgestrekte vergezichten waarbij je je bijna op de Afrikaanse savanne waant. Ik was dan ook maar al te blij om terug te keren naar dit gebied tijdens mijn mini kampeeravontuur en deze paaltjesroute van Natuurmonumenten te lopen. Reistijd vanaf Groningen? 50 minuten. Wandeltijd? 1.5 uur. Genieten maar!

Het zijn de rode pijltjes die we vandaag volgen, een belangrijk detail omdat de witte pijltjes een wandelroute van 9 kilometer aangeven en de routes een tijd lang gelijk op gaan. “Welkom in de kraamkamer van de das” staat er op een klein informatiebord van Natuurmonumenten. “Zijn hier dassen, ik wil ze zien!” roep ik van vreugde uit maar Chris is al op zoek naar een slang. De avond ervoor toen we een eerste poging deden om deze wandelroute te lopen, spotte mevrouw een slang in het struikgewas. Helaas moesten we toen door onweer de wandeling staken en ging ze met een beteuterd gezicht naar huis. Nu wordt er weer vol enthousiasme gezocht naar een slang. De rest van het gezelschap blijft netjes op de paden en baant zich een weg door het mulle zand. “Wat zijn dit, zijn dit wespen?!” horen we naast ons en Chris wijst naar kleine gaatjes in het zand waar inderdaad een soort wespen in en uit lijken te vliegen. De slang is vergeten en gebiologeerd kijkt ze naar de graafwespen die hier in grote getallen aanwezig zijn.

Dan veranderen de mulle zandpaden geleidelijk in stevigere zandpaden en worden de jeneverbesstruiken ingeruild voor oude eikenbomen. Er zijn zelfs kleine heuveltjes zichtbaar en als vier kaboutertjes lopen we in een rijtje achter elkaar. Als we bij een klaphek uitkomen en er een parkeerplaats zichtbaar wordt herken ik het Drenthepad. Dit keer hoef ik gelukkig niet over de eindeloze asfaltweg te lopen maar wandelen we via een klaphekje terug het Mantingerveld op. Weer veranderd hier het landschap, het is hier groen en open. We houden even een korte pauze bij een picknickbank terwijl Chris de brullende kikkers bij het vennetje van dichterbij bekijkt. Het valt ons op hoe rustig het is en dat op een zonnige zondagmiddag. Die rust wordt wreed verstoort door een groepje jongens op bromscooters die luid toeterend over het fietspad racen. Gelukkig gaan zij precies de andere kant op en wandelen wij de stilte weer tegemoet.

Het groen wordt geleidelijk bruiner en voor we het weten kijken we uit over een uitgestrekte vlakte met enkele bomen in de verte. Een oud karrenspoor is ons wandelpad en ik waan mij bijna op de savanne in Afrika. Maar in plaats van olifanten en zebra’s zien we hier alleen Hollandse koeien. Ook wel mooi. Weer horen we het gekwaak van kikkers en lopen Chris en ik naar het vennetje om ze van dichterbij te spotten. Naast kikkers zien we ook enorme libellen maar helaas geen salamander (of een slang). We zijn aangekomen bij het laatste gedeelte van de wandelroute en via kronkelende paadjes tussen de jeneverbesstruiken door wandelen we via een recht pad tussen de eikenbomen terug naar de parkeerplaats en vanuit daar naar de camping.

Deze paaltjesroute heeft ons blij verrast. In de 4.5 kilometer dat deze wandeling kort is, zie je een heleboel verschillende landschappen. Heide, zand, bos en grasvlaktes met een heleboel smalle, kronkelende wandelpaadjes. Tel daarbij de verschillende dierenvriendjes die we tegen kwamen en die we hadden kunnen tegenkomen (helaas dus geen das) en je begrijpt waarom we deze wandelroute een wandelscore van 8.6 geven.

  • Bereikbaarheid: 9/10

Een wandelroute die zowel bereikbaar is met de auto als met het OV, dat komt niet vaak voor in Drenthe. Een kleine kanttekening is op zijn plek, de bus komt hier niet heel vaak langs dus je moet het wel goed timen. Kom je met de auto, wees ook dan op tijd, want de parkeerplaats wil hier al snel vol lopen. Verblijf je op natuurkampeerterrein de Voscheheugte (een aanrader) dan speel je een thuiswedstrijd want het is nog geen 5 minuten lopen naar het startpunt van de wandelroute.

  • Wandelpaden: 9/10

De route is praktisch 100% onverhard, alleen halverwege kom je een klein stukje verharde weg tegen maar zou je er zelfs nog voor kunnen kiezen om in de berm te blijven lopen. Deze wandelroute bevat de wandelpaden waar ik zo gek van ben, smal en kronkelend. Maar verkijk je er niet op, er zitten zeker in het begin wat pittige stukjes tussen met mul, los zand. De markering is uitstekend.

  • Dierenvriendjes: 9/10

Ook al heeft de rest van het wandelgezelschap de slang niet met eigen ogen mogen aanschouwen, Chris zweert dat ze een slang heeft gezien. Wel zag iedereen de kikkers, libellen, graafwespen en de koeien. Helaas hebben we de das niet gezien, maar misschien was die te druk bezig in de kraamkamer.

  • Kluizenaarsgehalte: 7.5/10

Het kan hier best druk zijn en op de smalle wandelpaden zou je in een klein treintje kunnen lopen. Wij hadden het geluk de route voor het grootste gedeelte voor ons alleen te hebben. Maar andere wandelaars en fietsers waren nooit ver weg. Wil je je echt alleen voelen op deze wandeling, dan moet je een tactisch tijdstip en dag uitkiezen.

Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Mantingerzand

Wandelafstand:  4.5 km

Startpunt: parkeerplaats Mantingerzand

Parkeergelegenheid: parkeerplaats Mantingerzand P1

OV start- en eindpunt: bushalte Mantingerdijk 8 of Verlengde Middenraai

Horeca: Bij natuurkampeerterrein de Voscheheugte

Online routebeschrijving: website Voscheheugte

Een gedachte over “Mantingerzand ~ 4.5km”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s