0-5 km, Drenthe, Drenthe OV

Landgoed De Braak ~ 2.5km

Meerdere malen wandelde ik al over het landgoed De Braak in Paterswolde. Maar nooit eerder schreef ik een blog over de paaltjesroute die er doorheen loopt. Meestal dwaalde ik gewoon wat rond, de eerste keer was ik onder de indruk van de grootte van het landgoed. De tweede keer een stuk minder, maar bewonderde ik de schoonheid en variëteit van dit landgoed. De paaltjesroute van 2.5 kilometer laat je de hoogtepunten van De Braak ervaren en is zeker een mooie manier om dit landgoed te verkennen. Reistijd vanaf Groningen? 15 minuten. Wandeltijd? 45 minuten Genieten maar!

Het is even opletten om de inrit niet te missen met de auto, hij is niet heel praktisch gelegen in een bocht. Deze vrijdagochtend in november is het nog tamelijk rustig met auto’s. In de weekenden en vakanties wil dat wel eens heel anders zijn, dan kan het er vol staan met auto’s. We wandelen door de poort en meteen valt mijn mond open. Niet eerder wandelde ik over landgoed de Braak in de herfst. Wat een prachtige kleuren en met de wind die af en toe waait ontstaat er een kleine sneeuwbui van blaadjes. Als kers op de taart schijnt ook nog eens de zon en kan ik niet stoppen met foto’s maken. Dit landgoed is altijd een plaatje maar ga er zeker in de herfst lopen, de loofbomen zorgen voor een explosie van kleuren. Het eerste paaltje brengt mij van mijn stuk, hoezo lopen er twee paaltjesroute door dit landgoed? Moeten we nou de blauwe of de groene paaltjes volgen? Vlug google ik het landgoed en kom ik erachter dat de blauwe pijltjes een wandelroute van 1 kilometer aanduiden en de groene pijltjes de originele 2.5 kilometer. 1 kilometer is wel heel karig en dus slaan wij linksaf een smal pad op.

Waar eerst de zon nog door het bladerdak scheen, lopen we nu door een donker bos en klaagt mijn vriendin dat ze liever een trui had aangetrokken. Het is inderdaad al best frisjes, maar eigenlijk geniet ik er wel van. De herfst is by far mijn favoriete seizoen en zeker op een dag als deze geniet ik intens. Het is ook de eerste keer voor onze hond Maeve op landgoed de Braak en alles aan haar lichaamstaal laat zien dat ook zij geniet. We lopen het zonlicht weer tegemoet en dan pakken we het moment voor een kleine fotoshoot, met en zonder hond. De beukenbomen zijn prachtig en leiden ons naar de grote vijver, waar de meerkoeten rustig rond dobberen en Maeve vol interesse het water inspecteert. Dan horen we het geroffel van een specht en trouwe lezers weten al wat er nu volgt. Een vriendin die 10 minuten bezig is de specht op de foto te krijgen, maar dit keer heb ik afleiding, mijn hond! Zij inspecteert een ander watertje en is compleet onder de indruk van haar omgeving. Wat leidt tot de gekke 5 minuten en we besluiten haar even van de lange lijn te doen. Ze rent als een gek heen en weer en laat een glimlach op onze gezichten verschijnen. Als ze neerploft in de bladeren lijnen we haar weer aan en wandelen langs het doolhof naar het berceau. Het doolhof liepen we een keer eerder en is ook zeker een aanrader om een keer te doen. Dit keer slaan we hem over en houden nogmaals een kleine fotoshoot in het berceau. Je moet je momentjes pakken zullen we maar zeggen.

Van het donkere berceau lopen we langs open stukken grasveld over een breed pad. We slingeren over het landgoed en lopen letterlijk langs de grenzen van de Braak. Aan de andere kant loopt de doorgaande weg en staan de rijtjeshuizen keurig in het gelid. Gelukkig is er maar weinig van te zien en houden de struiken en bomen de moderne wereld op afstand. Er wacht zelfs een klein heuveltje op ons met als beloning een bankje dat uitkijkt op weer een stuk water. Het is hier dat Chris mij maant stil te zijn en als ik boven ben zie ik haar teleurgesteld en geïrriteerd kijken. Haar armen slaan wijd uiteen en ze maakt duidelijk dat er een enorme vogel over het water vloog, misschien wel een uil! En dat het weg vloog toen het kindje achter ons begon te gillen, dat kon het jongetje ook niet weten maar de teleurstelling is groot. Ter compensatie wacht er een roodborstje geduldig op een tak voor haar. Er worden tientallen foto’s geschoten en zo loopt ze toch nog tevreden het landgoed uit. Ook ik ben blij, dat ik eindelijk weer eens een blog kon schrijven en dat Maeve het zo goed deed op deze paaltjesroute en dat we zulk prachtig weer hadden en dat dit landgoed gewoon zo mooi is.

Deze paaltjesroute van Natuurmonumenten over landgoed de Braak is een mooie manier om kennis te maken met dit bijzonder, mooie landgoed. Echt uren dwalen gaat je hier niet lukken, uren genieten van alle pracht en praal kan zeker. Probeer het doolhof uit te vogelen, hou een kleine fotoshoot in het Berceau, wijk op het eind even van de route af om over het beroemde loopbruggetje te wandelen en hou je ogen open voor wilde dieren. Eerder spotte ik er al eekhoorns en reeën en volgens de fotoposter bij de kiosk bij de ingang zijn er een heleboel vogels die zich op het landgoed thuis voelen. Deze paaltjesroute krijgt van mij dan ook als wandelscore een 8.

  • Bereikbaarheid: 10/10

Zowel met de bus als met de auto kun je deze wandeling maken. Stap uit bij de bushalte Vennestraat en loop terug naar de ingang van landgoed de Braak. Ook kan je een bushalte eerder uitstappen, ‘Noordwijk’ in Paterswolde. Kom je met de auto, let dan even goed op om de ingang naar het landgoed niet te missen. Je parkeert de auto makkelijk in de berm. In de weekenden en op feestdagen kan parkeren wel moeilijker worden. Maar dan stap je heel gemakkelijk op de fiets vanuit de stad.

  • Wandelpaden: 9/10

Zodra je het landgoed betreed laat je de verharde wegen achter je en geniet je van zandpaden. Breed en smal en er tussen in. Dwaal in de herfst door de vele bladeren en neem zeker je waterdichte schoenen mee. Sommige plekjes bij de grote vijver willen wel eens wat drassiger zijn. De markering is uitstekend, onthoudt wel, groene pijltjes. Met de blauwe pijltjes ben je wel weer heel snel thuis.

  • Dierenvriendjes: 9/10

Het landgoed huist een heleboel dierenvriendjes, er is zelfs een vleermuizenkelder. Verder vind je er een heleboel vogels, klein en groot. Maar vergis je niet, ook de ree en de eekhoorn voelen zich hier thuis. In de zomer grazen er koeien in de weilanden en geniet je van de ooievaars op hun nest in het weiland.

  • Kluizenaarsgehalte: 4/10

Over het algemeen gezien is landgoed de Braak niet per se de plek om je kluizenaarshart op te halen. Het is geliefd bij de omgeving en je komt er eigenlijk altijd wel iemand tegen. Zeker in de (zonnige) weekenden en op feestdagen ontwijk je dit landgoed liever of kom je zo vroeg of laat mogelijk.

Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Parkbosroute landgoed de Braak

Wandelafstand: 2.5 km

Startpunt: ingang landgoed De Braak

Parkeergelegenheid: bij de ingang landgoed De Braak

OV start- en eindpunt: bushalte Noordwijk in Paterswolde of bushalte Vennerstraat in Paterswolde

Horeca: In het weekend wil de kleine kiosk bij de ingang wel eens open zijn. Anders moet je even het dorp Paterswolde inlopen of met de auto richting Eelderwolde voor verschillende horeca.

Online routebeschrijving: website Natuurmonumenten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s