5-10 km, Drenthe

Natuurpad Ruinen ~ 6km

Ik vind het toch wel een groot voordeel te noemen dat mijn moeder in een hoekje van Drenthe woont waar ik nog maar weinig gewandeld heb. Het betekent vele nieuwe paaltjesroutes die roepen om ontdekt te worden. Toen ik twee dagen achter elkaar vrij was besloot ik ouderwets een nachtje te logeren om de ene dag de Trage Tocht Oud-Avereest te wandelen. De andere dag ging ik met mijn moeder op pad om de paaltjesroute met de mooie naam ‘Natuurpad Ruinen’ te lopen. Reistijd vanaf Groningen? 50 minuten. Wandeltijd? 1.5 uur. Genieten maar!

De naam is enigszins misleidend want we starten de paaltjesroute vanaf de parkeerplaats Bovenveen in Echten. Al ligt deze parkeerplaats wel aan de Ruinerweg en heet het natuurgebied officieel ‘boswachterij Ruinen’. Nadat we de weg zijn overgestoken ga ik naarstig opzoek naar een paaltje, verstopt in de bosjes naast een grote modderplas gebied het pijltje ons het smalle pad in te slaan. We kronkelen tussen het groen en verruilen de groene bladeren in voor de paarse bloemetjes van de bloeiende hei. Ik weet niet wie hem als eerste spotte, maar we zien een sprinkhaan op een strohalmpje en snel schakel ik mijn camera in om hem vast te leggen. Met een beetje geluk (en een beetje fotografietalent) weet ik de sprinkhaan net op tijd vast te leggen alvorens hij het hoge gras in springt. Een oudere vrouw passeert ons en zowel mijn moeder als ik voelen een klein stukje teleurstelling. We zijn helaas niet alleen. Als de vrouw ook het met dennennaalden bekleedde pad in slaat is het zeker, ook zij loopt deze paaltjesroute. Maar wel in een hoger tempo dan ons, want bij het minste geringste staan wij stil en de vrouw niet. Een onbekende paddenstoel in de vorm van een hartje, die moet op de foto. Als moeder natuur zulke kunstwerkjes achter laat, dan kan je daar toch niet hard aan voorbij lopen?

Als ik weer voor mij kijk zie ik tot mijn opluchting dat de vrouw is verdwenen en wanen we ons weer alleen in het bos. Aan de rand van een groot heideveld staat een bankje en hier houden we even pauze. Drie jachthonden inclusief hun baasjes passeren ons, de man praat luid aan de telefoon terwijl de vrouw rustig mee loopt. Waarom zou je in hemelsnaam hele telefoongesprekken gaan voeren in gezelschap als je aan het wandelen bent in het bos? De stem van de man is nog een tijdlang te horen, als het langzaam wegsterft vervolgen wij de route. Het brede zandpad mogen we links laten liggen en via een jong berkenbos dwalen wij verder. We komen alsnog uit op het brede zandpad maar als ik het ven zie liggen herken ik de omgeving ineens. Hier liep ik ook tijdens de Trage Tocht Echten! Het routepaaltje brengt mij iet wat in verwarring, het pijltje wijst vooruit, terwijl de weg duidelijk een bocht maakt. De Trage Tocht ging via het klaphekje, maar ik kan mij niet herinneren dat ik daar een routepaaltje was tegen gekomen. Mijn moeder ziet het probleem niet en interpreteert het pijltje als zijnde; ‘volg de weg’ dus gaan we met de bocht mee naar rechts. Weer is er een ven te zien en als ik dichterbij kom hoor ik het geplons al: kikkers!

Waar mijn moeder nog geen minuut eerder zei dat ze verbaasd was dat de paden zo droog waren ondanks de vele regenval van de laatste tijd, moeten we nu een klein modderstukje trotseren. Het stelt weinig voor en voor we het weten lopen we weer de bloeiende heide tegemoet. Als we in de verte de schaftkeet spotten beseffen we ons dat we aan de andere kant van het heideveld lopen waar we eerder nog op het bankje zaten. Gelukkig staat ook aan deze kant van de hei een bankje en pauzeren we hier nog een keer. We praten over van alles en nog wat, heerlijk vind ik het. Wandelen met mijn moeder is toch een hele andere ervaring dan alleen lopen. We praten heerlijk bij op de bankjes en zijn stil als we beiden genieten van de natuur tijdens het wandelen. We verwonderen ons over dezelfde kleine natuurverschijnselen en genieten intens van een met mos begroeide bosbodem. Zo’n moeder zo’n dochter zullen we maar zeggen. De smalle paadjes verruilen we op het eind in voor een breed zandpad waar we enkele andere wandelaars tegen komen. En een hond, die zo’n dorst heeft en het warm heeft dat hij besluit maar in de plas te gaan liggen te gaan drinken. Ik moet grinniken en kan het niet laten een foto te maken.

Het Natuurpad Ruinen is een pareltje, welke je zeker een keer moet wandelen als de hei in bloei staat. Maar ook in de herfst kan je hier denk ik je geluk op, gezien de hoeveelheid paddenstoelen die ik nu al spotte en de prachtige bospaden. Met zijn 6 kilometer is deze paaltjesroute van Staatsbosbeheer een mooi ommetje in de omgeving van Echten, Ruinen en Hollandscheveld. Van mij krijgt het Natuurpad Ruinen een wandelscore 8.4.

  • Bereikbaarheid: 8.5/10

De OV kaart kan je thuis laten, deze paaltjesroute is niet bereikbaar met de bus. Kom je met de auto, hou dan rekening met een zanderige/modderige bedoeling aan de kant van het officiele startpunt. Beter parkeer je aan de andere kant van de weg, op de parkeerplaats Bovenveen. Het kan hier in het weekend en op feestdagen wel snel vol staan, dus wees een beetje op tijd.

  • Wandelpaden: 10/10

De route is 100% onverhard en wordt gedomineerd door smalle zandpaden over de hei, door het bos en langs vennen. Als je op een breed zandpad loopt met een routepaaltje die rechtdoor wijst, weet dan dat je de bocht mee naar rechts moet volgen. Dat is het enige onduidelijke routepaaltje dat er in staat.

  • Dierenvriendjes: 8/10

De heide wordt begraasd door schapen, wij kwamen ze helaas tijdens onze wandeling niet tegen. Ook verder was het vrij stil in het bos, maar we liepen hier dan ook midden op de dag. Ben je eerder of juist later, dan zou je best wel eens kans hebben om hier wild te spotten. Daar is de boswachterij groot genoeg voor.

  • Kluizenaarsgehalte: 7/10

Echt alleen hebben we ons niet gevoeld tijdens deze paaltjesroute. We komen toch wel regelmatig mensen tegen, maar niet tot vervelends aan toe. Toch zou ik deze paaltjesroute niet per se aan raden voor mensen die zich echt even alleen willen wanen. Tenzij je hier op het juiste tijdstip heen gaat, maar dat geldt eigenlijk voor alle wandelroutes.

Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Natuurpad Ruinen

Wandelafstand:  6 km

Startpunt: parkeerplaats Bovenveen Echten

Parkeergelegenheid: parkeerplaats Bovenveen Echten

OV start- en eindpunt: 

Horeca: 

Online routebeschrijving: website Staatsbosbeheer

2 gedachten over “Natuurpad Ruinen ~ 6km”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s