0-5 km, Drenthe, Drenthe OV

Kraaiheide Diever ~ 4km

Als je je kort wilt laten betoveren door de schoonheid van landgoed Berkenheuvel in Diever, dan is deze paaltjesroute van 4 kilometer van Staatsbosbeheer uitermate geschikt. Met de toepasselijke titel ‘kraaiheide’ kun je je voorbereiden op complete tapijten van kraaiheide onder prachtige naaldbomen. Wijk je halverwege even af van de route, dan kun je genieten van een vennetje midden in het bos vol met kikkers en libellen. Genoeg om van te genieten dus in 4 kilometer. Reistijd vanaf Groningen? 50 minuten. Wandeltijd? 1 uur. Genieten maar!

Wij starten deze wandelroute vanaf camping Diever maar het oorspronkelijke startpunt ligt een kilometer verderop bij het informatiepunt in Diever. Heel interessant is die weg niet, dus parkeer vooral je auto bij de kleine parkeerplek tegenover camping Diever en duik meteen de bossen in. Het is al bijna middag als we op pad gaan en tegen alle verwachtingen in is de parkeerplaats leeg op deze zomerse vrijdagochtend in juli. “We lopen eerst een stuk parallel aan de autoweg maar we wandelen snel dieper het bos in en dan hoor je de weg wat minder” deel ik mijn wandelmaatje mee. Ik stoor mij meteen al aan het doffe geluid van auto’s in de verte, maar Corine had het eigenlijk nog niet eens zo door. Als we door het klaphek zijn gewandeld herinner ik mij ineens dat hier een mooie Geocache route loopt en wil ik Corine meteen de eerste cache laten zien. Maar weet ze eigenijk wel waar ik het over heb? “Ken je Geocache?” en ze knikt bevestigend, mooi. “Dieren in de bos” heet de reeks en de maker heeft een mooie, creatieve route uitgezet langs dit wandelpad. De cache is snel gevonden en gelogd en dus vervolgen we de route.

Ook al heb ik hier al vele malen gewandeld, het uitzicht verveelt nooit. Het tapijt van heide doet sprookjesachtig aan en meerdere malen heb ik mij al bedacht dat mocht ik ooit verdwalen, dat ik er in ieder geval een zacht bedje gratis bij krijg. Wel oppassen voor de koeien, want die grazen in dit gebied al laten ze zich niet zien tijdens ons bezoekje. De paden zijn recht en voorspelbaar, je loopt een serieus vierkantje maar dat nodigt uit tot goed om je heen kijken. Zo valt op dat de heide ineens kort ingeruild wordt voor vossenbessen, welke ik uiteraard even proef. Hmm, iet wat wrang, nodigt zeker niet uit tot een tweede. Lachend lopen we verder tot we uitkomen bij een bankje. Eerst spotten we twee cd’s, wat we enigszins vreemd vinden maar dan valt mijn oog op een enorme paddenstoel. Een boleet aan de opgekrulde hoed te zien, als ik dichterbij komt vormt zich een grijns op mijn gezicht. Mijn allereerste heksenboleet! De steel is rood, de hoed is bruin, dit kan niet anders. Wat een exemplaar. Corine wijst op de wandelaars achter ons en we besluiten dat we voorop willen blijven lopen en dus zetten we even de vaart erin. Een enorme roofvogel vliegt op uit de bosjes, vast geschrokken door onze aanwezigheid en ik baal dat ik de camera niet aan had staan. Terwijl we door wandelen besluit ik dat we de wandelaars achter ons toch echt voor moeten laten gaan om de coolste Geocache in het geheim te laten vinden. ‘De boomkikker’ heet die en je mag de naam vrij letterlijk nemen. Corine heeft weinig hulp nodig om hem te vinden en ze zegt dat ik de caches in Hoenderloo dan ook zeker mooi ga vinden. Een geocache/wandel weekendje Hoenderloo lijkt zo verkeerd nog niet.

Ik vind het altijd nog spijtig dat deze paaltjesroute niet langs het naast gelegen vennetje gaat. Het zou echt een mooie toevoeging aan de wandelroute zijn en je hoeft er helemaal niet voor om te lopen. Ik leid Corine van de wandelroute af terwijl ik enigszins aan verwachtingsmanagement doe. Het is niet geheel zeker of er water zal zijn en of het bankje er nog staat. Water blijkt er zeer zeker nog in te staan, het krakkemikkige bankje dat er ooit stond is weggehaald, zonde. Voor Corine is het gebrek aan een bankje geen probleem, zij heeft een kleedje mee om haar rug rust te kunnen geven. Ik wandel ondertussen naar het water en hoor de een na de andere plons, het zit hier vol met kikkers. Ook libellen vliegen druk boven het water, het is hier een drukte van jewelste. Ik hoop stiekem nog een salamander te spotten maar helaas. Als Corine haar rug genoeg is bijgekomen vervolgen we de route. Het is niet ver meer naar de camping, eigenlijk zijn we er al bijna. Maar niet voordat we langs mijn zelf benoemde Lord of the Rings dennenbos zijn gelopen. Ik zou dit zo op een fotoprint willen hebben en in mijn slaapkamer willen hebben hangen, prachtig. We passeren het klaphekje en niet veel later komt de grote weg weer in beeld en wandelen we terug de camping op. Een goede manier om de middag te beginnen. Deze wandelroute krijgt van ons een wandelscore 8.8.

  • Bereikbaarheid: 10/10

Diever is redelijk goed bereikbaar met het OV en vanaf de bushalte start je zo deze wandelroute. Kom je met de auto dan heb je de keuze uit twee parkeerplaatsen. Of je start bij het originele startpunt bij het Infocentrum en parkeert de auto op het marktterrein. Of je rijdt ietsje door en parkeert tegenover camping Diever op een kleine parkeerplaats en wandelt direct het bos in.

  • Wandelpaden: 8/10

De wandelpaden zelf zijn niet bijster interessant, je loopt een vierkantje en krijgt daardoor maar weinig slingerende paadjes. Toch is het fijn dat je over niet al te brede zandpaden loopt om toch nog het knusse gevoel vast te houden. De markering is uitstekend.

  • Dierenvriendjes: 8/10

Je loopt het grootste gedeelte door een begrazingsgebied met koeien, maar ik heb ze eigenlijk nog nooit in dit gedeelte van landgoed Berkenheuvel gezien. Wel heb je kans om een konijn of ree te spotten en wandel je langs het vennetje dan zijn er genoeg kikkers en libellen om je te vermaken.

  • Kluizenaarsgehalte: 9/10

Ondanks dat deze wandelroute tegenover Camping Diever ligt en hij goed aangegeven staat op de informatieborden bij het Informatiepunt in Diever, is het altijd vrij rustig op deze paaltjesroute. Ik kom vaak maar een paar mensen tegen en 9 van de 10 keer eigenlijk niemand. Heerlijk rustig dus!

Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Kraaiheide

Wandelafstand:  4 km

Startpunt: Parkeerplaats tegenover Camping Diever

Parkeergelegenheid: parkeerplaats tegenover Camping Diever of parkeerplaats marktterrein Diever

OV start- en eindpunt:bushalte Bosweg Diever

Horeca: In het dorp Diever is verscheidene horeca

Online routebeschrijving: website Staatsbosbeheer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s