5-10 km, Drenthe

Het Sprokkelspoor ~ 6.5km

Wie de Veenpluisroute bij Grolloo al eens gelopen heeft, heeft misschien de afdruk van een witte mier op een steen of boom voorbij zien komen. Het is de markering van een nieuwe wandelroute van Staatsbosbeheer en wat voor een. Het is een wandelroute voor de kenners want nergens op de parkeerplaats van de Zandspeelplaats Grolloo is ook maar enige informatie te vinden. Hoe lang de route is, wat je kunt verwachten, het is een groot avontuur. Een avontuur dat ik op woensdagochtend in juni maar al te graag aan ga. Reistijd vanaf Groningen? 40 minuten. Wandeltijd? 2 uur. Genieten maar!

De plek van de parkeerplaats vind ik wat ongelukkig gelegen, in een flauwe bocht op een 80 kilometer weg moet ik hard op de rem om niet de afslag te missen. Meteen hobbel ik over een keiweg het bos in, ook een goedemorgen. Op de parkeerplaats staat een andere auto waar een man en zijn hond uitstappen, zij gaan de richting op van de Veenpluisroute. Mooi, dan heb ik het rijk in ieder geval voor nu nog voor mij alleen. Online had ik enige informatie gevonden over deze wandelroute, hij zou ongeveer 6.5 kilometer lang zijn en de route is gemarkeerd met witte mieren die gespoten zijn op stenen en bomen. Een kleine witte mier op het toegangsbord van Staatsbosbeheer leidt mij het bos in en meteen ben ik overweldigd door alle indrukken. Ik spot twee gaaien die verstoppertje met mij spelen en struikel nog net niet over drie fel oranje koraalzwammen op het smalle pad. Wat een entree. Terwijl ik een foto van de paddenstoel probeer te maken word ik eraan herinnert waarom wandelen in de zomer mijn minst favoriete seizoen is. Meteen word ik aangevallen door een zwerm muggen en neem ik een aantal prikken op de koop toe voor een mooie foto. Eerst maar even wat DEET opspuiten voor ik verder ga.

Het wandelpad is smal, kronkelig gaat dwars door het bos heen. De zachte takken van de lariksen vallen langs mijn armen en spinnenwebben grijpen zich vast in mijn haar. Zo dicht bij de natuur op een gemarkeerde wandelroute ben ik nog niet eerder geweest. Ik voel mij bijna een indringer in het gebied, vogels vliegen luid kwetterend om mij heen, kleine wildpaadjes zijn zichtbaar aan weerskanten van dit nieuwe wandelpad. Ik loop zo zachtjes mogelijk en kijk goed om mij heen, ik verwacht elk moment het hoofd van een ree te zien of de grote oren van een haas. Als het wandelpad enigszins bedekt is met modder zie ik de hoefafdrukken van een ree. Zie je wel, ze zitten hier zeker wel! Het uitgegraven wandelpad slingert door beukenbossen, dennenbomen, langs open velden en dwars door graslanden. Het is soms maar moeilijk te zien waar het pad loopt omdat de graspluimen tot aan mijn knieën komen. Het Sprokkelspoor is zeker geen route voor mensen die slecht ter been zijn. In de boswachterij van Grolloo mogen omgevallen bomen blijven liggen en dus is het af en toe klimmen en klauteren. Ondiepe slootjes zijn voorzien van houten planken en op een stuk is er een kort vlonderpad aangelegd om je natte voeten te besparen. Toch kleuren de toppen van mijn wandelschoenen donkerbruin door het vochtige gras en ben ik blij dat ik een lange wandelbroek aan heb.

Het Sprokkelspoor is een ware parel, waar ik in het begin slingerde door het bos kom ik halverwege uit in het open landschap en wandel ik langs strakblauwe vennen waar het veenpluis zachtjes heen en weer wiegt. Er is een punt waar ik eventjes de route kwijt raak omdat er gewoonweg geen duidelijk wandelpad te zien is. Ik loop een stukje over het fietspad maar vind het vreemd dat ik hier zou moeten lopen gezien de hele route onverhard is tot nu toe. Ik wandel terug en dan valt mijn oog op een steen met het bosmier logo verderop in het veld. Ik creëer mijn eigen pad en loop dwars over een open veld. Voor mijn gevoel ben ik al vele kilometers onderweg en vraag ik mij af of deze route wel echt 6.5 kilometer is. Mijn telefoon laat zien dat ik bijna 2 uur onderweg ben en gezien mijn gemiddelde wandeltempo ergens tussen de 3.5 en 4 kilometer ligt klopt de afstand misschien toch wel. Het zullen de ruige wandelpaden wel zijn die al het besef van tijd weg halen. Ook mijn richtingsgevoel is compleet de weg kwijt, als ik stuit op de afrastering van de schaapskudde en mijn bosmier aan de andere kant van het hekwerkje zie loop ik op goed geluk om. Gelukkig vind ik al vrij snel de bosmier terug en kan ik de route vervolgen. Op het eind ben ik de bosmier toch nog weer even kwijt, de witte afdruk is nauwelijks zichtbaar op de beige steen. Wel zie ik links een rood paaltje met markering maar heb dan nog niet door dat ik mij nu aan het begin van de Veenpluisroute bevind. Pas als ik aan weerszijden van het pad de blauwe vennen zie liggen weet ik dat ik ongeveer bij de parkeerplaats ben. Wauw, wat een wandelroute.

Het Sprokkelspoor is een wandeling voor de liefhebbers van de Veenpluisroute en het Wolvenspoor. Het combineert de avontuurlijke wandelpaadjes van het Wolvenspoor met de prachtige omgeving uit de Veenpluisroute. Wil je langer in dit mooie decor lopen? Je kunt het Sprokkelspoor heel makkelijk verlengen met de Veenpluisroute. Op het eind van het Sprokkelspoor bij het bankje zie je links een rood paaltje met het schildje van het Jacobspad erop. Hier bevind je je aan het begin van de Veenpluisroute en zo kan je een mooie wandeling van dik 14 kilometer maken. Van mij krijgt het Sprokkelspoor een wandelscore 9.6.

  • Bereikbaarheid: 10/10

Met het OV kom je hier niet, maar met de auto is het zo gepiept. Je verlaat bij Assen de A28 om op de provinciale autoweg verder te rijden naar Grolloo. De parkeerplaats biedt plaats aan een tiental auto’s.

  • Wandelpaden: 10/10

Zo smal en kronkelend kwam ik ze nog niet eerder tegen in Nederland. Er zit amper een recht stuk in deze wandelroute. Soms is het zelfs even gokken waar het pad zich nou eigenlijk bevind door het hoge gras of een open veld waarover je naar eigen inzicht mag struinen. De markering is dik in orde, alleen op het eind is het soms even goed opletten om de witte mier te spotten.

  • Dierenvriendjes: 9/10

Groot wild kwam ik helaas niet tegen, maar de vele wildpaadjes en hoefafdrukken verraden dat ze zeker wel aanwezig zijn in dit gebied. De vogels waren wat minder schuw en lieten zich luid en duidelijk horen.

  • Kluizenaarsgehalte: 9.5/10

Omdat deze route alleen online te vinden is heb je weinig last van andere wandelaars. Ik kwam maar een handjevol mensen tegen en dat was op een pad waar de Veenpluisroute even met het Sprokkelspoor kruiste. Geniet van de rust en de stilte zou ik zeggen.

Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Sprokkelspoor

Wandelafstand: 6.5 km

Startpunt: parkeerplaats Zandspeelplaats Grolloo

Parkeergelegenheid: parkeerplaats Zandspeelplaats Grolloo

OV start- en eindpunt: 

Horeca: geen

Online routebeschrijving: deze wandelroute staat niet op de website van Staatsbosbeheer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s