Kampeeravonturen

1 nachtje op Natuurkampeerterrein Lheederzand

Sinds een week kan je weer op de bonnefooi bij de natuurkampeerterreinen terecht, maar toen ik weer een nachtje uit kamperen wilde was dat nog niet zo. Dus boekte ik een week van te voren online een plekje op natuurkampeerterrein Lheederzand. Ik verwachtte niet dat het vol zou staan, het tweede weekend in september maar je wist het maar nooit he! Wel was ik huiverig voor de weersvoorspelling maar hoe dichterbij het kwam, hoe mooier de voorspellingen werden. Ik kreeg gewoon 25 graden voorgeschoteld en reed in mijn korte broek naar semi bekend terrein.

Een kleine thuiswedstrijd

Natuurkampeerterrein Lheederzand, ik had er alleen maar op Instagram van gehoord, maar waar het nou precies was? Na het openen van Google Maps viel het kwartje, tijdens de paaltjesroute die ik daar veel liep herinner ik mij nog het moment dat ik tegen een kampeerterrein aan liep en heel verbaasd was. Maar echt veel aandacht schonk ik er niet aan en het verdween ergens in een klein kamertje in mijn hersenen. Tot nu, ik heb er al die tijd zo dichtbij gewoond en ook nadat ik naar Groningen was verhuisd heb ik er nog vaak gewandeld. Het werd dus een kleine thuiswedstrijd maar alsnog met genoeg klein avontuur in het vooruitzicht. Want op welk plekje zou ik mijn tent gaan opzetten?

“Wat als de boswachter langs komt…”

“Het systeem” had mij plekje 1 aangewezen, zou er dan helemaal niemand anders zijn? Nadat ik de auto geparkeerd heb besluit ik een inventariserend rondje te gaan lopen. Plekje 1 staat meteen bij de ingang, aan het grote veld. Groot voordeel, ik lijk hier wel zon te kunnen gaan vangen, groot nadeel, nul privacy. De buren staan op plekje 3 en hebben mij sinds mijn aankomst vanuit hun campingstoeltjes geïnteresseerd gadegeslagen. Nee, ik wil privacy deze keer, echt mijn eigen plekje, weg van mensen. Het natuurkampeerterrein is compleet onbekend voor mij dus wandel ik rustig rond en noteer ik nummers van plekjes die ik interessant vindt. Hoe verder ik het kampeerterrein op loop, hoe schaarser de mensen worden maar ook hoe schaarser de zon te voelen is. Maar ach, het is 1 nachtje, morgen pak ik om 10 uur weer de tent in, die zon is niet zo belangrijk want hij gaat toch een keer onder en dan is het op elke plek frisjes. Ik heb een aantal nummers in mijn telefoon gezet en loop richting de aanmeld zuil, als ik in het menu kies voor mijn plekje wijzigen valt mijn eerste keus af, het is geen tent plek maar een camper plek. Dat moet dan wel een hele kleine camper zijn want mij leek het een ideaal plekje voor een tent. En sowieso, de camping is praktisch leeg, ik kan toch wel voor 1 nachtje met mijn trekkerstentje op een camperplekje staan? Toch durf ik het niet aan want wat als de boswachter langs komt en hij het niet met mij eens is. Gelukkig is mijn tweede keus wel een optie en dus bevestig ik plekje 36, print de sticker uit en rij met de auto naar mijn plekje.

Wel een picknickbank, geen wc papier

Verder weg had ik niet gekund, ik sta echt aan de rand van het natuurkampeerterrein. De Saxo moet even een kleine terreinwagen manoeuvre doen om het hellinkje op te komen naar mijn kampeerplekje maar het lukt. Vlug gooi ik alle spullen op de picknickbank en rij ik de Saxo terug naar de parkeerplek. Je leest het goed, ik heb een privé picknickbank bij mijn kampeerplek en dat is echt ideaal. Ik heb er meteen een voetenbank bij voor mijn kampeerstoel, een keukenblok voor het eten en drinken en algemene opslagplaats annex rommelplek. De tent staat uiteraard weer vrij vlot en dan moet ik toch echt naar de wc. Het is een paar minuutjes lopen naar het sanitairgebouw en daar realiseer ik mij maar weer wat een luxe ik had op mijn allereerste natuurkampeerterrein ervaring in Borger. Want shit (No pun intended), hier is geen wc papier. Gelukkig heb ik na mijn ervaring op de Twilhaar nu standaard een rol in de kofferbak liggen en kan ik uiteindelijk zonder problemen naar de wc. Nu ben ik klaar om de omgeving te verkennen.

Nog geen 24 uur weg

“De omgeving verkennen? Maar je zei nog net dat je op bekend terrein was.” Dat klopt, ik heb al heel wat uren gewandeld in deze bossen, veelal via de verschillende paaltjesroute van Staatsbosbeheer, maar ook gewoon op mijn eigen innerlijke kompas. Daarom weet ik dat er een paaltjesroute langs de camping loopt en neem ik mij voor deze ook te lopen zodat ik er een blog over kan schrijven. Maar de nieuwsgierigheid naar onbekende paden blijkt groter en al snel wijk ik van de routepaaltjes af en struin ik heerlijk rond over het Dwingelderveld. Misschien morgen, denk ik nog. Ik warm mijn avondeten op en besluit nog een wandeling te maken. Eerder die middag kwam ik een prachtig routeschildje tegen met de intrigerende naam ‘Leda’. Het doet mij denken aan Star Wars maar het blijkt de oude naam voor het dorp Lhee te zijn waar deze mooie paaltjesroute door- en omheen cirkelt. Het blijkt een aangename kennismaking met de omgeving te zijn. S’ochtends ben ik alweer vroeg op en vertrek ik voor nog een wandeling, heerlijk vind ik het. Het is precies waar het mij om te doen is zo’n nachtje kamperen; zo vanuit je bed de natuur in rollen en visa versa. Om 10 uur ben ik weer terug bij de tent en is het tijd om alles weer in te pakken en terug te rijden naar de stad. Ik was nog geen 24 uur weg, kan je het geloven?

Praktische informatie

  • Natuurkampeerterrein Lheederzand bevindt zich Achter Het Zaand 2A te Dwingeloo.
  • Reserveren doe je heel gemakkelijk via de website
  • Je moet in het bezit zijn van het Groene Boekje 
  • Er is een informatiezuil waar je je kan aanmelden, hier kun je ook je aangewezen plek veranderen.
  • Er is geen stroom op deze camping. Neem dus een goede powerbank mee.  
  • Er zijn twee toiletgebouwen met een klein aantal wc’s en een tweetal douches. Neem wel je eigen WC-rol mee want die vind je er niet.
  • Vanaf de camping loop je zo het Dwingelderveld op, waar je een heleboel wandelroutes kan vinden.

2 gedachten over “1 nachtje op Natuurkampeerterrein Lheederzand”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s